Rondom Tilburg 9: Zuid-Oost (Trappisten, Haghorst, Hilvarenbeek, Safaripark)

Fietsroute 295305

Aangeboden door: Boudewijn Waijers, Utrecht (NL)

832 1

Omschrijving

De route begint en eindigt bij station Tilburg. Vanhier volgen we het spoor korte tijd in oostelijke richting, maar we slaan al snel rechtsaf, de Heuvel op. De Heuvel is het centrale plein van Tilburg, ook al ligt het middelpunt van de stad bijna tien kilometer westelijker. Hier begint de Heuvelstraat, de belangrijkste winkelstraat van de stad. U vindt hier bovendien de Heuvelse of Sint-Josefkerk. Op het Piusplein, ook al een oude Frankische driehoek, slaan we linksaf, en wat verderop gaan we rechts richting de Piushaven. Hier vindt u enkele café-restaurants.

In zuid-oostelijke richting vervolgen wij onze tocht, de stad uit en het Wilhelminakanaal over, tot aan knooppunt 82. Nu maken we een kort uitstapje naar de abdij van Koningshoeven, die u in de verte al ziet liggen. Hier geven de trappisten dagelijks op vaste tijden rondleidingen door de oude brouwerij, er zijn een souvenirwinkeltje en een oplaadpunt, en u kunt er natuurlijk ook bier kopen. Verder vindt u er een proeflokaal, waar u de verschillende soorten bier kunt proeven, maar waar u ook wat anders kunt eten of drinken. Op zondag kunt u hier ook de mis bijwonen. Bij de abdij bevindt zich ook nog De Schaapskooi, waar de monniken melk en wol vandaan halen.

We keren weer terug naar knooppunt 82, waar we linksaf slaan en het kanaal volgen in de richting van Biest-Houtakker. Aan de overkant van het kanaal ziet u recreatiepark de Beekse Bergen, en het clubhuis van studentenroeivereniging Vidar. Bij de ophaalbrug steken we het kanaal over en rijden langs café-restaurant De Gulle Brabander. We passeren knooppunt 6 en slaan bij knooppunt 5 linksaf, terug richting het kanaal.

Bij de sluizen van Haghorst gaan we rechtsaf. Met een beetje geluk treft u het dat er net een schip wordt geschut. In Haghorst kunt u bovendien weer iets eten of drinken. We vervolgen de weg richting knooppunt 2, waar we verder gaan in westelijke richting, naar Diessen. In Diessen is weer ampele gelegenheid tot het nuttigen van een hapje of een drankje. Vervolg uw weg richting Hilvarenbeek. U passeert landgoed Ananina's Rust, dat wordt beheerd door het Brabants Landschap.

In Hilvarenbeek passeert u eerst een fietsenmaker. In het centrum van het dorp vindt u verschillende zaken die de moeite van een bezoek waard zijn. Het meest in het oog springend is de fraaie Sint Petrus' Bandenkerk, gelegen aan het al even mooie Vrijthof. Vlakbij bevinden zich ook een oorlogsmonument en de lokale VVV.

Bent u al bijgekomen van de proeverij bij de trappisten? Achter de kerk, aan de Varkensmarkt, vindt u het Likeur en Frismuseum, en iets verderop, in de richting van Tilburg, komt u bij museumbrouwerij De Roos. Langs molen De Doornboom en museum De Dorpsdokter, ten slotte, verlaten we Hilvarenbeek weer. Uiteraard vindt u in en net buiten Hilvarenbeek weer vele gezellige cafés en goede restaurants.

We volgen de Tilburgseweg in noordelijke richting, en rijden op een gegeven moment tussen het recreatiepark Beekse Bergen (aan uw rechterzijde) en het safaripark Beekse Bergen (aan uw linkerzijde) door. Beide zijn te bezoeken, maar houdt u er rekening mee dat u voor beide eigenlijk een volle dag moet uittrekken. Iets voorbij de ingang van het safaripark vindt u aan uw linkerhand een café-restaurant met wat speeltoestellen voor de kinderen: De Twee Bourgondiërs.

Langs de ingang van het Sint-Elisabethziekenhuis rijden we verder. Aan uw rechterzijde, achter het ziekenhuis, bevindt zich een groot stadspark: het Leijpark. In de wijk Broekhoven passeren we een monument op het Merodeplein, de kerk van wijk, en nog een monument aan de Bisschop Zwijsenstraat. Aan het einde van deze straat komt u uit op de Paleisring, waar u aan uw rechterzijde de rechtbank en het paleis-raadhuis ziet, aan uw linkerzijde de concertzaal en de schouwburg, en tegenover u de Heikese of Dionysiuskerk. Dionysius is de patroonheilige van Tilburg. Het paleis-raadhuis is gebouwd door koning Willem II, maar hij overleed voor hij er kon gaan wonen. Daarna is het lange tijd in gebruik geweest als HBS; Vincent van Gogh heeft er nog op school gezeten. Tegenwoordig is het onder meer in gebruik als trouwzaal van Tilburg.

We gaan voor de Heikese kerk langs. Voor u ziet u de Oude Markt, waar zich meerdere café-restaurants bevinden, onder meer café Anvers, dat meerdere prijzen heeft gewonnen. Net vóór de Oude Markt gaan we echter linksaf, langs de kapel van Onze Lieve Vrouwe ter Nood. We passeren nog de VVV en het Hiroshimamonument voor we ten slotte weer terugkomen bij ons beginpunt: het station Tilburg.


Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Tilburg (Spoorlaan, 5038CG, Tilburg, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Tilburg
Spoorlaan
5038CG Tilburg
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Stationsstraat
5038EB Tilburg

VVV Tilburg

Spoorlaan 434a
5038 CH Tilburg
013 532 37 23
Stuur een mail

Oplaadpunt

Oisterwijksebaan
5018TG Tilburg

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Oorlogsmonument Hilvarenbeek

Oorlogsmonument Hilvarenbeek

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie
Geen foto van Monument Merodeplein Tilburg

Monument Merodeplein Tilburg

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie
Geen foto van Museumbrouwerij De Roos

Museumbrouwerij De Roos

Museum
Geen foto van Hiroshima Monument Tilburg

Hiroshima Monument Tilburg

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie
De Dorpsdokter

Museum De Dorpsdokter

Museum
Molen Hilvarenbeek

Doornboom

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Monument Bisschop Zwijsenstraat Tilburg

Monument Bisschop Zwijsenstraat Tilburg

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie
Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven

Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven

Abdij

In 1880 verbouwde abt Dominicus Lacaes de schaapskooi die op d...

Meer informatie
Geen foto van Kapel 'Onze Lieve Vrouw ter Nood'

Kapel 'Onze Lieve Vrouw ter Nood'

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 295305 | Toegevoegd op 18-8-2015 | Laatst gewijzigd op 10-8-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding