Rondom TIlburg 12: ZZW (Riel, Regte Heide, België, Goirle)

Fietsroute 295489

Aangeboden door: Boudewijn Waijers, Utrecht (NL)

929 4

Omschrijving

De route begint en eindigt bij station Tilburg. Zij bevat een onverhard maar goed berijdbaar gedeelte. Dit is te vermijden; de route wordt daardoor wat langer.

Van het station vertrekken we in westelijke richting. Al snel komen we langs een opvallend oorlogsmonument. Het bevindt zich op de gevel van het voormalig patronaatsgebouw, en stamt uit 1941. Het was door de buurtbewoners geplaatst om van Maria bescherming tijdens de oorlog te smeken.

Van hier gaan we verder langs onder meer de watertoren van Tilburg, gebouwd in 1897. Zij is vijftig meter hoog, en bevat een reservoir van 1000 kubieke meter. Sinds 2008 is de watertoren niet meer in functie. Links voor u ziet u het voormalig klooster van het Heilig Hart. Hier vertrok vroeger de jaarlijkse processie waarbij een relikwie door het centrum van Tilburg werd rondgedragen. In 2015 is het verbouwd tot een appartementencomplex.

Iets verder, aan uw rechterzijde, is het Kromhoutpark, een voormalige kazerne. Enkele oude gebouwen van de kazerne staan er nog. Iets verder, op de hoek van de Diepenstraat en de Jan Steenstraat, bevindt zich het herdenkingsmonument voor Coba Pulskens, een Tilburgse verzetsstrijdster uit de Tweede Wereldoorlog. Elders in de stad is nog een laan naar haar vernoemd.

We vervolgen de route richting Goirle. Aan uw linkerhand ziet u het Willem II-stadion. Direct na het passeren van de snelweg A58 gaan we rechtsaf. We passeren een oude zandafgraving, nu een meer. Na het oversteken van de weg naar Turnhout (België) komen we langs café-restaurant De Commanderie, waar ook een speeltuin is.

We rijden door Riel. Op de hoek van de Dorpsstraat en de Beatrixstraat staat in een voortuin een oorlogsherdenkingsmonument. In Riel vindt u verder nog de kerk, enkele horeca-gelegenheden, en op het dorpsplein een fietsenmaker. We verlaten de dorpsstraat en gaan door het buitengebied verder op de Oude Tilburgsebaan. Enige tijd later komen we op een kruispunt waar zich een kruisbeeld bevindt. Hier gaan we linksaf, naar het gehucht Riels Hoefke. U passeert een informatiebord.

Op de driesprong bij het Riels Hoefke bevindt zich rechts van u in het bos een Mariagrotje uit 1920. Het ligt slechts een tiental meter van de weg, maar is vanaf de weg niet zichtbaar. Hier gaan we een zo'n 250 meter linksaf over een deels onverharde weg. We steken hier het Riels Laag over, een beekdal van de Oude Leij met veel bijzondere flora en fauna.

Aan de andere kant komt u op de Regte Heide, een van de grotere heidevelden van Brabant. Ook hier staat een informatiebord. De Regte Heide is een van de schaarse plaatsen waar de klokjesgentiaan nog voorkomt in Nederland. Bovendien vindt u er grafheuvels uit de Bronstijd. We keren weer terug naar het Riels Hoefke, waar we nu links gaan op de driesprong. Hier begint het onverharde deel van deze route.

Als u liever niet over onverharde wegen rijdt, is het verstandig om hier terug te keren naar het kruisbeeld en daar uw weg te vervolgen naar knooppunt 74. Daar volgt u het Bels Lijntje naar knooppunt 70 en verder richting Alphen. Tussen knooppunt 70 en Alphen komt u weer terug op deze fietsroute 'Rondom Tilburg 12'.

Het onverharde deel van de route is redelijk tot goed begaanbaar, tenzij het hard geregend heeft. Dit deel voert u langs het beekdal van de Oude Leij en door de bossen van het Riels Hoefke. Wanneer u het bos weer verlaten heeft, vindt u even verder aan uw linkerhand landgoed De Hoevens. Hier bevinden zich onder meer een camping, een natuurbegraafplaats, en een vleermuisgrot. Hier gaan we rechts (vanaf hier is de weg weer verhard). Wat verder komen we aan bij het Bels Lijntje, vanwaar de route ons linksaf verder voert naar Alphen.

Het Bels ('Belgisch' in het lokaal dialect) Lijntje is de voormalige spoorlijn van Tilburg via Baarle Nassau naar Turnhout. Met de aanleg van dit 31 kilometer lange traject werd begonnen in 1865. In 1934 werd het personenvervoer gestaakt, en in 1973 reed de laatste 'echte' trein. Tot 1982 reed op het traject een toeristische stoomtrein van Tilburg naar de grens, maar eind jaren tachtig is de hele lijn verwijderd en vervangen door een toeristisch fietspad.

Vlak bij het voormalig station van Alphen bevinden zich nu enkele horeca-gelegenheden. Van hier gaan volgen we enige tijd de weg richting Poppel (België), door de gemeente Baarle-Nassau. Merk op dat de huisnummers hier zijn voorzien van een Nederlands vlaggetje: in de zustergemeente Baarle-Hertog zijn zij voorzien van een Belgisch vlaggetje, zodat u kunt zien of een huis op Nederlands of Belgisch grondgebied staat. Uiteindelijk steken we de grens over. Bij knooppunt 51 in het gehucht Groot Bedaf (België) slaan we linksaf een fietspad op richting knooppunt 75.

Dit fietspad volgt de grens tussen Nederland en België. Op enig moment ziet u links een grenspaal, met een informatiebord. We blijven de grens aan de Belgische zijde volgen tot in het gehucht Aarle, waar zich bij een woonhuis een terrasje annex ijssalon annex VVV-informatiepunt bevindt. Hier verlaten we over de Nieuwe Leij België weer.

Iets verder komen we bij knooppunt 77. Hier gaan we even een klein stukje heen-en-terug naar links; aan uw linkerhand liggen daar het klooster en landgoed Nieuwkerk ofwel De Ooievaartsnest, en de Naturentuin Goirle. Beide zijn te bezoeken; informeert u vooraf om teleurstellingen te voorkomen.

We rijden verder naar Goirle, over een vlak naast de Nieuwkerksedijk gelegen fietspad. Aan uw linkerhand bevindt zich weer de Regte Heide. In Goirle rijden we door het centrum, waar zich onder meer twee oorlogsmonumenten, een VVV en een molen bevinden. Hier zijn in en rond winkelcentrum De Hovel vele gelegenheden om een hapje of een drankje te nuttigen. In de Kerkstraat vindt u nog veel typische oude arbeiderswoningen. We volgen de Abcovenseweg, een oude weg naar Tilburg, waar we een kleine kinderboerderij passeren.

In Tilburg aangekomen passeren we het Koning Willem II-college. Dit is de oudste middelbare school van Tilburg; zij stamt uit 1865. In 1948 is haar als eerste en enige HBS van Nederland de titel Koninklijk verleend. In 1866, de school was toen nog gevestigd in een door koning Willem II gebouwd paleis, was Vincent van Gogh hier een van de leerlingen.

De route voert ons verder langs het huis waar Vincent van Gogh tijdens zijn studiejaren woonde (op het Sint-Annaplein). Hier bevindt zich op de eerste verdieping een plaquette. Iets verderop, midden in het centrum van Tilburg, komt u langs het paleis-raadhuis, waar eertijds het eerder genoemde Koning Willem II-college was gevestigd. Nu herbergt het onder meer de trouwzaal van de gemeente Tilburg.

We passeren in het centrum nog de kapel Onze Lieve Vrouwe ter Nood, de VVV en het Hiroshimamomument, om ten slotte bij het station terug te keren.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Tilburg (Spoorlaan, 5038CG, Tilburg, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Tilburg
Spoorlaan
5038CG Tilburg
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Stationsstraat
5038EB Tilburg

VVV Tilburg

Spoorlaan 434a
5038 CH Tilburg
013 532 37 23
Stuur een mail

Groeseind

Bisschop Godschalkstraat 20
5014PR Tilburg
06 - 83 96 65 41
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Monument Onbekende Soldaat

Monument Onbekende Soldaat

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie
Geen foto van Monument Boomstraat Tilburg

Monument Boomstraat Tilburg

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie
Geen foto van Oorlogsmonument Goirle

Oorlogsmonument Goirle

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie
Geen foto van Monument Karl-Heinz Rosch

Monument Karl-Heinz Rosch

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie
Geen foto van Watertoren

Watertoren

Watertoren

Torenachtig gebouw met bovenin een waterreservoir of watertank

Meer informatie
Geen foto van Hiroshima Monument Tilburg

Hiroshima Monument Tilburg

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie
Geen foto van De Visscher

De Visscher

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Kapel 'Onze Lieve Vrouw ter Nood'

Kapel 'Onze Lieve Vrouw ter Nood'

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 295489 | Toegevoegd op 18-8-2015 | Laatst gewijzigd op 27-8-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding