Fietsen door het Kuinderbos

Fietsroute 341568

Aangeboden door:

5263 83

Omschrijving

Op de grens van de Noordoostpolder, Friesland en Overijssel is veel oude cultuurhistorie te ontdekken. Ook fiets je door het nieuwe Kuinderbos.

Kuinderbos
Net als de Flevopolder werd ook de Noordoostpolder in de jaren veertig aangelegd om nieuwe landbouwgrond te creëren. Waar de veengrond niet geschikt bleek om te boeren verrezen bossen, zoals het Kuinderbos, het grootste en oudste bos van de Noordoostpolder. De honderdduizenden jonge boompjes die hier na noeste arbeid zijn geplant, hebben een prachtig gevarieerd bos opgeleverd. Kijk als je hier afstapt voor een pauze ook even naar de grond: tussen de bomen zijn nog steeds schelpresten te vinden.

Zuiderzeedorp
Kuinre was ooit een vissersplaatsje aan de woelige Zuiderzee. Die historie leeft nog voort in de Henric de Cranestraat, waar je enkele prachtige eeuwenoude panden ziet, zoals eentje uit 1649 (op nummer 81) en 1786 (op 83). De statige Waag, die later gebruikt werd als raadhuis, dateert uit 1776, de Hervormde Kerk uit 1678. De opvallende watertoren, een voorbeeld uit de Amsterdamse School, stamt uit 1933 is 35 meter hoog. De route eindigt bij Restaurant de Wipkip en Camping Craneburcht, waar je heerlijk kunt eten en logeren.

Kuinderburcht
Aan het einde van de Kuindervaart ligt, vlakbij Restaurant de Wipkip en Camping Craneburcht Kuinre, een restant van de eerste Kuinderburcht, een vesting van de Heren van Kuinre. Deze burcht werd in 1378 verlaten om verderop een nieuwe vesting te bouwen. In de zestiende eeuw werd de tweede Kuinderburcht afgebroken, waarna de restanten van beide burchten onder water kwamen te staan. Na de inpoldering van de Noordoostpolder is de fundering van de eerste Kuinderburcht voor een deel gereconstrueerd. Overigens waren de Heren van Kuinre geen lieverdjes: ze behoorden tot de ergste zeerovers van hun tijd. Regelmatig werden kooplieden op de Hanzeroute overvallen en voor losgeld op de burcht vastgehouden. Wil je ook eens door Nationaal Park Weerribben-Wieden fietsen? Rij dan route 341569.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Restaurant de Wipkip en Camping Craneburcht (8315 PX, Noordoostpolder, Flevolanda, Países Bajos)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Restaurant de Wipkip en Camping Craneburcht
8315 PX Noordoostpolder
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Hopweg
Noordoostpolder

Tourist Info Kuinre

Henric de Cranestraat 9
8374 KK Kuinre
+31 (0)527 23 13 90
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

De Wipkip

Restaurant de Wipkip en Camping Craneburcht

Camping

Restaurant de Wipkip en Camping Craneburcht liggen aan de rand...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Watertoren

Watertoren

Watertoren

Torenachtig gebouw met bovenin een waterreservoir of watertank

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Veel mooie en enkele minder mooie stukjes"

 geplaatst op:

De route uitgekozen vanwege de titel. Windkracht 4, open vlaktes en geen trapondersteuning lonkte het idee van in het bos fietsen. Dit was zeker een heel mooi stukje van de route met weinig wind. Het laatste stukje is ook zeker mooi alleen met windkracht 4 tegen een opgave. Helaas een aantal stukken langs de grote weg. Dat gaf ons de reden om 3 sterren te geven. Geen reden om hem niet te fietsen.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 341568 | Toegevoegd op 5-2-2016 | Laatst gewijzigd op 23-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding