Genieten van de Weerribben en Wieden

Fietsroute 341569

Aangeboden door:

2090 54

Omschrijving

In de Kop van Overijssel kun je door een van de mooiste én rustigste natuurgebieden van Nederland fietsen: Nationaal Park Weerribben-Wieden. Ook rij je door oude ontginningsdorpjes en over het eiland Ronduite.

Handgemaakt
Hoe ruig de Weerribben en Wieden er ook uitzien, iedere vierkante meter van dit oorspronkelijke veengebied is in drie eeuwen tijd door mensen afgegraven voor het turf. Vanaf de fiets heb je prachtig zicht op die schitterende mix van moerasbossen, rietvelden en bloemrijke hooilanden. De Wieden verschilt vooral van de Weerribben doordat zijn grotere plassen, zoals de Beulakerwijde en Belterwijde. Beide meren ontstonden door stormvloeden in 1775, 1776 en 1825. Aan de Beulakerwijde staat De Foeke, een tsjasker uit 1968.

Pittoresk Blokzijl
In dit gebied rij je ook door enkele fraaie buurtschappen die hier ontstonden als gevolgd van de turfwinning, zoals Dwarsgracht en Nederland, twee vaardorpen die oorspronkelijk alleen via het water te bereiken waren. Blokzijl is een charmant plaatsje dat beschermd dorpsgezicht geniet vanwege de fraaie historische panden aan het haventje. De route eindigt bij Restaurant de Wipkip en Camping Craneburcht, waar je heerlijk kunt eten en logeren.

Buurtschap Ronduite
Vanaf de weg die de Beulakerwijde en Belterwijde scheidt, heb je prachtige vergezichten over het water. Deze weg, de Veneweg, loopt al sinds 1775 tussen de twee meren. Hij vormde een belangrijke verbindingsweg door het veengebied tussen Meppel en Vollenhove. Midden tussen de twee oevers ligt op een schiereiland het buurtschap Ronduite. De naam verwijst naar de redoute (militaire versterking) die hier ooit lag. Op 6 december 1944 stortte in Ronduite een Amerikaanse bommenwerper neer. Van de acht inzittenden kwam er een om het leven, de andere zeven werden krijgsgevangen genomen. Wil je ook een keer door de Noordoostpolder fietsen? Rij dan ook route 341568.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Restaurant de Wipkip en Camping Craneburcht (Kuinderweg, 8315 PX, Luttelgeest, Flevoland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Restaurant de Wipkip en Camping Craneburcht
Kuinderweg
8315 PX Luttelgeest
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Hopweg
Noordoostpolder

Tourist Info Kuinre

Henric de Cranestraat 9
8374 KK Kuinre
+31 (0)527 23 13 90
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

De Wipkip

Restaurant de Wipkip en Camping Craneburcht

Camping

Restaurant de Wipkip en Camping Craneburcht liggen aan de rand...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Foeke

De Foeke

Windmolen

Molen De Foeke is een tjasker bij het Bezoekerscentrum De Wied...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Saskia Margriet, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 341569 | Toegevoegd op 5-2-2016 | Laatst gewijzigd op 7-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding