Genieten van Giethoorn

Fietsroute 340472

Aangeboden door:

2031 41

Omschrijving

In de Kop van Overijssel gaan cultuur en natuur hand in hand. Je fietst er door het prachtige Giethoorn, maar ook de Weerribben en de Wieden zijn door mensenhand gevormd.

Uitkijktoren
Vanaf de fiets heb je in Nationaal Park Weerribben-Wieden prachtig zicht op die schitterende mix van moerasbossen, rietvelden, bloemrijke hooilanden en het vele water. Dit nationaal park is een van de mooiste gebieden van Nederland. En een van de rustigste. Hoe ruig de omgeving er ook uitziet, iedere vierkante meter van dit oorspronkelijke veengebied is in drie eeuwen tijd door mensen afgegraven voor het turf. Vanaf de uitkijktoren aan het fietspad heb je een prachtig uitzicht over de Weerribben.

Venetië van het Noorden
Giethoorn is zonder meer de cultuurhistorische parel op je route. Dit schilderachtige dorpje wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd. In Paasloo staat een Hervormde Kerk uit 1336 waarvan het schip overeenkomt met een Overijsselse boerderij. Ook Blokzijl mag er zijn, het geniet beschermd dorpsgezicht vanwege de fraaie historische panden aan het haventje. Aan de sluis vind je Sluiszicht Blokzijl, een café-restaurant waar je na je tocht neer kunt strijken voor een heerlijke maaltijd.

Unieke tonmolen
Net voorbij Paasloo kom je langs de Tonmolen, de enige in Nederland. Deze door een ton aangedreven molen werd in 1899 gebouwd door een plaatselijke landbouwer, Berend Krol. Net als bij andere boeren in de omgeving stond ook bij Krol het land regelmatig blank. Het liefst wilde Krol dit probleem te lijf gaan door de grond met een windmolen droog te malen. Voor een traditionele molen zouden er echter teveel bomen gekapt moeten worden om voor voldoende windvang te zorgen. Dus ontwierp Krol een molen waarbij de wind werd gevangen door cirkelvormig gemonteerde verticale lamellen die in het horizontale vlak draaien. In 1952 ging de originele tonmolen door een zware storm verloren. In 2002 is er een replica gebouwd. Wil je nog een dagje heerlijk fietsen in De Kop van Overijssel? Fiets dan ook route 123145.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Sluiszicht Blokzijl (Zuiderstraat, 8356 EA , Blokzijl, Overijssel, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Sluiszicht Blokzijl
Zuiderstraat
8356 EA Blokzijl
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Boffersweidje
8356BE Steenwijkerland

Tourist Info Blokzijl

Bierkade 9
8356 DH Blokzijl
+31 (0)6 39 58 70 00
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Sluiszicht

Sluiszicht Blokzijl

Fietscafe

Aan de sluis van Blokzijl, met op de achtergrond de oude haven...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Tonmolen

Tonmolen

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 340472 | Toegevoegd op 28-1-2016 | Laatst gewijzigd op 16-4-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding