Een dagje door Gronings groen

Fietsroute 341592

Aangeboden door:

5173 126

Omschrijving

Deze route neemt je mee door Groningen en omgeving. Je maakt een fietstocht langs fraaie vergezichten, historische gebouwen en verrassend veel stadsnatuur.

Prachtig Paterswoldsemeer
In het buitengebied van Groningen kijk je al snel uit over de Peizermaden, een prachtig laagveengebied met bosjes, houtwallen en ruige graslanden. Aan je linkerhand zie je het Hoornse Meer dat in de jaren zeventig is ontstaan door zandwinning. Even later rij je langs het aangrenzende Paterswoldsemeer dat al in de zestiende eeuw ontstond door het afgraven van veen. Het Paterswoldsemeer is verkozen tot de mooiste plek van Noord-Nederland. Knijp dus even in je remmen om extra van deze omgeving te genieten.

Groningse stadsparken
Groningen heeft een aantal prachtige stadsparken. Je rijdt langs het Sterrebos, een park dat al in 1765 werd aangelegd. Oorspronkelijk was het daadwerkelijk een sterrenbos met acht paden die vanuit een centraal punt in verschillende richtingen liepen. Het huidige park is aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Het Stadspark is aangelegd aan het begin van de twintigste eeuw naar een ontwerp van landschapsarchitect Singer.

Harense villa’s
Haren wordt ook wel het Wassenaar van het Noorden genoemd. Fietsend door de Rijksstraatweg begrijp je waarom. Op nummer 76 staat bijvoorbeeld ’t Huis de Wolf, een landhuis in neorenaissancestijl uit 1892. Dit optrekje is destijds gebouwd in opdracht van een 24-jarige Friese boerenzoon, Atze Wassenaar. Hij liet er een herberg uit 1691 voor slopen. In Haren staat ook de Nicolaaskerk uit de dertiende eeuw. De toren is meerdere malen afgebrand, het oorspronkelijke zadeldak is in 1914 vervangen door een hoge achtkantige spits. Volgens de overlevering zou Bommen Berend in 1672 de kerktoren gebruikt hebben als uitkijkpost bij de belegering van Groningen. De stadjers zouden hem toen een bord met zuurkool uit de handen geschoten hebben. In de toren zijn nog twee kanonskogels uit die periode te vinden.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

1
1 (Campinglaan, 9727 KH, Groningen, Groningen, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

1
Jouw startpunt
Knooppunt 1
Campinglaan
9727 KH Groningen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Campinglaan
9727KH Groningen

Augustinuscollege

Admiraal de Ruyterlaan 37
9726GP Groningen
06 - 53 74 14 93
Stuur een mail

Treinstation Groningen

Stationsplein
9726AE Groningen

VVV Groningen

Grote Markt
9712HS Groningen
0900 202 30 50 (15ctpm)
Stuur een mail

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Annet, Drenthe

op:

Constantin, Anders

op:

"Leuke route"

 geplaatst op:

Prima route, de moeite waard.

Lianne

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 341592 | Toegevoegd op 5-2-2016 | Laatst gewijzigd op 8-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding