Acht kastelen

Fietsroute 336242

Aangeboden door:

19013 402

Omschrijving

Over Vorden en haar trots
Vorden is ontstaan aan een beek bij een doorwaadbare plaats; een ‘voorde’. In de middeleeuwen vestigen zich meerdere vooraanstaande families in en rond het dorp. Dankzij deze adellijke families kent Vorden nu een geweldige rijkdom aan landgoederen in haar omgeving. Landgoederen vol kleurige rododendrons, romantische doorkijkjes en schitterende tuinen. Vorden is met recht trots op haar titel ‘Achtkastelendorp’.

Hackfort
Alleen de twee robuuste torens herinneren nog aan de burcht die in de 14e eeuw gebouwd werd, maar helaas in de 16e eeuw is verwoest door Spaanse troepen. Nu is Hackfort een statig landhuis dat in de lente omzoomd is door witte bosanemonen; een typische stinsenplant. Stins is Fries voor ‘stenen huis’. Wanneer je vroeger een stenen huis bezat, dan was je rijk. De bewoners van deze ‘stinsen’ wilden zich maar al te graag onderscheiden van de doorsneeburger. Voor hun tuinen haalden ze daarom planten uit Zuid-Europa. Voornamelijk sneeuwklokjes, anemonen, krokussen en wilde hyacinten.

Het varken van den Wildenborch
In 1490 wordt de roofridderburcht Den Wildenborch belegerd door boze Deventenaren. Rond het kasteel zitten honderden soldaten zich te vervelen. Het lukt ze maar niet om het kasteel in te nemen. Een nieuwe strategie wordt ingezet: belegeren en uithongeren. Maar de kasteelheer lijkt niet onder de indruk: week in week uit krijst er dagelijks een varken. En zolang er varkens zijn, is er voorraad, toch? In het kasteel is iedereen uitgehongerd, want alle voedsel is allang op. Op dat ene varken na dat dient om de soldaten voor de gek te houden. En met resultaat: de soldaten geven uiteindelijk op!

De Achterhoek is bij uitstek een prachtige regio voor fietsers en wandelaars. Verken deze mooie regio per fiets of te voet op een bijzondere manier: met je smartphone. Met de AbelLife app kun je genieten van interessante anekdotes, filmpjes, foto’s en leuke tips voor onderweg. De app wijst je de weg en verder kom je onderweg meer te weten over historische bezienswaardigheden, de natuur om je heen en leuke horeca-adresjes in de buurt.
Wil je dat wel eens proberen?
Download dan de AbelLife app en download een losse route of schaf een routeboekje aan bij een van de VVV’s in de Achterhoek en maak gebruik van de vouchercode voorin het boekje. Meer informatie vindt je op www.achterhoek.nl/routes of op www.abellife.nl

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

89
89 (Dorpsstraat, 7251AA, Bronckhorst, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

89
Jouw startpunt
Knooppunt 89
Dorpsstraat
7251AA Bronckhorst
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Vorden

Parkeerplaats 'de Bleek'

De Bleek
7251 SG Vorden

vorden

Stationsweg
7251GA Bronckhorst

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Museum MORE - Kasteel Ruurlo

Museum MORE - Ruurlo

Bezienswaardigheid

Kasteel Ruurlo, tweede locatie van Museum MORE, is nu open voo...

Meer informatie
Geen foto van Suideras

Suideras

Kasteel

Het tegenwoordige huis werd in 1891 in gebruik genomen en is g...

Meer informatie
Geen foto van De Wildenborch

De Wildenborch

Kasteel

Het huidige kasteel is ontstaan uit het poortgebouw van het oo...

Meer informatie
Geen foto van Kasteel Kieftskamp

Kasteel Kieftskamp

Kasteel
Geen foto van Den Bramel

Den Bramel

Kasteel

Kasteel Den Bramel is een buitenplaats die stamt uit 1396. Het...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Alice

geplaatst op:

Zeer mooi route, kastelen zijn niet allemaal goed zichtbaar vanaf de weg maar dat maakt de route niet minder mooi. Gesproken navigatie klopt niet helemaal.

"slechte navigatie"

 geplaatst op:

betere aanwijzingen.

Fred , Gelderland

op:

Erik

op:

Karel, Noord-Brabant

op:

"Prachtige route gefietst in en rond Vorden de achtkastelen route.."

 geplaatst op:

Het is een aanrader deze route

Leon

op:

Richard

op:

"Mooie afwisselende route."

 geplaatst op:

De route is heel afwisselend. Zowel bos, als boerenland, als ook dorpjes. De spraak van de routebegeleiding heeft het nogal eens mis, dus wel de route constant bekijken. Rijden deze zeker nog wel weer.

"Mooie route, veel terrasjes. Alleen COVID maakt het onmogelijk. Jammer dat er een stukje over een ‘eigen weg’ gaat. De bewoners zijn hier niet blij mee."

  op:

"8 Kastelen"

 geplaatst op:

Mooie route, weg van de weg. Fietspaden, landwegen, zandpaden, grindpad. Bos, landerijen, dorpjes etc. Gelukkig in de stadjes ‘take away’ koffie en lekkers. Maar WC is wel een ‘probleem’ in deze Covid tijd... Mooie kastelen en landhuizen onderweg, soms wel ver weg achter een hek. Routekaart is correct, de stem heeft het soms mis.

Sjoerd, Utrecht

op:

Lina

op:

"Veel afwisseling"

  op:

"Prachtig"

 geplaatst op:

Zeer gevarieerde route. De app stem heeft t soms mis. Dus goed op de kaart blijven kijken. Prachtige kastelen gezien. Afwisseling in ondergrond: asfalt, klinkerpaden, grind- of zandweggetjes. Echt weg-van-de-snelweg-gevoel.

Eric, Drenthe

op:

Caroline

op:

Jeannette

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 336242 | Toegevoegd op 23-12-2015 | Laatst gewijzigd op 25-10-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding