Rondom TIlburg 15: Ruim eromheen (duinen, trappisten, Bels Lijntje)

Fietsroute 312660

Aangeboden door: Boudewijn Waijers, Utrecht (NL)

705 2

Omschrijving

De route begint en eindigt bij station Tilburg Reeshof. Hier is voldoende gratis parkeergelegenheid. In tegenstelling tot de routes "Rondom Tilburg" met een volgnummer tot en met 13, gaat deze route niet in een bepaalde richting vanuit Tilburg en weer terug, maar gaat deze route in een ruime bocht om Tilburg heen.

De route begint in noordelijke richting, door de wijk De Reeshof. Na het oversteken van het Wilhelminakanaal over een fietsbrug rijden we korte tijd over een industrieterrein, tot we bij de fabrieken van Coca Cola aankomen (niet te bezichtigen). Hier bevindt zich een café-restaurant met een oplaadpunt.

We rijden verder door typisch Brabants akkerland naar het dorpje De Moer waar zich een oorlogsmonument, een café-restaurant en weer een oplaadpunt bevinden. Hier slaan we af in oostelijke richting, naar Loon op Zand en de bijbehorende Loonse en Drunense Duinen, een nationaal park.

We rijden de duinen niet in maar blijven bij café-restaurant Bosch en Duin, waar ook een informatiepunt, twee oorlogsmonumenten, een uitzichtpunt over de duinen (300 meter over een verhard wandelpad) en een oplaadpunt te vinden zijn.

We vervolgen ons rondje in zuidelijke richting naar Udenhout. Hier vindt u onder meer De Strijdhoeve, het verzorgingstehuis Vincentius en het voormalige raadhuis.

Even later zijn we al weer in Berkel-Enschot, waar we het voormalig klooster van de trapistinnen passeren (en alweer een voormalig raadhuis: Udenhout en Berkel-Enschot zijn geannexeerd door Tilburg). U passeert Hotel De Druiventros en rijdt door het buurtschap Heukelom.

Via café Mie Pieters rijden we verder naar Moergestel, waar we rechtsaf slaan richting de abdij van Onze Lieve Vrouwe van Koningshoeven. Hier vindt u een schaapskooi en een abdijwinkel waar u uiteraard trappistenbier kunt kopen. Op de abdij zelf worden rondleidingen gegeven door de oude brouwerij, in combinatie met een bierproeverij. Er is hier ook een café-restaurant en u vindt hier een oplaadpunt.

Vanhier rijden we verder in westelijke richting door het Leijpark en langs het Sint-Elisabethziekenhuis. Langs een voormalige zandafgraving rijden we over de Lage Wal en de Hoge Wal  richting Goirle. In de wijk De Hellen ziet u nog een oude boerderij, De Deel, tegenwoordig een wijkhuis.

Langs de noordrand van natuurgebied De Regte Heide komen we aan in Riel. Ook hier bevinden zich een oplaadpunt, enkele café-restaurants en een oorlogsmonumentje (aan uw rechterhand, in een voortuin op de hok van de Dorpsstraat en de Beatrixstraat).

Vanuit Riel volgen we het Bels Lijntje in noordelijke richting. Dit toeristisch fietspad volgt het tracé van de voormalige spoorlijn van Tilburg naar Turnhout (België). Bij knoopunt 9 slaan we linksaf, over de Gilzerbaan in de richting van het pompstation van Brabant Water. Hier wordt het grondwater opgepompt voor Midden-Brabant, en wordt bovendien het merk Prise d'Eau gebotteld.

Bij het pompstation slaan we rechtsaf in noordelijke richting. In de bossen aan uw rechterhand bevindt zich huize Amarant, een verpleeghuis voor mensen met een verstandelijke beperking. Wat verderop komt u weer terug hij het beginpunt van ons rondje: station Tilburg Universiteit.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

tilburg reeshof
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
tilburg reeshof
Reeshofweg
5036BL Tilburg
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Ketelhavenplein
5045NA Tilburg

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/fietscafes017.png

Herberg Manege Van Loon

Fietscafe

Herberg Manege van Loon is een natuurpoort die direct aan Nati...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Strijdhoef

De Strijdhoef

Kasteel

Het landgoed waar het kasteel op staat strekte zich vroeger ui...

Meer informatie
Geen foto van Monument Karl-Heinz Rosch

Monument Karl-Heinz Rosch

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie
Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven

Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven

Abdij

In 1880 verbouwde abt Dominicus Lacaes de schaapskooi die op d...

Meer informatie
Geen foto van Verzetsmonument Udenhout

Verzetsmonument Udenhout

Monument

Dit oorlogsmonument is hier geplaatst om veertien verzetsstrij...

Meer informatie
POI-Picknickplaatsen-shutterstock_123413617

Picknickplaats

Picknickplaats

Plek om te kunnen picknicken, in de vorm van een tafel met banken

Meer informatie
Geen foto van Oorlogsmonument De Moer

Oorlogsmonument De Moer

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 312660 | Toegevoegd op 9-9-2015 | Laatst gewijzigd op 14-10-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding