Sellingen: een Groningse schoonheid

Fietsroute 343931

Aangeboden door:

4460 87

Omschrijving

Westerwolde is niet helemaal wat je van Groningen verwacht. De weidse weilanden die je met deze provincie associeert, zul je in Westerwolde niet vinden. Wel een bos- en beekrijk landschap. En de voor Groningen gebruikelijke rijkdom aan historie.

Ter Apel
Op je route liggen enkele prachtige vroeg negentiende-eeuwse hallenhuisboerderijen. In Ter Haar kom je langs de gelijknamige molen. Het is de enige originele standerdmolen in Groningen. Hij werd rond 1619 in Bourtange gebouwd en in 1832 verplaatst naar Ter Haar. Bij Ter Apel kom je langs het befaamde middeleeuwse kruisherenklooster uit 1465, een gebouw dat tot de Top 100 van Nederlandse UNESCO-monumenten behoort. Je kunt hier door de kruidentuin wandelen en een expositie bezoeken.

Kloosterbos
Bij het klooster fiets je door bossen die rond 800 zijn aangeplant en tot de oudste in Groningen behoren. Je ziet er grote, imposante oude eiken en beuken. Zoals het een kloosterbos betaamt, is het hier heerlijk rustig. Sellingen is een mooi middeleeuws esdorp, blikvanger is de dorpskerk uit 1300. Bij Vakantiepark De Barkhoorn geniet je even van een koffie of lekkere maaltijd, voordat je weer de natuur in rijdt.

Legende van Hasseberg
De route neemt je een klein stukje mee door het Duitse Emsland. Als je Duitsland weer verlaat, kom je meteen over de top van de Hasseberg. Dit ruim 14 meter boven NAP gelegen heuveltje is het hoogste punt van de provincie Groningen. Een deel van de heuvel is afgegraven in de periode van de vervening. Aan de heuvel is nog een legende verbonden. De naam zou afkomstig zijn van Hasje, een oude vrouw die hier volgens de volksoverlevering 's nachts een vuurtje stookte om eenzame reizigers het omringende moeras in te lokken, zodat ze verdronken.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (9551XS, Westerwolde, Groningen, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
9551XS Westerwolde
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Schotslaan
9561NB Vlagtwedde

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Camping de Barkhoorn

Vakantiepark de Barkhoorn

Restaurant

Camping De Barkhoorn ligt in een bijzonder mooi stukje van Gro...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Standerdmolen Ter Haar en Daf 46

Ter Haar

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooie route"

 geplaatst op:

??

"Mooie route"

  op:

Willeke, Anders

op:

Henk, Overijssel

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 343931 | Toegevoegd op 19-2-2016 | Laatst gewijzigd op 25-10-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding