Hezingen. Tubbergen en Fleringen

Fietsroute 316477

Aangeboden door:

3201 57

Omschrijving

Een mooie landelijke fietstocht diep in Oost-Twente waar rust en ruimte je deel zijn. Dit wordt een tocht om optimaal te onthaasten. Deze streek staat bekend als één van de mooiste gebieden in Twente. Het gebied is bekend vanwege het zogeheten coulisselandschap. Akkers omzoomd door houtwallen, afgewisseld met grotere en kleine bospercelen. De route start bij het recreatieterrein met vakantiehuisjes fam. Weersink in Hezingen. Deze familie beschikt over twee mooie vakantiehuisjes met de klinkende namen ‘Scheetje Beef’ en ‘De Goudvink’. Beide vakantiehuisjes zijn compleet ingericht, hebben een keuken en een bovenverdieping met een grote slaapruimte. Deze heerlijke omgeving tegen de Duitse grens is echt een plek voor pure rustzoekers. Boek een paar dagen in één van de huisjes zodat je alle gelegenheid hebt om de omgeving per fiets te verkennen!

Je fietst eerst richting Ootmarsum. Dit landschap langs de Duitse grens in de driehoek Vasse, Ootmarsum en Uelsen werd gevormd door een stuwwal uit de ijstijd waardoor het landschap een heuvelachtig karakter heeft. Vanwege de hoger gelegen delen ontstonden beekdalen waar watermolens werden gebouwd. In deze hoek van Twente zijn nog diverse oude watermolens te vinden. Al na enkele kilometers passeer je het natuurgebied 'het Springendal' waar diverse bronnen liggen die deze beken voeden. Dit prachtige gebied heeft de bijnaam 'De tuin van Nederland’. Schilderachtige kwelvijvers, watervalletjes en smalle beekjes midden in het bos zorgen voor een romantische aanblik. Heuvels, weilanden, meertjes, hooilanden, heide en historische boerderijen maken het plaatje compleet.

Je passeert het kanaal Almelo-Nordhorn dat werd gegraven aan het einde van de 19e eeuw. Het kanaal had zes sluizen en tien ophaalbruggen, maar de meeste daarvan zijn niet behouden. Sinds de sluiting voor de scheepvaart in 1960 heeft het kanaal zich tot een natuurgebied ontwikkeld met vele soorten bloemen, vissen en vogels. De laatste jaren zijn er plannen om het kanaal geschikt te maken voor de grensoverschrijdende recreatievaart. Dit kan gevolgen hebben voor het natuurgebied. Daarnaast kan het kanaal beschouwd worden als een industrieel monument uit de tweede helft van de 19e eeuw. De vormgeving is sinds 1886 grotendeels ongewijzigd gebleven.

De route gaat door het oergezellige plaatsje Tubbergen. Het dorp was vanouds zeer katholiek, wat je eigenlijk niet zou verwachten in deze regio. In het centrum neemt de Sint-Pancratiusbasiliek, een neogotische kerk, nog steeds een belangrijke plaats in. De kerk heeft 35 gebrandschilderde glas-in-loodramen van vijf opeenvolgende generaties van de bekende glazeniersfamilie Nicolas. Ook het oude monumentale raadhuis, tegenwoordig in gebruik als restaurant, is een bezienswaardigheid. De omgeving van het volgende dorp, Geesteren heeft prachtige grote en oude boerderijen, die getuigen van een bloeiend boerenbestaan. Net buiten het dorp fiets je langs de Grote Geesterse molen, een korenmolen uit 1867. De roeden van de molen, met een lengte van bijna 21 meter, zijn voorzien van het Oudhollands hekwerk met zeilen. De molen wordt regelmatig bemalen door vrijwillige molenaars.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

93
93 (Hooidijk, 7662PN, Tubbergen, Overijssel, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

93
Jouw startpunt
Knooppunt 93
Hooidijk
7662PN Tubbergen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Hooidijk
7662PP Tubbergen

VVV Ootmarsum

Marktstraat
7631BZ Dinkelland
0541 29 12 14
Stuur een mail

Tourist Info Ootmarsum

Markt 9
7631 BW Ootmarsum
+31 (0)541 29 12 14
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Grote Geesterse Molen

Grote Geesterse Molen

Windmolen

In 1819 kregen landbouwer Meijer en zijn schoonzoon toestemmin...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

François , Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 316477 | Toegevoegd op 17-9-2015 | Laatst gewijzigd op 22-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding