Het unieke Twentse hoogveen

Fietsroute 332049

Aangeboden door:

5076 80

Omschrijving

Ten zuiden van Enschede rij je door een rustig coulisselandschap met vochtige beekdalletjes. Op je pad liggen fraai streekboerderijen en andere monumentale huizen. Maar je komt ook door enkele bijzondere natuurgebieden.

Oud hoogveen
In deze streek lag ooit een uitgestrekt hoogveengebied. Hiervan zijn nog enkele resten bewaard gebleven, zoals in het Witte Veen, een prachtig heide- en bosgebied dat rijk is aan velden van het kwetsbare klokjesgentiaan en wollegras. Je fietst een stukje over de grens tussen Nederland en Duitsland, de grenspalen van voor 1795 dragen nog hun oorspronkelijke inscriptie. Vroeger was dit een geliefde grensovergang voor smokkelaars, tegenwoordig lopen hier in de schemer Schotse Hooglanders te grazen.

Buurserzand
Nadat je door het Haaksbergerveen bent gereden, nog zo’n fraai hoogveengebied, fiets je even later door het Buurserzand. Dit stille natuurgebied is door zijn omvang en natte karakter uniek in Europa. Je ziet er een mozaïek van heidevelden met honderd jaar oude jeneverbessen, bossen, kleine akkers en enkele orchideeënweitjes. Restaurant Hanninkshof is het eindpunt van deze mooie route. Je geniet hier van echte Twentse gerechten.

De strijd om Wissinks Möl
Een van de bijzondere gebouwen die je tegenkomst, is Wissinks Möl in Usselo. Deze korenmolen uit 1802 kent een bijzondere geschiedenis. Hij raakte in 1921 overbodig, werd opgekocht en naar Buurse verplaatst. In 1972 sloeg de molen tijdens een hevige storm op hol. De brandweer slaagde er maar ternauwernood in om te voorkomen dat de molen vlam vatte door de hoge wrijving in de kap. Hierna werd de molen afgebroken, de losse onderdelen werden opgeslagen. In de jaren daarna brak er een verwoede strijd uit over de plaats waar de molen opnieuw opgebouwd moest worden: Usselo of Buurse. Vele partijen en organisaties bemoeiden zich ermee, lokaal én landelijk. In mei 1981 werd de molen teruggeplaatst op zijn oorspronkelijke plek bij Usselo. In één dag.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Restaurant Hanninkshof (Usselerhofweg , 7548 RZ, Enschede, Overijssel, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Restaurant Hanninkshof
Usselerhofweg
7548 RZ Enschede
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Usselerveenweg
7546PV Enschede

Treinstation Kennispark

Forum 10
7521 PM Enschede

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Hanninkshof

Restaurant Hanninkshof

Fietscafe

Restaurant Hanninkshof ligt in Usselo, een klein dorpje in de ...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Wissink's Möl

Wissink's Möl

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Carel, Gelderland

op:

Arjan

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 332049 | Toegevoegd op 5-11-2015 | Laatst gewijzigd op 3-5-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding