Rondom TIlburg 11: Zuid (Goirle, Gorp en Roovert, Nieuwkerk)

Fietsroute 295454

Aangeboden door: Boudewijn Waijers, Utrecht (NL)

688 3

Omschrijving

De route begint en eindigt bij station Tilburg. Een deel van de route is onverhard, maar goed begaanbaar, ook bij regen.

Door de Stationsstraat rijden we langs het politiebureau naar het Hiroshimamonument en de VVV. Langs de kapel van Onze Lieve Vrouwe ter Nood komen we bij de Heikese of Dionysiuskerk. Dionysius is de patroonheilige van Tilburg. Aan uw linkerhand ziet u de Oude Markt, waar zich meerdere café-restaurants bevinden, onder meer café Anvers, dat meerdere prijzen heeft gewonnen.

We slaan voorbij de Heikese kerk linksaf. Rechts van u ziet u de schouwburg en de concertzaal, op de hoek voor u de rechtbank. Links voor u ziet u het paleis-raadhuis, gebouwd door koning Willem II, die tijdens de afscheiding van België jarenlang met veel genoegen in Tilburg woonde en veel voor de stad heeft betekend.

We slaan rechtsaf, de Bisschop Zwijsenstraat in. Tegen de zijmuur van de Heikese kerk staat overigens een beeld van deze bisschop. Bij de Primus van Gilsstraat bevindt zich een oorlogsmonument. Bij de kerk van Broekhoven houdt u links aan, de Broekhovenseweg op. U passeert even verderop het Sint-Elisabethziekenhuis.

Ga onder de snelweg door en direct rechtsaf. Wat verderop gaat u over een bruggetje, en vervolgens de eerste straat links. Bij de rotonde verderop gaat u links, de Abcovenseweg op. Hier vindt u een klein hertenkampje aan uw linkerhand. Volg de weg tot voorbij de molen. In winkelcentrum De Hovel, rechts van u, bevindt zich ook de VVV. Verder vindt u in Goirle nog verschillende cafés en restaurants, twee oorlogsmonumenten, en de kerk van Sint Jans' Onthoofding. Vlakbij is een fietsenmaker.

Even voorbij de kerk slaat u linksaf, naar knooppunt 36. Hier houdt u links aan, naar de bossen van Gorp en Roovert. In de bossen ziet u aan uw rechterhand het Bankven. Bij knooppunt 38 bent u aangekomen in het gehucht Gorp. Hier gaat u rechtsaf, naar knooppunt 50, en vervolgens naar knooppunt 77. Dit laatste stuk is onverhard, maar goed begaanbaar, ook bij regen. Onderweg steekt u bij een rotonde de doorgaande weg naar Poppel (België) over, de Turnhoutsebaan. Hier vindt u een café-restaurant, met onder meer een oplaadpunt.

U rijdt verder naar knooppunt 77. Aan het einde vormt de sloot aan uw linkerhand de grens met België. Bij het knooppunt bevindt u zich bij het landgoed en klooster van Nieuwkerk. Rijdt u een klein beetje verder rechtdoor om het goed te kunnen zien. Hier bevindt zich ook de Natuurtuin Goirle. U slaat hier rechtsaf en volgt het fietspad dat parallel aan deze weg loopt. Aan uw linkerzijde bevindt zich het natuurgebied De Regte Heide. Zodra u weer bij de Turnhoutsebaan komt, steekt u deze niet over, maar u houdt links aan, hierbij de Turnhoutsebaan min of meer volgend. Dit stuk van de route is onverhard, maar goed begaanbaar, ook bij regen.

Aan het eind van het onverharde deel gaat u rechtsaf, door een tunneltje onder de provinciale weg door. U rijdt enige tijd door de wijk De Hellen, en vervolgens over de Wittendijk. Bij het Van Hoogendoornplein gaat u linksaf, tot u linksaf gaat, de Nieuwe Rielseweg op. Hier vindt u de tweede molen van Goirle ("De WIlde"), een heemkundekring, en een hertenkamp. Volg de Nieuwe Rielseweg tot u weer in De Hellen bent, blijf rechtdoor rijden. U passeert over een typisch Brabantse Frankische Driehoek waar zich ook een buurthuis bevindt: De Deel. Blijf het fietspad volgen tot u weer bij de Turnhoutsebaan komt.

Steek de Rillaerse Baan over en volg de ventweg rechtsaf. Even voorbij de rotonde gaat u linksaf, de Venneweg op. Aan het einde vindt u aan uw linkerhand een kapelletje. Hier gaat u rechts, en kort daarna links, richting Tilburg. Volg deze weg tot aan het Willem II-stadion, en steek hier twee maal over. Volg de Oude Goirleseweg, Tilburg in.

Even voorbij de Korvelse Kerk, op het Korvelplein, ziet u op de hoek van de Paterstraat, aan uw linkerzijde, het klooster van de Minderbroeders-Kapucijnen. Even verderop, aan het Sint-Annaplein, vindt u het huis waar Vincent van Gogh tijdens zijn studiejaren woonde. Op het betreffende huis bevindt zich op de eerste verdieping een plaquette. Van hier voert de route u via het Hiroshimamonument weer terug naar het eindpunt: het station Tilburg.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Tilburg (5038CG, Tilburgo, Brabante Septentrional, Países Bajos)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Tilburg
5038CG Tilburgo
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Stationsstraat
5038EB Tilburg

VVV Tilburg

Spoorlaan 434a
5038 CH Tilburg
013 532 37 23
Stuur een mail

Groeseind

Bisschop Godschalkstraat 20
5014PR Tilburg
06 - 83 96 65 41
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Wilde

De Wilde

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Monument Onbekende Soldaat

Monument Onbekende Soldaat

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie
Geen foto van Heemerf de Schutsboom

Heemerf de Schutsboom

Museum
Geen foto van Oorlogsmonument Goirle

Oorlogsmonument Goirle

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie
Geen foto van Hiroshima Monument Tilburg

Hiroshima Monument Tilburg

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie
Geen foto van De Visscher

De Visscher

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Geplaatst op een flat aan de Schouwburgring

Geplaatst op een flat aan de Schouwburgring

Zendmast

Hoge constructie die wordt gebruikt voor het bevestigen van an...

Meer informatie
Geen foto van Monument Bisschop Zwijsenstraat Tilburg

Monument Bisschop Zwijsenstraat Tilburg

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie
Geen foto van Kapel 'Onze Lieve Vrouw ter Nood'

Kapel 'Onze Lieve Vrouw ter Nood'

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 295454 | Toegevoegd op 18-8-2015 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding