Spannend fietsen rondom brinkdorp Norg

Fietsroute 327337

Aangeboden door:

11275 122

Omschrijving

Deze afwisselende fietstocht in het noorden van Drenthe brengt je op unieke plekken. Wat te denken van het laatste hoogveengebied van Nederland waar je dwars doorheen fietst. Van hele andere orde, maar minstens zo spannend is het gevangenismuseum dat ook op je route ligt. Tijd om op te stappen!

Hunebed
Je vertrekplaats is Norg, een typisch Drents brinkdorp met maar liefst vijf brinken. Vroeger waren dit open plaatsen in een dorp waar onder meer het vee werd verzameld. Tegenwoordig zijn veel brinken omgevormd tot groene, beboomde pleinen. Net voordat je Norg aan de zuidkant verlaat kom je langs molen De Hoop. Kijk vooral eens naar de wieken van deze molen. Dit is namelijk de enige molen in Nederland met Bilauwieken. Genoemd naar de Duitse ontwerper ervan, Kurt Bilau, benadert deze wiekvorm de vliegtuigvleugel. En ja hoor, je vindt gelukkig ook een voor Drenthe zo kenmerkend hunebed op je route. Net voordat je Westervelde in fietst, ligt rechts de D2.

Fochteloërveen
Tussen Norg en Veenhuizen gaat de route door prachtige natuurgebieden. Allereerst het Norgerholt, één van de oudste bosgebieden van Nederland. Je vindt er een apart combinatie van zomereik en hulst. Tussen knooppunt 19 en 63 bevind je je in het Fochteloërveen. Bijzonder, omdat het één van de laatste hoogveengebieden van Nederland is. Hoogveen is een buitengewoon arme grondsoort met een hoge zuurgraad en verzadigd met water. Hierdoor kent het gebied zeer unieke flora en fauna. Je vindt er allerlei soorten veenmossen, bessen en vleesetende planten.

Gevangenendorp Veenhuizen
Dit dorp heeft een geschiedenis die is verbonden met de penitentiaire inrichtingen. Veenhuizen is pas sinds 1981 vrij toegankelijk. Daarvoor mochten – naast de gevangenen - alleen het gevangenispersoneel en hun gezin het dorp in. Vanaf 1800 werden er eerst landlopers en bedelaars in één van de gestichten gehuisvest. Later werden het rijkswerkinrichtingen en vanaf begin 1900 gevangenissen. Nu zijn er nog drie strafinrichtingen onder meer voor langgestraften. Vanaf het Gevangenismuseum dat is gevestigd in één van de oude gebouwen van het gesticht, kun je in een oude boevenbus een rondrit maken langs de gevangenissen. Ook de oostkant van Norg is beslist te moeite waard.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

De Hoop (Asserstraat, 9331JD, Noordenveld, Drenthe, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
De Hoop
Asserstraat
9331JD Noordenveld
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Brinkhofweide
9331AE Noordenveld

Oplaadpunt

Peesterstraat
9331AJ Noordenveld

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Hoop

De Hoop

Windmolen

Een unieke stellingkorenmolen met als enige molen in Nederland...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Luitzen

op:

Marja, Zuid-Holland

op:

"Mooie stilte fietsroute"

 geplaatst op:

Prachtig gebied met brinkdorpen en oude boerderijen. Veel afwisseling in bossen en weilanden. Genoeg plekken om te rusten.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 327337 | Toegevoegd op 19-10-2015 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding