Met dank aan ome Jan

Fietsroute 336164

Aangeboden door:

2281 60

Omschrijving

Explosief inwonertal
Al voor de oorlog zijn joodse mensen uit Duitsland hier welkom. En als in 1940 het oorlogsgeweld echt uitbarst, stijgt het inwonertal van Aalten nog sneller. Buitenproportioneel snel zelfs. Want waar in de rest van Nederland gemiddeld 5% van de bevolking zit ondergedoken, is dat in Aalten vier keer zoveel: per vijf inwoners is er één onderduiker!

Ome Jan
Jan Wikkerink staat vooral bekend om zijn hulp aan onderduikers. Leeftijd speelt daarbij geen rol. De jongste wordt in september 1943 in een doos voor zijn deur gelegd. De ouders van het nog maar net geboren joodse jongetje zijn ondergedoken en een baby is te riskant. Ome Jan regelt een ‘zuiver arisch’ verklaring en geeft hem de naam Willem (naar koningin Wilhelmina) Herfstink. Na de oorlog wordt het kind opnieuw ingeschreven, nu onder zijn echte naam. Wikkerink zelf wordt een jaar later door de SS gearresteerd maar weet te ontvluchten. Tot de bevrijding heeft hij zelf ondergedoken gezeten.

Slim koopmanschap
Slimme handelaren spelen, ook in de oorlog, in op de behoefte. Zo biedt het Gorinchemse staalconstructiebedrijf De Vries, Robbé en Co kant-en-klare schuilkelders aan. De familie van der Kamp op nummer 7 bestelt ‘Eén gezinsschuilplaats, type B4’. Het inbouwmodel is gemaakt van staal en moet bedekt worden met een dikke laag aarde. Je zorgt zelf voor de matrassen en voorraden. De meeste gezinnen schuilen overigens ‘gewoon’ in hun kelder.

De Achterhoek is bij uitstek een prachtige regio voor fietsers en wandelaars. Verken deze mooie regio per fiets of te voet op een bijzondere manier: met je smartphone. Met de AbelLife app kun je genieten van interessante anekdotes, filmpjes, foto’s en leuke tips voor onderweg. De app wijst je de weg en verder kom je onderweg meer te weten over historische bezienswaardigheden, de natuur om je heen en leuke horeca-adresjes in de buurt.
Wil je dat wel eens proberen?
Download dan de AbelLife app en download een losse route of schaf een routeboekje aan bij een van de VVV’s in de Achterhoek en maak gebruik van de vouchercode voorin het boekje. Meer informatie vindt je op www.achterhoek.nl/routes of op www.abellife.nl

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

L74 - Aalten - Onderduikmuseum Markt 12 (Bredevoortsestraatweg, 7121CS, Aalten, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
L74 - Aalten - Onderduikmuseum Markt 12
Bredevoortsestraatweg
7121CS Aalten
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Bredevoortsestraatweg
7121CS Aalten

Parkeerplaats centrum

Landstraat
7121CP Aalten

aalten

Piet Heinstraat
7122AT Aalten

VVV Bredevoort

Markt 8
7126 AZ Bredevoort
0543 45 23 80
Stuur een mail

Essinkweg 10
7122JN Aalten

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

 Theetuin Rensink

Theetuin Rensink

Fietscafe

Gelegen aan het mooiste fietsweggetje van Aalten vindt u Theet...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Not si good"

  op:

"Mooie route."

 geplaatst op:

Wel goed naar het kaartje blijven kijken, want de gesproken aanwijzingen kloppen niet allemaal

"Ome Jan moet weer eens op de fiets stappen"

 geplaatst op:

Er klopt niets van de nummering

Marcel, Anders

op:

Gerben-Jan, Anders

op:

"Route beschrijving"

 geplaatst op:

Zeer onduidelijke routebeschrijving in de geprinte versie, het zou handig zijn als de straatnamen vermeld worden. Dit geeft veel duidelijkheid. De digitale navigatie is zeer onduidelijk. Voorbeeld dat hij aangeeft dat je rechtsaf moet slaan en als je dat hebt gedaan hij na ca. 50 mtr. aangeeft “keer om” als je het dan nakijkt blijkt ook dat je links af moest slaan. Hierdoor ontstaan ook gevaarlijke verkeers situaties.

Jan

geplaatst op:

Nummering klopte niet veel van

Marja, Zuid-Holland

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 336164 | Toegevoegd op 22-12-2015 | Laatst gewijzigd op 14-10-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding