Vogels spotten langs Nationaal Park Lauwersmeer

Fietsroute 360749

Aangeboden door:

1714 52

Omschrijving

Het Nationaal Park Lauwersmeer is vooral een aanrader voor vogelliefhebbers. In dit waterrijke gebied vol eilandjes en grasland op de grens van Groningen en Friesland vind je namelijk ruim 100 vogelsoorten en tienduizenden ganzen die dit gebied gebruiken als plek om te overwinteren. Stap op de fiets en ga vogels spotten aan de rand van het Lauwersmeer met deze route.

Het ontstaan van het Lauwersmeer
Ongeveer de helft van deze route neemt je mee door Nationaal Park Lauwersmeer. Het meer was vroeger aangesloten op de Lauwerszee, maar na de watersnoodramp van 1953 werd er besloten om het meer af te sluiten met een dijk. Daardoor werd het gebied rondom het huidige meer niet meer constant bedreigd door hoogstaand water. Na de afsluiting kwamen hooggelegen delen van de zeebodem droog te staan. Op die bodems ontstond de prachtige flora die er nu te vinden is en sommige delen van de zeebodem werden gebruikt als landbouwgebied.

Iterij by de Mûne
Na zo’n 15 kilometer fietsen kun je een korte pauze houden bij Iterij by de Mûne. Hier kun je terecht voor een kopje koffie, een lekker belegd broodje of een snelle hap zoals friet met een snack of een visje. Als je energievoorraad weer helemaal aangevuld is, is het tijd om weer terug te fietsen naar het beginpunt van de route.

Flora en Fauna in het Nationaal Park

In het voor- en najaar is het een groot vogelfestijn in Nationaal Park Lauwersmeer. Je kunt zomaar tienduizenden ganzen over zien vliegen, maar je vindt hier ook bijzondere vogels. Wat dacht je bijvoorbeeld van steltkluten, lepelaars, grauwe franjepoten of de zeearend? Naast allerlei soorten vogels leven hier ook vossen, Schotse Hooglanders en Konikpaarden. Qua flora zijn vooral de enorme hoeveelheden bloeiende orchideeën mooi om te zien.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Sylsterwei, 9132EL, Dongeradeel, Friesland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Sylsterwei
9132EL Dongeradeel
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Groeneweg
9293MC Kollumerland c.a.

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Iterij by de Mûne

Iterij by de Mûne

Fietscafe

Iterij by de Mûne is een kleine lunchroom in het Friese terpdo...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Top route"

 geplaatst op:

Geen

Sten

op:

Heidi

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 360749 | Toegevoegd op 14-4-2016 | Laatst gewijzigd op 26-12-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding