Door historische wierdedorpjes

Fietsroute 334645

Aangeboden door:

3906 56

Omschrijving

Ontdek het Groningen van de wierdedorpjes, de vaarten en de weidse akker- en graslanden. Je maakt een korte route, maar je zult je tijd nodig hebben om de vele prachtige panden eens goed te bekijken.

Kerkjes op de wierden
Fietsend door de wierdedorpjes zie je veel karakteristieke gebouwen, zoals oude schooltjes en pastorieën. Op de wierde van Oosterwijtwerd staat een van de eerste bakstenen kerkjes in Groningen. Ook in Godlinze kun je een mooie dertiende-eeuwse kerk bewonderen. In de wierde van Arwerd zijn vondsten uit de Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen gedaan. Nu staan er nog vier boerderijen.

Mammoet
In Zeerijp kom je langs molen De Leeuw, een koren- en pelmolen die hier in 1865 werd opgebouwd. Ook fraai om te zien: de Jacobuskerk waarvan de oorsprong in het midden van de veertiende eeuw ligt. In 1821 werd in Zeerijp het bot van een dijbeen van (waarschijnlijk) een mammoet gevonden. In 1906 is het bot verloren gegaan bij een brand in een museum.

Borg Ekenstein
Ooit telde Groningen meer dan 200 borgen. Vele ervan zijn door schulden verdwenen. De eigenaren moesten hun bezit gedwongen verkopen, waarna de borg werd afgebroken. De borg Ekensteijn is nog een van de zeventien bewaard gebleven borgen. Hij werd in 1648 gebouwd in opdracht van de arts en latere burgemeester van Groningen Johan Eeck. In 1772 werd de borg uitgebouwd en voorzien van een slotgracht. In de negentiende eeuw werd een park in Engelse landschapsstijl aangelegd door tuin- en landschapsarchitect Lucas Pieters Roodbaard. Tegen het einde van deze eeuw kreeg de borg een neogotische make-over. Zo werden in de bibliotheek ramen van gebrandschilderd glas gezet die uit verschillende Groninger kerken afkomstig waren. Naast Ekenstein kun je nog een oud landhuis bewonderen dat is gesticht door de familie Eeck: het uit 1686 daterende Rusthoven.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

99
99 (Schoolweg, 9911PA, Loppersum, Groningen, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

99
Jouw startpunt
Knooppunt 99
Schoolweg
9911PA Loppersum
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Ds. Klinckhamerlaan
9901TD Appingedam

VVV Appingedam

Oude Kerkstraat
9901JB Appingedam
0596 62 03 00
Stuur een mail

appingedam

9901CS Appingedam

Oplaadpunt

Oude Kerkstraat
9901JB Appingedam

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Leeuw

De Leeuw

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Jelle

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 334645 | Toegevoegd op 3-12-2015 | Laatst gewijzigd op 30-11-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding