Ode aan de Weidemolens / Deel 2 - West

Fietsroute 3493293

Aangeboden door: Miranda, Noord-Holland

87

Omschrijving

Over de route
De route begint bij knooppunt 73, tegenover de Zaanse Schans, maar kan desgewenst op elk punt langs de route gestart worden. Tijdens deze route maak je kennis met de prachtige natuur van de Zaanstreek. De hoofdrol hebben de Weidemolens. Er zijn onderweg leuke plekken om te stoppen, om je te verwonderen en om gezellig een hapje te eten en te drinken. Veel fietsplezier!

Informatie en tips over de route
Het eerste deel van de route fiets je langs de Zaan, langs de mooie huizen die typerend zijn voor de Zaanstreek. Via Wormerveer gaat de route langs Polder Westzaan. De polder ligt rondom het historische dorp Westzaan en bestaat uit de deelgebieden Guisveld, De Reef en het Westzijderveld. De veenweiden staan van oudsher bekend om hun weidevogels, zoals de grutto en de kievit. Ook komen soorten voor als Zomer- en Wintertaling, watersnip en snor. Maar het gebied is met name van internationaal belang vanwege de steeds zeldzamer wordende typische veenweiden plantengemeenschappen met brakke invloeden. Ondanks deze hoge natuurwaarden is het een typisch cultuurlandschap. Hiervan getuigen onder meer de molens met namen als 'De Schoolmeester', 'Jong Dirk' en 'Het Prinsenhof'. Ooit stonden er veel meer molens voor onder meer de papierindustrie, maar die zijn in de loop der tijd afgebroken.

Over de Weidemolens

Op de (w)eilandjes in de veenweidegebieden die ons omringen, staan houten en ijzeren molentjes te pronken in het landschap. Ze lijken er neergezet voor de compositie van je foto, maar hebben ook vandaag de dag nog een belangrijke taak bij het beheren en in stand houden van het veenweidegebied.

Al eeuwen worden de weidemolens gebruikt om per stukje land het waterpeil te regelen. De functie van de molens is tweeledig. Ze malen op windkracht het teveel aan water uit de slootjes weg en houden het weiland begaanbaar voor koeien en maaimachine. Zonder begrazing en maaien zou het open landschap al snel veranderen in laagveenbos. Met alle consequenties van dien voor het historisch waardevolle landschap dat zo geliefd is bij weidevogels, zoals onze nationale vogel de grutto. De weidenmolens malen het water ook op in drogere periode zodat de weilanden niet te nat, maar ook niet te droog worden.

Vervolg route
Na het passeren van Westzaan kom je een imposant monument tegen. Je kunt het niet missen. De watertoren is de oudste bewaard gebleven watertoren in Noord-Holland. Het is een iconisch gebouw in het Zaanse Landschap. Vanaf 1885 heeft de toren bijna honderd jaar dienst gedaan als hoogreservoir voor de drinkwatervoorziening in de Zaanstreek. Anno 2022 is het een horecagelegenheid.

Na fietsknooppunt 69 kom je De Fronik Buurtboerderij tegen, dit is een vrolijk allegaartje van buurtbewoners, bezoekers en betrokkenen die samen deze uniek plek hebben gecreerd. Meer dan de moeite waard om even af te stappen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

73
73 (Guisweg, 1544BA, Zaanstad, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

73
Jouw startpunt
Knooppunt 73
Guisweg
1544BA Zaanstad
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Stationsstraat
1541LE Zaanstad

Treinstation Zaandijk Zaanse Schans

Pellekaanstraat
1541 LK Koog aan de Zaan

Oplaadpunt

Leeghwaterweg
1509BS Zaanstad

VVV Wormer in Reisburo Apollo

Faunastraat
1531WH Wormerland
020 201 88 00

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 3493293 | Toegevoegd op 27-6-2022 | Laatst gewijzigd op 28-8-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding