Laat je verrassen door Steenwijk

Fietsroute 340483

Aangeboden door:

3918 60

Omschrijving

De Kop van Overijssel kent een hoog gehalte aan natuurschoon en pittoreske plaatsjes. Deze route neemt je mee door Steenwijk, Giethoorn en een open en waterrijk landschap.

Monumenten in Steenwijk
Steenwijk is een voormalig vestingstadje. Het lag tijdens de Tachtigjarige Oorlog op een strategische plaats, waardoor er regelmatig strijd om Steenwijk is geleverd. Laat je verrassen door de rijke historie: Steenwijk telt ruim 60 rijksmonumenten, waaronder De Markt en de stadsgrachten. Op de plaats van de Grote Kerk stond rond 900 al een houten kerkgebouw. Later werd een stenen kerk opgetrokken. De vijftiende-eeuwse toren is het oudste nog bestaande bouwwerk in Steenwijk.

Gondels in Giethoorn
Het pittoreske Giethoorn staat dankzij de vele bruggetjes en waterwegen bekend als Venetië van het Noorden. Je kunt hier een pitstop maken bij Hotel Restaurant Brasserie De Pergola, je wordt er gastvrij onthaald. Aan de Beulakerweg 80 staat het oudste gebouw van Giethoorn: de Hervormde Kerk dateert uit 1645. In de omgeving heb je mooie vergezichten over meren als het Molengat en de Bovenwijde. In oude ontginningsdorpjes als Nijeveen en Kolderveen zie je nog fraaie hallenhuisboerderijen staan.

Molen de Sterrenberg
Aan je route staan twee opvallende molens. Je ziet de Windmotor Kolderveense Bovenboer, een poldermolen in het gelijknamige gehucht. Deze Amerikaanse molen heeft een windrad van 18 bladen en is gemaakt in Nederland. In Nijeveen kom je langs De Sterrenberg, een fraaie rietgedekte korenmolen uit 1786. Oorspronkelijk stond deze molen in het Duitse Weener, hij was eigendom van de familie Sterrenberg. In de jaren zeventig is de molen naar zijn huidige locatie verplaatst. In 1977 heeft Prins Claus de molen nog op feestelijke wijze in gebruik gesteld. De Sterrenberg is overigens de enige molen in Nederland met een windroos op de kap voor het automatisch kruien. Wil je een keer vanuit Giethoorn een mooie wandeling door het stadje en de waterrijke omgeving maken? Loop dan route 340481.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Voshoek, 8342TJ, Steenwijkerland, Overijssel, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Voshoek
8342TJ Steenwijkerland
Plan route naar startpunt

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

De Pergola

Hotel Restaurant Brasserie De Pergola

Hotel

Hotel Restaurant Brasserie De Pergola ligt in het prachtige Gi...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Molen De Sterrenberg

Molen De Sterrenberg

Windmolen

De Sterrenberg is een molen uit 1786 in Nijeveen. De molen is ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 340483 | Toegevoegd op 28-1-2016 | Laatst gewijzigd op 9-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding