Heeren en horigen

Fietsroute 336244

Aangeboden door:

2615 96

Omschrijving

Over schone schijn en platteland
Ooit was dit gebied in handen van graven, hertogen en kloosters. Zelf hadden ze geen tijd of zin in het dagelijks bestuur van hun landgoed. Daarvoor stelden ze zogenaamde ‘scholten’ aan. Die kregen de leiding over een gebied met een aantal boerderijen. De grootste en mooiste boerderij was uiteraard van de scholte zelf. Door de eeuwen heen nam hun invloed steeds meer af. Dat aanvaarden was geen optie. Tegen wil en dank werd alle schijn opgehouden. Met alle gevolgen van dien…

Winterswijk
Winethereswick, Winriswic, Wenterswick...... ‘Wik’ betekent een begrensd en omheind gebied, het gebied waar een bijzonder recht van een heer, met name hofrecht, gold. De eigenaren van de gronden, die zelf ergens anders woonden, verdeelden hun bezittingen in hoven. Elke hof bestond uit zo’n 20 boerderijen. De boeren die op deze boerderijtjes woonden en werkten waren horigen. De bewoner van de grootste boerderij kreeg de schone taak alles te beheren en in de gaten te houden maar was zelf ook horig aan zijn hof.

Scholtenstand
Een hof stond onder leiding van een scholte. De scholten waren boeren die weliswaar zelf ook horig waren, maar beheerden als een soort van rentmeester het gebied voor de eigenlijke bezitter van de grond. Een scholte begeleidde de boeren, voerde hun administratie en zorgde voor de afdracht van de oogsten en opbrengsten aan de hofheer of aan het klooster waartoe ze behoorden. In de loop der eeuwen kregen de scholten meer macht en groeiden ze uit tot een eigen ‘scholtenstand’; een klasse van welgestelde grote boeren.

De Achterhoek is bij uitstek een prachtige regio voor fietsers en wandelaars. Verken deze mooie regio per fiets of te voet op een bijzondere manier: met je smartphone. Met de AbelLife app kun je genieten van interessante anekdotes, filmpjes, foto’s en leuke tips voor onderweg. De app wijst je de weg en verder kom je onderweg meer te weten over historische bezienswaardigheden, de natuur om je heen en leuke horeca-adresjes in de buurt.
Wil je dat wel eens proberen?
Download dan de AbelLife app en download een losse route of schaf een routeboekje aan bij een van de VVV’s in de Achterhoek en maak gebruik van de vouchercode voorin het boekje. Meer informatie vindt je op www.achterhoek.nl/routes of op www.abellife.nl

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

14
14 (Burgemeester Bosmastraat, 7101CT, Winterswijk, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

14
Jouw startpunt
Knooppunt 14
Burgemeester Bosmastraat
7101CT Winterswijk
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Meddosestraat
7101CW Winterswijk

Parkeerplaats

Dingstraat
7101HD Winterswijk

winterswijk

Spoorstraat
7101GV Winterswijk

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/fietscafes157.png

Restaurant Berenschots Watermolen

Fietscafe

Restaurant Berenschots Watermolen is een zeventiende-eeuwse wa...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Heeren en horigen"

 geplaatst op:

Prachtige fietstocht, zeer afwisselend. Aanrader. Niet te rijden op knooppunten, maar prima te doen op de gedownloade kaart via route NL

"Mooie route ook bij somber weer!"

  op:

"Klopt helemaal niets van. Missen allemaal knooppunten!"

  op:

"Zeer afwisselende tocht: landerijen, bos, water, leuke dorpen, verharde wegen, landwegen en zandpadjes. Erg rustig. Wij komen terug als bomen weer blad dragen."

  op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 336244 | Toegevoegd op 23-12-2015 | Laatst gewijzigd op 30-8-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding