Schippersverhalen

Fietsroute 336226

Aangeboden door:

2799 72

Omschrijving

Over koloniale waar en zilverzand
Via een netwerk van ‘schipbeken’ stond de Achterhoek in verbinding met Duitsland en de nabijgelegen handelssteden Zutphen en Deventer. Landwegen waren er wel, maar die waren vaak slecht begaanbaar. Veel vervoer ging dus over water. Speciaal voor deze ondiepe beken werden zompen gebouwd: schuiten met een platte bodem. De belangrijkste producten stroomopwaarts waren turf, jenever en koloniale waar. Stroomafwaarts bestond de vracht vooral uit zilverzand (voor op de vloer), hout en aardewerk.

Jappe
De bijnaam van Gerrard Wolfs, een korte en dikke man, die de geschiedenis in is gegaan als de allerlaatste Berkelschipper. Hij vervoerde omstreeks 1890 veel vaten petroleum, vaten jenever en ook zilverzand. Het zilverzand kwam uit de omgeving van Vreden en werd door de huisvrouwen gebruikt om eenmaal per week over de vloeren van hun keukens te strooien. Maar het werd niet alleen als vloerbedekking gebruikt, ook goud- en zilversmeden deden er hun voordeel mee.

Ruige kerels, losse handjes
De Berkelschippers hadden de reputatie van ruige kerels, die de handen nogal los hadden zitten, maar ook van vrolijke drinkebroers, die graag zingend door het leven gingen. Maar dat beeld kwam nauwelijks overeen met de werkelijkheid. Die was anders, het was een hard en onzeker bestaan op de nauwelijks bevaarbare Berkel. Vaak moest de schuit met menskracht worden getrokken, want alleen bij hoog water en een behoorlijke wind konden de zompen zeilen, de sterk meanderende Berkel leende zich daar niet voor.

De Achterhoek is bij uitstek een prachtige regio voor fietsers en wandelaars. Verken deze mooie regio per fiets of te voet op een bijzondere manier: met je smartphone. Met de AbelLife app kun je genieten van interessante anekdotes, filmpjes, foto’s en leuke tips voor onderweg. De app wijst je de weg en verder kom je onderweg meer te weten over historische bezienswaardigheden, de natuur om je heen en leuke horeca-adresjes in de buurt.
Wil je dat wel eens proberen?
Download dan de AbelLife app en download een losse route of schaf een routeboekje aan bij een van de VVV’s in de Achterhoek en maak gebruik van de vouchercode voorin het boekje. Meer informatie vindt je op www.achterhoek.nl/routes of op www.abellife.nl

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

7152AV, Berkelland, Gelderland, Nederland
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Berkelland
7152AV Berkelland
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Mallumse Molenweg
7152AV Berkelland

Oplaadpunt

Grotestraat
7151BR Berkelland

Info-Bezoekerscentrum over de Berkel

Hummelsweide
7151KN Berkelland

VVV Neede

Oudestraat 52C
7161 DX Berkelland
0545 29 22 79
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Mallumsche Molen

Mallumsche Molen

Waterradmolen

De Mallumsche Molen kent een lange historie. De molen werd al ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Mirjam, Anders

geplaatst op:

Rare route over gras

"Aardige route met veel asfalt"

 geplaatst op:

Afwisselend prachtige weggetjes en lange stukken asfalt. Diverse plekken zeer de moeite waard om te bekijken en te pauzeren. Het traject ten noorden van de Berkel tussen Rekken en Oldekotte biedt een prachtig alternatief vlak langs de rivier. Jammer dat dit niet is opgenomen in de route, het behoort tot de mooiste kilometers.

J.C.

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 336226 | Toegevoegd op 23-12-2015 | Laatst gewijzigd op 7-8-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding