Geniet heerlijk in de omgeving van Wellerlooi

Fietsroute 309494

Aangeboden door:

3272 48

Omschrijving

De rivier de Maas loopt als een hoofdader door de provincie Limburg en is de meest schilderachtige rivier van Nederland. Met deze fietsroute verken je de rivier in het noorden van de provincie. Je start in de uitlopers van het Nationaal Park Maasduinen. Het park strekt zich uit over ruim 20 kilometer met een breedte van gemiddeld twee à drie kilometer en heeft de langste rivierduingordel van Nederland.

Het startpunt ligt op landgoed De Hamert bij de Pannenkoekenhuis Jachthut op den Hamer. Hier vind je uiteraard de lekkerste pannenkoeken van Limburg! Je maakt op de fiets een ronde over het landgoed dat bestaat uit Maasweiden, droge loof- en naaldbossen, heidevelden, vennen, hoogveen, akkers en het snelstromende Geldernsch-Nierskanaal. Dit landgoed loopt eigenlijk zo door in de kasteeltuinen van Arcen. In deze overbekende tuinen kun je uren ronddwalen. Het terrein is verdeeld in thematische onderdelen, gerelateerd aan tuinen, natuur en cultuur. Het Rosarium, Watertuin, de tropische kassen van Casa Verde en nog veel meer! Het huidige Kasteel Arcen stamt uit de zeventiende eeuw en is gebouwd in opdracht van de Hertog van Gelre. Al met al een schitterende plek die je misschien beter na afloop op je gemak kunt bezoeken, want je hebt nu nogal wat kilometers voor de boeg.
Het volgende landgoed, de Schandelosche Heide, is een vrij nieuw natuurgebied. Dit is ontstaan doordat agrariërs in deze streek hun varkensbedrijf noodgedwongen moesten beëindigen en hun land teruggaven aan de natuur. Vanaf het terras van restaurant en pannenkoekenhuis Jagersrust heb je een prima zicht op het ‘nieuwe’ stuk hei. Jagersrust is gevestigd in een vooroorlogs grenscafé aan een oude smokkelroute. Op weg naar de aanlegsteiger van het pondje over de Maas naar Grubbenvorst fiets je langs de wijngaard Wijnhoven in Velden.

Op de relatief warme oostelijke oever van de Maas floreren de wijnstruiken uitstekend! De westoever van de Maas bestaat uit uiterwaarden die doorlopen in hogerop gelegen zandgronden. Je fietst door mooie kleine natuurgebieden als de Houthuizerheide en het Schuitwater. De lus die je als laatste fietst aan deze kant van de Maas voert je door de streek van de Oude Maasarm. Hier lag vroeger een zijtak van de Maas die volstroomde bij hoogwater. Deze tak is in de vorige eeuw afgedamd, wat te voorbarig bleek. Langzaam wordt de arm weer in ere hersteld, met veel aandacht voor ontwikkeling van de natuur. In het gebied liggen ook een aantal vermeldenswaardige dorpjes. Als eerste Tienray. Dat staat sinds 1877 bekend als bedevaartplaats Klein-Lourdes. In 1888 wordt een Mariagrot binnen het kerkgebouw gerealiseerd, de eerste in Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de kerk verwoest. In de huidige kerk staat nu een grot, die lijkt op de grot in Lourdes.

Jaarlijks brengen duizenden bedevaartgangers een bezoek aan de Lourdesgrot. In Meerlo staat ’t Kasteelke, een prachtig optrekje dat stamt uit 1326. Net onder Blitterswijck fiets je langs Expositie 40 45, een bijzonder oorlogsmuseum gevestigd in een oude boerderij, die in de oorlogsjaren, zowel in mei 1940, als in de maanden november 1944 tot maart 1945 in het frontgebied aan de Maas lag. Kasteel Ooijen iets verderop aan de oever van de Maas herinnert nog aan de tijd der heerlijkheden. Het mooie witte huis is nog voor ongeveer de helft omgracht. Let voordat je in Broekhuizen de Maas met het pondje weer oversteekt even op St. Christoffel op z’n paal. Het beeld is van kunstenaar Mathieu Knippenberg. St. Christoffel is onder andere de patroonheilige van de reizigers. Hij wordt aangeroepen voor een veilige reis en thuiskomst. Ook een prettig idee misschien is dat aan de andere kant van de Maas de Hertog Jan brouwerij wacht. Je bent dan alweer bijna terug bij de startplek, dus een eventueel proeven van het gerstenat kun je je permitteren. Uiteraard kun je ook later even terug naar de brouwerij waar vaak rondleidingen worden gegeven.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Pannenkoekenhuis Jachthut op den Hamer (Twistedenerweg, 5856 CK, Wellerlooi, Limburg, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Pannenkoekenhuis Jachthut op den Hamer
Twistedenerweg
5856 CK Wellerlooi
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Twistedenerweg
5856CL Bergen

Veerdienst Broekhuizen - Arcen

Fossa Eugenia

An der Fossa
47638 Straelen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Ijssalon Clevers Tienray

IJssalon Clevers Tienray

IJssalon

In Tienray ligt de nieuwste Ijssalon van Limburg. Hier vind je...

Meer informatie
Jachthut Op de Hamert

Pannenkoekenhuis Jachthut op den Hamer

Pannenkoekenhuis

Jachthut op den Hamer ligt aan de rand van het Nationaal Park ...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Expositie 40-45

Expositie 40-45

Museum

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 309494 | Toegevoegd op 3-9-2015 | Laatst gewijzigd op 14-3-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding