Groningen op zijn mooist

Fietsroute 309500

Aangeboden door:

4734 133

Omschrijving

De stad Groningen is een glimmende parel in het hoge noorden van Nederland. De mooie historische binnenstad is goed te belopen, er zijn veel gezellige kroegjes en op cultureel gebied heeft de stad veel vermaak te bieden. Met de fietsroute verken je een klein deel van de stad, wil je meer zien, dan kun je fietsroute nummer 309498 ‘Genieten in het authentieke Groningen’ doen. Beide routes starten bij het Martini Hotel Groningen. Dit sfeervolle hotel met zicht op de beroemde Martinitoren, verwelkomt al sinds 1871 de reizigers met open armen.

In het Grand Café met jaren 30 inrichting kun je de dag beginnen met een lekker kopje koffie of thee met iets lekkers erbij. Zit je op de fiets, dan heb je aan het begin van de route direct al twee Groningse attracties van formaat te pakken! Bijna tegenover elkaar liggen het Station Groningen, één van de mooiste stationsgebouwen van Nederland, en het Groninger Museum. Het station kun je in vrij korte tijd bezichtigen, loop gewoon even naar binnen en kijk onder meer even naar het sierplafond van papier collé (een bijzondere vorm van papierstuc met in mallen geperst papier). Het Groninger Museum is architectonisch een bijzonder gebouw. Voor een bezoek aan de uitgebreide kunstcollectie binnen, moet je meer tijd uittrekken. Misschien een idee voor na afloop van de fietstocht.

De fietsroute gaat verder via de zuidkant van de stad, langs het oudste stadspark van Groningen, het Sterrebos. Dit werd in 1765 aangelegd en was oorspronkelijk daadwerkelijk een sterrenbos, een bos met acht paden die vanuit een centraal punt in verschillende richtingen liepen. Via de grote villawijken van Groningen fiets je het chique Haren in wat wel het ‘Wassenaar van het Noorden’ wordt genoemd. De bebouwing van Haren kenmerkt zich door het grote aantal villa's en ruime twee-onder-één-kap-huizen, waarvan de meest karakteristieke gebouwd werden tussen 1880 en 1940. Dit gebeurde mede onder invloed van burgemeester Boerema. Hij had ambitie om het dorp uit te laten groeien tot vestigingsplaats van de beter gesitueerde forenzen uit stad Groningen.

Bij het dorpje Glimmen fiets je langs de wijngaard Domein de Tarquinius, één van de meest noordelijke wijngaarden van Nederland. Op de grens van de provincies Groningen en Drenthe ligt het Zuidlaardermeer. Je passeert de noordelijke oever van dit mooie rustige water, waar recreatiestrandjes zijn maar dat aan deze kant vooral een bijzonder natuurgebied heeft, de Kropswolderbuitenpolder. Dit sluit weer aan op het Foxholstermeer, ook een populair gebied bij vogelliefhebbers. De wateren hier zijn ontstaan door veenafgravingen in vroeger eeuwen.

Langs het water staat Molen De Hoop, een oude boekweitmolen. Via de zogeheten MEER-steden fiets je weer terug naar Groningen. Rondom Engelbert en Meerstad staat een grote stadsuitbreiding van Groningen gepland. Wel is het de bedoeling dat de oude dorpen hun identiteit behouden. De Hunzehaven en de Oosterhaven waarlangs je de stad in fietst, liggen aan het Eemskanaal. Dit is een belangrijke vaarroute voor de stad. Als Hanzestad maakte Groningen deel uit van het Noord-Duitse handelsnetwerk. Hiervoor zijn diverse kanalen gegraven om de stad te verbinden met andere belangrijke vaarwegen. Groningen is steeds een belangrijke handelsstad gebleven en is tegenwoordig een centrum voor de voedingsmiddelenindustrie: suiker, tabak en koffie.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Martini Hotel Groningen (Gedempte Zuiderdiep, 9711 HG, Groningen, Groningen, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Martini Hotel Groningen
Gedempte Zuiderdiep
9711 HG Groningen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Rademarkt
9711CV Groningen

VVV Groningen

Grote Markt
9712HS Groningen
0900 202 30 50 (15ctpm)
Stuur een mail

Oplaadpunt

Oude Ebbingestraat
9712HH Groningen

Treinstation Groningen

Stationsplein
9726AE Groningen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Martini Hotel

Martini Hotel Groningen

Hotel

Martini Hotel Groningen ligt midden in hart Groningen. Of je n...

Meer informatie
Café Theater G en A Boelens

Cafe Theater G & A Boelens

Restaurant

Café Theater G & A Boelens vind je midden in het gezellige cen...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Hoop

De Hoop

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Domein de Tarquinius

Domein de Tarquinius

Wijngaard

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Johan, Anders

op:

Joke, Zuid-Holland

geplaatst op:

Slechte stem coördinatie. Halve zinnen

Willem-Jan, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 309500 | Toegevoegd op 3-9-2015 | Laatst gewijzigd op 24-12-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding