Historische brinkdorpen, vennen en bossen

Fietsroute 316467

Aangeboden door:

4360 124

Omschrijving

Een heerlijke fietsroute door centraal Drenthe waar heide en akkers elkaar afwisselen. Je komt door een aantal typische Drentse es- of brinkdorpen. Deze bouwstijl heeft als belangrijkste kenmerk een groen ‘plein’, meestal grasland, waar bomen op werden gepland. Rondom dit groene hart werden de boerderijen gebouwd. Het groene plein had een verbindende functie: de dieren werden er ’s avonds op verzameld en de bomen gebruikte men als bouwmateriaal.

De fietstocht begint op Vakantiepark Het Timmerholt. Op dit heerlijke ruim opgezette park vind je een chaletpark, bungalows en camping, allemaal gelegen rondom een visrijk meer. Rust, ruimte, natuur gecombineerd met beleving en comfort staan hier centraal. Op het vakantiepark ligt het restaurant waar je op het terras de dag kunt beginnen met een lekker kopje koffie of thee. Nadat je bent opgestapt, passeer je al snel twee zogeheten es- of brinkdorpen. Het kleine Zwiggelte en het meer bekende Westerbork. Deze laatste plaats breng je natuurlijk direct in verband met het Kamp Westerbork. Dit ligt echter een flink aantal kilometers buiten het dorp, bijna tegen Hooghalen aan. Je komt er vandaag niet langsfietsen, maar mogelijk na afloop kun je het zogeheten herinneringskamp waar je het bekende monument van de rails vindt, op eigen gelegenheid bezoeken. Vrijwel alle authentieke gebouwen van voormalig kamp Westerbork zijn verwijderd, op het terrein verwijzen symbolische reconstructies naar voormalige kampgebouwen en barakken.

Vanaf Westerbork fiets je door het groene hart van Drenthe. Het is een mooi rustig gebied met weidse uitzichten. De heidevelden die je tegenkomt, zijn de restanten van wat vroeger een uitgestrekt heidegebied was. Ontginning en afplagging hebben de gebieden versnipperd. Op enkele plekken zijn nieuwe bossen aangeplant zoals bij Meppen en Witteveen. Aan de rechte stand van de dunne boompjes kun je zien dat deze bossen nog jong zijn. Op de akkers groeien veelal knolgewassen als aardappels en suikerbieten, die op de lager gelegen veenachtige bodem prima gedijen. Op ongeveer driekwart van de route kom je aan in het leuke museumdorp Orvelte. Dit is echt even een langere stop waard. Op zich is het niet groot, je kunt het centrum in een goed uur bezichtigen. Het historische centrum wordt gewoon bewoond, zij het wel dat de mensen zich hier richten op de bezoekers en zich inlaten met allerlei authentieke ambachten. Je vindt er dorpswinkeltjes met ambachtelijke spulletjes. Zo is er een houtzagerij en smederij die nog gewoon produceren. Het leuke is dat je mee kunt kijken met hun werkzaamheden. Ook de kaasmakerij en bakkerij maken op de plek zelf producten die direct aan huis verkocht worden.

Verder vind je diverse ateliers en galerieën in het dorp. Uiteraard ook de benodigde toeristische prullaria, maar daar moet je maar even doorheen kijken.

Vanaf Orvelte blijft het landschap wisselen tussen heide, bos en akkerland. Hiermee heb je eigenlijk ook Drenthe in een notendop te pakken. Dit in combinatie met wederom een brinkdorp, Elp, geeft je toch een treffend beeld van deze mooie provincie. Tijd om hier even heerlijk van na te genieten met een drankje en eventueel hapje op het terras van Vakantiepark Het Timmerholt.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Gagelmaat, 9431 KT, Westerbork, Drenthe, Nederland
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Westerbork
Gagelmaat
9431 KT Westerbork
Plan route naar startpunt

Er zijn helaas geen locaties in de buurt gevonden.

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

De Brombeer

Restaurant De Börker

Restaurant

Het centraal op vakantiepark Het Timmerholt gelegen restaurant...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Museumdorp Orvelte

Museumdorp Orvelte

Museum

Orvelte is een levendig monumentendorp vol historische gebouwe...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooie fietsroute"

 geplaatst op:

Veel gezien duidelijke aangeef borden...heerlijke fietstocht

Jan Willem, Anders

op:

Wim

op:

C

op:

"Mooie route"

 geplaatst op:

Fijn om te fietsen, veel afwisseling en genoeg te zien en voldoende mogelijkheden om even af te stappen.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 316467 | Toegevoegd op 17-9-2015 | Laatst gewijzigd op 4-12-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding