Literaire route

Fietsroute 302815

Aangeboden door: Stichting TOP Routenetwerken

1001 30

Omschrijving

De Literaire route kunt u starten bij TOP Klein Profijt.

Direct bij de TOP en het bezoekerscentrum Klein Proijt ligt het natuurgebied De Staart met Schotse Hooglanders en konikpaarden en het zoetwatergetijdegebied van de Oude Maas. Na een half uur wandelen komt u in het historische centrum van het havenstadje Oud-Beijerland. TOP Klein Profijt is ook een ideaal startpunt om door het nationaal landschap van de Hoeksche Waard te fietsen. Een echt Nederlands polderlandschap met ongekende vergezichten, kronkelende kreken en slingerende dijken. Met karakteristieke dorpen, monumentale panden en jachthavens.

Vlakbij TOP Klein Profijt staat ook het monument van de luchtoorlog Hoeksche Waard ter nagedachtenis aan de Nederlandse en geallieerde vliegtuigbemanningen, die in de periode 1940 – 1945 in de Hoeksche Waard zijn gesneuveld. Het monument bestaat uit een metalen plaat in de vorm van het eiland Hoeksche Waard op een paal van circa zes meter en vier panelen van roestvrij staal met de namen van de omgekomen bemanningen. In de metalen plaat is een uitsnede te zien van een B24 bommenwerper geëscorteerd door gevechtsvliegtuigen (spitfires).

Tip 1: bezoekerscentrum Klein Profijt
Klein Profijt is één van de twee bezoekerscentra van de vereniging Hoekschewaards Landschap. Het bezoekerscentrum, gevestigd in een voormalige zalmvisserij, herbergt permanente en wisselende exposities met betrekking tot de flora en fauna van de Hoeksche Waard. U vindt er een documentatiecentrum, winkel en het VVV-agentschap. Het bezoekerscentrum beschikt over een gezellige horeca met een buitenterras, mooi gelegen aan de rivier de Oude Maas. En bij koud weer kunt u uw drankje nuttigen bij de warmte van de open haard.
Adres bezoekerscentrum: Zalmpad 11, Oud-Beijerland. Telefoon: 0186-621888. Internet: www.hwl.nl

Tip 2: Natuurgebied De Staart en de Oude Maas
In de directe omgeving van het bezoekerscentrum zijn diverse wandelmogelijkheden door de typische en unieke getijdennatuur. Het tij (zoetwater) bepaald hier nog in grote mate hoe het buitendijkse landschap eruit ziet. Lopend langs de Oude Maas of over natuurterrein de Staart, is het volop genieten van vogels, vlinders en de grote grazers (hooglanders en Konik paarden). En een ongekende rust zo dicht bij de randstad.
De Oude Maas, één van de drukst bevaren rivieren van west Europa, is een voorbeeld van hoe natuur en bedrijvigheid vloeiend in elkaar over gaan. Indrukwekkend mooi!

Tip 3: Historisch centrum Oud-Beijerland
Oud-Beijerland ligt aan het Spui met een aantrekkelijke jachthaven, gezellige horeca gelegenheden en een veelzijdig winkelaanbod.
De geschiedenis van deze plaats is verbonden met de inpoldering in de 16e eeuw door graaf Lamoraal van Egmont. De naam Beijerland is afkomstig van de echtgenote van de graaf, Sabina van Beieren. De rijke historie is onder meer terug te zien in de statige herenhuizen langs de haven.

Tip 4: Molen Goidschalxoort
Molen Goidschalxoort is een zogenaamde grondzeiler die als korenmolen wordt gebruikt. Hij is in 1718 gebouwd en was tot 1953 in bedrijf. Daarna raakte de molen in verval tot 2003. Toen werd de Stichting Molencomplex Goidschalxoort opgericht. Dankzij de inspanning van deze stichting, vrijwilligers, de Vereniging De Hollandsche Molen en de BankGiro Loterij werd de restauratie 2008 definitief opgepakt. Sinds 2011 wordt er weer gemalen. U kunt de molen bezoeken op zaterdagen en op afspraak op doordeweekse dagen.
Adres: Goidschalxoordsedijk 55, Goidschalxoord. Internet: www.molengst.nl

Tip 5: Museum Hoeksche Waard
Twee kapitale naast elkaar gelegen rijksmonumenten vormen een sfeervol historisch complex. De herenboerderij Oost-Leeuwenstein en het statige Hof van Assendelft zijn de afgelopen jaren gerenoveerd en opnieuw ingericht en vormen samen het Museum Hoeksche Waard. In het museum ontmoet
u de ambachtsvrouwe, herenboer, dorpsdokter, vakman, winkelierster, landarbeider en het schoolkind. Duidelijk wordt de ongelijkheid, die vroeger als vanzelfsprekend bestond tussen heren en arbeiders en tussen mannen en vrouwen.
Adres: Boerderij Oost-Leeuwenstein. Dorpsstraat 13, Heinenoord. Telefoon: 0186-601535. Internet: www.museumhw.nl

Voor meer info over de TOP
Bij de VVV kunt u een uitgebreide routebeschrijving bestellen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Stichting TOP Routenetwerken

Toeristische Overstappunten (TOP’s) zijn de perfecte plekken om een fietstocht of een wandeling te starten. Op deze plekken kun je namelijk gratis je auto parkeren aan de rand van prachtige gebieden. Vanuit hier kun je heerlijk fietsen en wandelen via de knooppunten. De TOP’s zijn makkelijk te vinden door de borden langs de wegen te volgen. Je herkent de TOP aan een groene stalen halm van 5.5 meter hoog.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

TOP Oud-Beijerland Klein Profijt (Zalmpad, 3261LT, Oud-Beijerland, Zuid-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
TOP Oud-Beijerland Klein Profijt
Zalmpad
3261LT Oud-Beijerland
Plan route naar startpunt

Natuurbezoekerscentrum Klein Profijt

Zalmpad
3261LT Oud-Beijerland

Parkeerplaats centrum

Willem Beukelszstraat
3261LV Oud-Beijerland

VVV Oud-Beijerland

Oost-Voorstraat
3262SB Oud-Beijerland
0186 61 60 00
Stuur een mail

Hof van Portland

Robijnhoven
3162TH Rhoon
010 - 480 07 45
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Hoeksche Zuivel

Hoeksche Zuivel

Fietscafe

Met veel passie en plezier werken Arie, Heleen en hun drie kin...

Meer informatie
t Land van Wale

‘t Land van Wale Restaurant

Restaurant

Bij 't Land van Wale Restaurant kun je terecht voor een kopje ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 302815 | Toegevoegd op 25-8-2015 | Laatst gewijzigd op 18-5-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding