Ode aan de Weidemolens / Deel 1 - Oost

Fietsroute 3493157

Aangeboden door: Miranda, Noord-Holland

243 2

Omschrijving

Over de route
De route start en eindigt op de Zaanse Schans, maar kan desgewenst op elk punt langs de route gestart worden. Tijdens deze route maak je kennis met de prachtige natuur van de Zaanstreek. De hoofdrol hebben de Weidemolens. Er zijn onderweg leuke plekken om te stoppen, om je te verwonderen en om gezellig een hapje te eten en te drinken. Veel fietsplezier!

Tips en informatie voor onderweg
Loop met de fiets aan de hand langs de Zaan, richting het Molenmuseum.
Het interactieve Molenmuseum heeft in 2020 haar deuren geopend. Je krijgt hier alles uitgelegd over de verscheidenheid van verschillende types molens. De enthousiaste vrijwilligers kunnen je er alles over vertellen. In het achterland zie je de Weidemolens staan.

Over de Weidemolens

Op de (w)eilandjes in de veenweidegebieden die ons omringen, staan houten en ijzeren molentjes te pronken in het landschap. Ze lijken er neergezet voor de compositie van je foto, maar hebben ook vandaag de dag nog een belangrijke taak bij het beheren en in stand houden van het veenweidegebied.

Al eeuwen worden de weidemolens gebruikt om per stukje land het waterpeil te regelen. De functie van de molens is tweeledig. Ze malen op windkracht het teveel aan water uit de slootjes weg en houden het weiland begaanbaar voor koeien en maaimachine. Zonder begrazing en maaien zou het open landschap al snel veranderen in laagveenbos. Met alle consequenties van dien voor het historisch waardevolle landschap dat zo geliefd is bij weidevogels, zoals onze nationale vogel de grutto. De weidenmolens malen het water ook op in drogere periode zodat de weilanden niet te nat, maar ook niet te droog worden.

Als je knooppunt 93 na enige tijd bent gepasseerd, dan zie je aan de rechterkant de Poelboerderij liggen. Let op: deze ligt nog voor de sluis waar je overheen gaat. De Poelboerderij vormt de toegangspoort tot het prachtige natuurgebied Wormer- en Jisperveld. Een van oorsprong laagveengebied met een unieke flora en fauna. Er staan hier tal van Weidemolens. Het gebied leent zich uitstekend voor vaartochten. Zo zijn er mooie kanoroutes uitgezet. Meer informatie is bij de boerderij verkrijgbaar.

Tijdens het vervolg van de fietsroute zie je de Weidemolens verspreid door het waterrijke landschap staan. Je komt op tal van pittoreske locaties en dorpjes zoals; Spijkerboor, Jisp en Wormer.

Een eyecatcher langs de Westerdijk is De Herkules. Dit is een Amerikaanse windmotor en kun je niet missen. Ze is als poldermolen geinstalleerd in 1922. In 1993 is ze vervangen door een elektrisch gemaal, en heeft nu vooral een decoratieve functie in het landschap.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Museum van het Nederlandse Uurwerk, 1509, Zaanse Schans, Noord-Holland, Nederland
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Zaanse Schans
Museum van het Nederlandse Uurwerk
1509 Zaanse Schans
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Schansend
1509AW Zaanstad

Oplaadpunt

Leeghwaterweg
1509BS Zaanstad

Treinstation Zaandijk Zaanse Schans

Pellekaanstraat
1541 LK Koog aan de Zaan

VVV Wormer in Reisburo Apollo

Faunastraat
1531WH Wormerland
020 201 88 00

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Molen De Nekker

Nekker

Windmolen

Deze molen werd hier rond het jaar 1631 gebouwd om het watersc...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 3493157 | Toegevoegd op 27-6-2022 | Laatst gewijzigd op 28-8-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding