Mooi, mooier, mooist

Fietsroute 336240

Aangeboden door:

4306 110

Omschrijving

Over buitenplaatsen en landgoederen
Na de middeleeuwen heeft de adel plaatsgemaakt voor een nieuwe elite, die vooral rijk geworden is door de handel. De ‘nieuwe rijken’ zijn ook doorgedrongen tot de beste baantjes in de politiek. Ze bulken van het geld en zoeken mooie plekjes buiten de steden voor een luxe buitenhuis. Ze zetten hun rijkdom om in paradijselijke landgoederen met prachtige buitenhuizen zoals Huis Verwolde en Huis de Voorst.

Staringkoepel
Een buitenplaats omvatte vaak naast een woonhuis ook meerdere bijgebouwen, zoals een oranjerie, koetshuis, stal én een theekoepel. Deze laatste was in het buitenland al langer bekend, maar het duurde nog even voordat dit statussymbool ook in Nederland zijn intrede deed. Pas in de Gouden Eeuw besloten enkele bewoners hun geld te verspillen aan dergelijke ‘nutteloze’ huisjes. Toen de eerste koepels verschenen, volgden er al snel meer. Ze waren namelijk een prima middel om te laten zien hoe rijk je was!

Huis De Voorst
Arnold Joost van Keppel, landadel van niet al te rijke afkomst, kreeg Huis De Voorst eind 17e eeuw cadeau van Koning-Stadhouder Willem III. Willem had net, samen met zijn vrouw Mary Stuart, zijn intrek genomen in het gloednieuwe paleis Het Loo. Van Keppel werkte destijds aan het hof van Willem en werd al gauw de meest intieme vriend van de machtige koning. Willem schakelde de architecten van Het Loo in om een majestueus onderkomen te ontwerpen op het landgoed van Van Keppels voorouders. Huis De Voorst werd een kleine kopie van Het Loo en kreeg de bijnaam ‘Het Versailles van de Achterhoek’.

De Achterhoek is bij uitstek een prachtige regio voor fietsers en wandelaars. Verken deze mooie regio per fiets of te voet op een bijzondere manier: met je smartphone. Met de AbelLife app kun je genieten van interessante anekdotes, filmpjes, foto’s en leuke tips voor onderweg. De app wijst je de weg en verder kom je onderweg meer te weten over historische bezienswaardigheden, de natuur om je heen en leuke horeca-adresjes in de buurt.
Wil je dat wel eens proberen?
Download dan de AbelLife app en download een losse route of schaf een routeboekje aan bij een van de VVV’s in de Achterhoek en maak gebruik van de vouchercode voorin het boekje. Meer informatie vindt je op www.achterhoek.nl/routes of op www.abellife.nl

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Kapperallee, 7203DS, Zutphen, Gelderland, Nederland
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Zutphen
Kapperallee
7203DS Zutphen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Kapperallee
7203DS Zutphen

Treinstation Zutphen

Stationsplein 12
7201 ML Zutphen

t Berghege

Bernard Lievegoedstraat
7207PW Zutphen
0575 - 53 08 57
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Landhotel De Hoofdige Boer

Landhotel De Hoofdige Boer

Hotel

Landhotel De Hoofdige Boer is een hotel-café-restaurant in het...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Cycling around Zutphen - Huis De Voorst 3

Landgoed Huis De Voorst

Landgoed

Landgoed Huis De Voorst is rond 1700 gebouwd in opdracht van A...

Meer informatie
Geen foto van Huis Verwolde

Huis Verwolde

Kasteel

Ooit stond hier een middeleeuws kasteel met dikke muren, drie ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Waardeloze route"

 geplaatst op:

Als de pijltjes aangeven rechtdoor zegt de navigatie keer om en bij L moet R en dan stopt ergen, zeer slecht.Jos

"Waardeloze route"

 geplaatst op:

Zeer zeer slecht, waar de navigatie zegt je moet L af geeft de route op het schema R aan terwijl je achteraf rechtdoor , Jos

"Matig"

 geplaatst op:

Titel dekt de lading niet, zitten mooie stukjes in, maar in totaliteit niet bijzonder. Er zijn veel mooiere routes in de Achterhoek. De gesproken aanwijzingen kloppen ook heel vaak niet met de route op kaart.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 336240 | Toegevoegd op 23-12-2015 | Laatst gewijzigd op 7-8-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding