Rondom Tilburg 10: ZZO (Trappisten, Biest-Houtakker, Goirle)

Fietsroute 295419

Aangeboden door: Boudewijn Waijers, Utrecht (NL)

340 2

Omschrijving

De route begint en eindigt bij station Tilburg. Door de Stationsstraat rijden we langs het politiebureau naar het Hiroshimamonument en de VVV. Langs de kapel van Onze Lieve Vrouwe ter Nood komen we bij de Heikese of Dionysiuskerk. Dionysius is de patroonheilige van Tilburg. Aan uw linkerhand ziet u de Oude Markt, waar zich meerdere café-restaurants bevinden, onder meer café Anvers, dat meerdere prijzen heeft gewonnen.

We slaan voorbij de Heikese kerk linksaf. Rechts van u ziet u de schouwburg en de concertzaal, op de hoek voor u de rechtbank. Links voor u ziet u het paleis-raadhuis, gebouwd door koning Willem II, die tijdens de afscheiding van België jarenlang met veel genoegen in Tilburg woonde en veel voor de stad heeft betekend.

We slaan rechtsaf, de Bisschop Zwijsenstraat in. Tegen de zijmuur van de Heikese kerk staat overigens een beeld van deze bisschop. Bij de Primus van Gilsstraat slaan we linksaf. Hier bevindt zich een oorlogsmonument. Wij gaan in oostelijke richting, langs de Piushaven. Bij restaurant Villa Pastorie gaan we de brug over, en slaan rechtsaf, onder het viaduct door. Hier bevindt zich jachthaven De Werf.

We steken het Wilhelminakanaal over. Aan uw linkerzijde bevindt zich café-restaurant Zomerlust, waar u uw elektrische fietsen kunt opladen. Iets verder gaat u rechts. Aan uw rechterzijde ziet u een kunstwerk: het skelet van de vroegere hoeve Moerenburg. Volg de weg in zuid-oostelijke richting: hij slingert onder de wegvakken van knooppunt De Baars door, in de richting van zwembad Het Bakse Ven (niet open voor het publiek). Hier slaan we rechtsaf, en volgen enige tijd de weg richting Moergestel. In de bossen aan uw linkerzijde vindt u het meest westelijke van de Oisterwijkse vennen: het Galgeven. Om dit ven te bereiken moet u wel een eind het bos in, u verlaat dan deze route tijdelijk.

Bij de Eindhovenseweg aangekomen slaat u rechtsaf en vervolgt u uw weg terug richting Tilburg. Hier passeert u eerst een kruisbeeld, vervolgens vindt u aan uw linkerhand de abdij van Koningshoeven. Hier geven de trappisten dagelijks op vaste tijden rondleidingen door de oude brouwerij, er is een souvenirwinkeltje, een oplaadpunt, en u kunt er natuurlijk ook bier kopen. Verder vindt u er een proeflokaal, waar u de verschillende soorten bier kunt proeven, maar waar u ook wat anders kunt eten of drinken. Op zondag kunt u hier ook de mis bijwonen. Bij de abdij bevindt zich nog De Schaapskooi, waar de monniken melk en wol vandaan halen.

We rijden verder richting knooppunt 82, waar we linksaf slaan richting Biest-Houtakker. Aan de overkant van het kanaal ziet u recreatiepark de Beekse Bergen, en het clubhuis van studentenroeivereniging Vidar. Bij de ophaalbrug steken we het kanaal over; hier bevindt zich café-restaurant De Gulle Brabander. We vervolgen onze weg langs het kanaal, maar slaan even verderop rechtsaf richting knooppunt 5, in Biest-Houtakker. Vandaar rijden we door het dorp langs de kerk en restaurant Wok Garden, in 2014 door de ANWB uitgeroepen tot het best geteste wokrestaurant van Nederland.

Even buiten de bebouwde kom gaan we bij knooppunt 6 linksaf, en steken wat verderop de autoweg van Tilburg naar Hilvarenbeek over. Als u Hilvarenbeek wilt bezoeken, rijdt u dan niet deze fietsroute, maar Rondom Tilburg 9 (ZO). Aan de andere kant van de autoweg gaat u rechtdoor, en even later rechtsaf, richting Goirle. De bossen rechts van u zijn niet vrij toegankelijk (hier bevindt zich safaripark De Beekse Bergen); de bossen aan uw linkerzijde (de Gorp en Roovert) wél. Via knooppunt 37 komen we in Goirle.

In Goirle passeert u onder meer de kerk van Sint Jans' Onthoofding, een oorlogsmonument, de VVV en een van de twee Goirlese molens. Hier zijn in en rond winkelcentrum De Hovel vele gelegenheden om een hapje of een drankje te nuttigen. Vlakbij is een fietsenmaker. In de Kerkstraat vindt u nog veel typische oude arbeiderswoningen. Via de Abcovenseweg, waar zich nog een klein kinderboerderijtje bevindt, verlaten we Goirle in de richting van TIlburg.

In Tilburg aangekomen passeren we het Koning Willem II-college. Dit is de oudste middelbare school van Tilubrg; zij stamt uit 1865. In 1948 is haar als eerste en enige HBS van Nederland de titel Koninklijk verleend. In 1866 was Vincent van Gogh hier een van de leerlingen. De school was toen nog gevestigd in het door koning WIllem II gebouwde paleis-raadhuis dat u eerder hebt zien liggen.

De route voert ons verder langs het huis waar Vincent van Gogh tijdens zijn studiejaren woonde (op het Sint-Annaplein). Op het betreffende huis bevindt zich op de eerste verdieping een plaquette. Van hier voert de route u weer terug naar het eindpunt: het station Tilburg.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Tilburg (Spoorlaan, 5038CG, Tilburg, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Tilburg
Spoorlaan
5038CG Tilburg
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Stationsstraat
5038EB Tilburg

VVV Tilburg

Spoorlaan 434a
5038 CH Tilburg
013 532 37 23
Stuur een mail

Groeseind

Bisschop Godschalkstraat 20
5014PR Tilburg
06 - 83 96 65 41
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Oorlogsmonument Goirle

Oorlogsmonument Goirle

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie
Geen foto van Tilburgse Watersport Vereniging (TWV)

Tilburgse Watersport Vereniging (TWV)

Jachthaven
Geen foto van Hiroshima Monument Tilburg

Hiroshima Monument Tilburg

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie
Geen foto van De Visscher

De Visscher

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Geplaatst op een flat aan de Schouwburgring

Geplaatst op een flat aan de Schouwburgring

Zendmast

Hoge constructie die wordt gebruikt voor het bevestigen van an...

Meer informatie
Geen foto van Monument Bisschop Zwijsenstraat Tilburg

Monument Bisschop Zwijsenstraat Tilburg

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie
Geen foto van Kapel 'Onze Lieve Vrouw ter Nood'

Kapel 'Onze Lieve Vrouw ter Nood'

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie
Geen foto van Gemeente Tilburg Piushaven

Gemeente Tilburg Piushaven

Jachthaven
Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven

Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven

Abdij

In 1880 verbouwde abt Dominicus Lacaes de schaapskooi die op d...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 295419 | Toegevoegd op 18-8-2015 | Laatst gewijzigd op 4-2-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding