De Venn bahn, fietsplezier zonder grenzen

Fietsroute 332058

Aangeboden door:

10962 216

Omschrijving

Je zou het misschien niet denken, maar een fietstochtje over de hoge toppen van de Belgische en Luxemburgse Ardennen en de Eifel is echt niet alleen voor bikkels weggelegd. De Vennbahn, een voormalig spoortracé, ontsluit dit prachtige gebied namelijk voor de gemiddelde fietser.

Gezinsvriendelijke tocht
Ooit vormde de Vennbahn de slagader tussen de kolengebieden rond Aken en de smelterijen in Lotharingen en Luxemburg. Tussen 1889 en 1980 reden hier veel goederentreinen. Daarna verdwenen de bielzen en rails, maar niet het vervoer. Vanaf 1990 begon de spoorlijn aan haar toeristische carrière. De Vennbahn is zo’n 125 kilometer en heeft een gemiddelde helling van 2%. Op enkele korte stukken bedraagt de helling 3 tot 10%. Dankzij het kleine stijgingspercentage is de tocht gezinsvriendelijk.

Prachtige anekdotes
Verder vind je hier prachtige verhalen en anekdotes over de geschiedenis in deze grensstreek. Je kunt natuurlijk ook genieten van een fascinerend heden, want je doet drie landen aan: Duitsland, België en Luxemburg. Een route met historische plaatsen als Aken en Monschau, maar ook met indrukwekkende landschappen als de Hoge Venen. De Vennbahn is in beide richtingen bewegwijzerd. Je kunt hem in etappes opdelen om optimaal van alle toeristische bezienswaardigheden te genieten. Kijk voor alle praktische informatie én grensverhalen op www.vennbahn.eu.

Smokkel
Een grenstreek staat altijd garant voor smokkelverhalen. Zo ook hier. Tussen 1948 en 1953 werd bijvoorbeeld zo'n 1.000 ton koffie vanuit België naar Duitsland gesmokkeld waar het zwarte goud drie keer zo duur was. Er ontstond een heuse wedloop tussen de smokkelaars en de douane. Smokkelaars gebruikten bijvoorbeeld afgedankte pantserwagens van het Belgische leger waarmee ze vlot over de struiken en hagen konden rijden. Ook de douane bewapende zich, in James Bond-stijl. Ze beschikten over twee snelle Porsches die waren uitgerust met uitklapbare stalen borstels om de door smokkelaars uitgestrooide kraaienpoten van de weg te vegen. De romantiek was trouwens ver te zoeken. Gezien de naoorlogse schaarste was smokkelen voor velen de enige manier om in hun levensonderhoud te voorzien.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Tourist Info

Ga je op pad in België en kun je wel wat extra informatie gebruiken voordat je op je fiets stapt of aan je wandeltocht begint? Breng dan een bezoekje aan een van de vele Tourist Information punten die je door heel België heen vindt. Daarna kun je goed voorbereid op pad met leuke tips van locals.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Tourist Info Elisenbrunnen (Friedrich-Wilhelm-Platz, 52062, Aken, Noord-Rijnland-Westfalen, Duitsland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Tourist Info Elisenbrunnen
Friedrich-Wilhelm-Platz
52062 Aken
Plan route naar startpunt

Elisabethstraße
52062 Aken

Aachen Hauptbahnhof

Vereinsstraße
52064 Aken

Haus des Gastes

Burtscheider Markt
52066 Aken

Melatener Straße
52074 Aken

Watertap: gratis water voor onderweg

Beemderlaan 1
6291GM Vaals

Bikes4fun

Koperstraat 19
6291 AH Vaals
+31 (0)433 06 35 56
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Toeristische Dienst van Troisvierges: "Velo's Statioun"

Toeristische Dienst van Troisvierges: "Velo's Statioun"

Bezienswaardigheid

Troisvierges (Ulflingen in het Duits) is een klein stadje ten ...

Meer informatie
Aachen

Tourist Info Elisenbrunnen

Bezienswaardigheid

Werelderfgoedstad en voormalige keizerspalts van Karel de Grot...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Burcht Raeren

Burcht Raeren

Kasteel

Burg Raeren is een waterburcht die werd gebouwd rond het jaar ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Peter

geplaatst op:

Fantastische fietsroute

"Prachtige route!!"

 geplaatst op:

De route is prachtig mooi met afwisselende landschappen. Wij hebben de app niet gevolgd maar de eigenlijke route. De app wijkt behoorlijk af en stuurt je steeds ergens anders heen. Erg jammer.. naar ons idee, klopt het niet. Gewoon het fietspad blijven volgen is ons advies

"Geweldige mooie fietsroute"

 geplaatst op:

Medio mei hebben wij deze route gefietst we verbleven in Kalterherberg en van daaruit fietste wij. Een prachtig aangelegd breed fietspad met bijna overal asfalt wij fietste rondje van pakweg 30 km totaal 60 km. Er stond een veelvoud van bloemen in de bermen mogelijkheden tot koffie drinken en schuilen voor de regen zijn voldoende aanwezig.Het is ook echt een oude spoorlijn je passeert oude stations spoor emplacementen met op plaatsen nog oude rijtuigen en loc,s.Ook liggen er leuke plaatsen op de route zoals Monschau. Voor ons is dit een van de mooiste fietspaden die wij gefietst hebben een echte aanrader.Bijna overal een vrijliggende fietspad met goed gemarkeerde oversteek plaatsen.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 332058 | Toegevoegd op 5-11-2015 | Laatst gewijzigd op 12-2-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding