Achtpolderroute

Fietsroute 333422

Aangeboden door: Stichting TOP Routenetwerken

2030 93

Omschrijving

De fietsroute start bij TOP Vianen-Ponthoeve en voert u door het historische centrum van Vianen en het landelijke gebied van de Vijfheerenlanden. In de middeleeuwen maakten vijf heren hier de dienst uit. Het landschap uit die tijd is nog steeds te herkennen. Binnen hoge dijken ligt een mozaïek van uiterwaarden, boomgaarden, griendpercelen en eindeloze weilanden
Vianen was in de Middeleeuwen een Vrijstad; een plek met eigen regels en een vluchtplaats voor ‘vreemdelingen met geld’. De route voert over de Voorstraat, o.a langs het historische stadhuis en het Stedelijk Museum Vianen, waarin de VVV gevestigd is.

Tip 1: Pannenkoekenboerderij De Ponthoeve
Vanuit het restaurant van pannenkoekenboerderij De Ponthoeve heeft u een prachtig uitzicht over de rivier en de uiterwaarden. U kunt op de boerderij ook een kijkje nemen in de zichtstal met koeien.
Adres: Buitenstad 69, Vianen Telefoon: 0347 - 37 16 27 Internet: www.ponthoeve.nl

Tip 2: Historische binnenstad Vianen
In de historische binnenstad van Vianen ziet u overal verwijzingen naar de rijke geschiedenis van Vianen, zoals het stratenpatroon, de stadsmuren, het oude stadhuis (1425), de markante Lekpoort (15e eeuw) en het unieke praalgraf van Reinout III van Brederode, heer van Vianen, in de Grote Kerk (1542). En verder vindt u hier leuke winkels en gezellige horeca.
Internet: www.vianenvrijstad.nl

Tip 4: Kaasboerderij Van Rossum
Kaasboerderij van Rossum is een melkvee bedrijf met kaasmakerij en boerderijwinkel. In de winkel vindt u heerlijke kazenen tal van andere streekproducten. Naast boerenkaas volgens eeuwen oud recept vindt u ook nieuwe smaken, zoals fenegriek-, pesto- en brandnetelkaas. Adres: Helsdingse Achterweg 20,Vianen Telefoon: 0347 - 37 15 80 Internet: www.kaasboerderijvanrossum.nl

Tip 5: Ameide
Het aan de Lek gelegen stadje Ameide behoort met Tienhoven, Hei- en Boeicop, Leerbroek, Lexmond, Meerkerk en Nieuwland tot de gemeente Zederik. Ameide bezit tal van monumentale gebouwen, waaronder het Stadhuis uit 1644 en de zestiende-eeuwse N.H.Kerk, met laat-romaanse toren.
Jaarlijks vindt sinds 1657 op de tweede donderdag in oktober de paardenmarkt plaats.

Klik hier voor een overzicht van alle TOP's

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Stichting TOP Routenetwerken

Toeristische Overstappunten (TOP’s) zijn de perfecte plekken om een fietstocht of een wandeling te starten. Op deze plekken kun je namelijk gratis je auto parkeren aan de rand van prachtige gebieden. Vanuit hier kun je heerlijk fietsen en wandelen via de knooppunten. De TOP’s zijn makkelijk te vinden door de borden langs de wegen te volgen. Je herkent de TOP aan een groene stalen halm van 5.5 meter hoog.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

TOP Vianen - Ponthoeve (Buitenstad, 3434 GB, Vijfheerenlanden, Utrecht, The Netherlands)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt TOP Vianen - Ponthoeve
Buitenstad
3434 GB Vijfheerenlanden
Plan route naar startpunt

Drinkwatertappunt Oasen (Vijfheerenlanden)

TOP Vianen - De Ponthoeve
4132AB Vijfheerenlanden

Parkeerplaats centrum

Hofplein
4132VL Vianen

VVV Vianen

Voorstraat
4132AP Vianen
0347 35 55 10
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Batestein

Batestein

Kasteel

Een kasteel aan de rivier de Lek gelegen in het stadje Vianen.

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Falco, Anders

op:

"Mooie route"

  op:

Mark

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 333422 | Toegevoegd op 16-11-2015 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding