Genieten in het authentieke Groningen

Fietsroute 309498

Aangeboden door:

3644 119

Omschrijving

In het hoge noorden gaat er niets boven Groningen, zoals ze dat zeggen. Vandaag ga je met deze tocht vooral kennismaken met de provinciehoofdstad Groningen. De stad is bijzonder in trek onder studenten vanwege de gezellige sfeer. Ook wordt Groningen veel minder druk en hectisch ervaren dan andere grote steden. Mogelijk toch veroorzaakt door de wat geïsoleerde ligging, helemaal op de noordelijke uitloper van de Hondsrug. Je stapt op bij het Martini hotel Groningen. Dit mooie authentieke hotel dat al in bedrijf is sinds 1871 heeft een heerlijk Grand Café, rustiek ingericht in de stijl van de jaren dertig. Een prima plek voor een kop koffie of thee voordat je gaat fietsen. Maar wacht niet te lang met opstappen, er is veel te zien vandaag! Hoewel de stad niet direct aan open water ligt, heeft ze zich op maritiem gebied toch behoorlijk ontwikkeld. Als Hanzestad maakte Groningen deel uit van het Noord-Duitse handelsnetwerk. Er zijn diverse kanalen gegraven om de stad te verbinden met andere belangrijke vaarwegen. Via de Oosterhaven fiets je langs de Hunzehaven die door middel van het Eemskanaal is verbonden met de zee. Groningen is een belangrijke handelsstad gebleven en tegenwoordig een centrum voor de voedingsmiddelenindustrie: suiker, tabak en koffie.

Langs de buitenrand van Groningen passeer je het kleine gehucht Noorddijk dat inmiddels helemaal tegen Groningen is aangegroeid. Wel staan er in de oude dorpskern een paar mooie monumentale boerderijen en de Stephanuskerk, een romanogotische kerk gebouwd omstreeks 1250. Je keert weer terug naar het centrum van de stad wat je nu aan de noordkant passeert. Nadat je de watertoren voorbij bent, zie je rechts het Noorderplantsoen. Een lang en smal park in Engelse stijl. Het park ligt op de plaats waar in de 17e eeuw de verdedigingswallen van de stad werden gebouwd en is geopend in 1880. Links vind je de Hortusbuurt, een bijzonder leuk deel van de stad met allemaal pittoreske oude hofjes, in Groningen gasthuizen genoemd. Via de Reitdiep, de oudste verbinding met de zee, fiets je door Ommelanden, het van origine later gelegen veengebied buiten Groningen.

De gehuchten Leegkerk en Hoogkerk bezitten een aantal prachtige monumentale boerderijen, schilderachtige gelegen in het laagland. Hier bovenuit tornt de 13e eeuwse kerk op een zogeheten wierde, een hoger gelegen stuk grond. In Hoogkerk is de Suiker Unie met bijbehorende fabrieken een opvallende aanwezigheid.
Op de terugweg naar Groningen centrum kom je door het heerlijke groene Stadspark. Het blijft genieten tot de laatste kilometer op deze route, want hier liggen bijna tegenover elkaar: het prachtige gebouw van het Station Groningen en het Groninger Museum. Dit laatste is voor de kunstliefhebbers onder ons zeker een langer bezoek waard. Het museum is bijzonder vernieuwend met een uitgebreide collectie beeldende kunst.

Bij terugkomst in het Martini Hotel Groningen kun je gaan zitten voor een hapje en een drankje, maar je kunt ook nog even de oude binnenstad inwandelen. Hier vind je tal van bezienswaardigheden als de Grote Markt met de Martinitoren, de Vismarkt en de Korenbeurs of leuke straatjes langs de kanalen. Wil je op de fiets meer van de omgeving rond Groningen verkennen, dan is fietsroute nummer 309500 ‘Groningen op zijn mooist’ die ook vertrekt vanaf het Martini Hotel Groningen een aanrader!

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Martini Hotel Groningen (Gedempte Zuiderdiep, 9711 HG, Groningen, Groningen, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Martini Hotel Groningen
Gedempte Zuiderdiep
9711 HG Groningen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Rademarkt
9711CV Groningen

VVV Groningen

Grote Markt
9712HS Groningen
0900 202 30 50 (15ctpm)
Stuur een mail

Treinstation Groningen

Stationsplein
9726AE Groningen

Augustinuscollege

Admiraal de Ruyterlaan 37
9726GP Groningen
06 - 53 74 14 93
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Martini Hotel

Martini Hotel Groningen

Hotel

Martini Hotel Groningen ligt midden in hart Groningen. Of je n...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Watertoren

Watertoren

Watertoren

Torenachtig gebouw met bovenin een waterreservoir of watertank

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Soms te late informatie"

 geplaatst op:

Duidelijkere info bordjes soms niet op de juiste plaatsen, was hier en daar wat zoeken. Verder was het een hele mooie fietstocht

"Hele slechte navigatie"

  op:

"Leuke verrassende route"

  op:

Felix

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 309498 | Toegevoegd op 3-9-2015 | Laatst gewijzigd op 7-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding