Een rondje Stadskanaal

Fietsroute 343930

Aangeboden door:

4047 39

Omschrijving

Op de grens van Drenthe en Groningen fiets je door de voormalige veengebieden en Westerwolde. In dit landelijke gebied ontdek je verrassende dorpjes en natuurgebieden als het Ruiten Aa, een van de mooiste beekdalen van Nederland.

Echt Gronings
In de bossen bij Ter Borg ligt nog een van de weinige originele Groningse heidevelden. Ter Borg zelf is een authentiek Gronings buurtschap dat zijn originele identiteit heeft weten te behouden. Je ziet er onder meer enkele oude karakteristieke boerderijen. In het dal van de Ruiten Aa is het heerlijk rustig fietsen. Even verderop kun je aan de rand van Stadskanaal een gezellig terrasje pakken bij Pagedal Vakantiepark Westerwolde.

Drentse veenkolonie
Na Stadskanaal fiets je enkele kilometers door het oude veengebied van Drenthe. Je rijdt door Tweede Exloërmond waar de oude lintbebouwing een lengte van maar liefst zes kilometer heeft. Aan het Zuiderdiep staan nog twee monumentale krimpenboerderijen: een type waarbij het achterdeel (de stal en schuur) breder is dan het voorhuis. Ze zijn herkenbaar aan hun Jugendstilelementen, net als de voormalige Gereformeerde Kerk uit 1908. De gebouwen zijn ontworpen door de veenkoloniale architect Klaas Prummel.

Het ontstaan van Stadskanaal
Bij knooppunt 47 steek je het Stadskanaal over. Dit kanaal werd in 1856 voltooid en is bijna geheel door Groningse en Duitse arbeiders met de schop gegraven. Het kanaal is van groot belang geweest bij het ontginnen van de regio. In de negentiende eeuw was het Stadskanaal één van de drukste vaarroutes van Nederland. Omdat de wachttijden bij de sluizen opliepen tot enkele uren, werden op deze plaatsen cafés en winkeltjes gevestigd. Zo ontstonden de plaatsen Stadskanaal en Musselkanaal. Ten oosten van Stadskanaal loopt nog een kanaal: het A.G. Wildervanckkanaal, een afwateringskanaal dat eind jaren tachtig is gegraven. Aan dit kanaal ligt het Pagedal: een natuurgebied dat bestaat uit bos, weilanden en een meertje.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Borgerweg, 9551VJ, Westerwolde, Groningen, The Netherlands)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Borgerweg
9551VJ Westerwolde
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Beetserweg
9551VJ Vlagtwedde

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Pagedal Vakantiepark Westerwolde

Pagedal Vakantiepark Westerwolde

Restaurant

Ben je toe aan koffie met appelgebak of een lekkere lunch naar...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Museum Atelier De Poffer

Museum Atelier De Poffer

Museum

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 343930 | Toegevoegd op 19-2-2016 | Laatst gewijzigd op 30-11-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding