Rondom Tilburg 8: OZO (Moergestel, Heilige Eik, Haghorst, Trappisten)

Fietsroute 295304

Aangeboden door: Boudewijn Waijers, Utrecht (NL)

391 1

Omschrijving

De route begint en eindigt bij station Tilburg.

Eerst volgen we de spoorlijn in oostelijke richting, maar nadat we met een viaduct de Ringbaan Oost zijn overgestoken, dalen we af richting het Wilhelminakanaal. We steken de brug over naar café-restaurant Zomerlust. Enkele honderden meters verder ziet u aan uw rechterzijde een kunstwerk, dat de plaats markeert waar vroeger de hoeve Moerenburg stond.

We gaan verder en slingeren onder de snelwegen door. We maken een scherpe bocht terug, volgen enige tijd de sparrenweg, tussen Galgeven, Keelven en Schaapsven door. Bij de bebouwde kom van Moergestel gaan we linksaf, tot aan een Mariakapelletje, waar we langs het Putven terugrijden richting Moergestel.

Voor we in Moergestel aankomen, gaan we alweer linksaf, richting café-restaurant Het Stokske, waar ook een speeltuin voor de kinderen is. Hier gaan we rechtsaf richting gehucht en café Heiligenboom, waar we linksaf slaan in de richting van Oirschot. We volgen hier de voormalige doorgaande weg van Tilburg naar Eindhoven, waar vroeger de vrachtwagens van Rotterdam naar het Ruhrgebied reden. Blijf deze weg volgen tot in Spoordonk.

In Spoordonk steekt u de Beerze over. Hier vindt u een oude watermolen, nu verbouwd tot een café-restaurant. Aan de andere zijde van Spoordonk gaat u rechtsaf, door Lubberstraat, waar u de snelweg naar Eindhoven oversteekt. Hier komt u terecht in een nauwelijks bekend, oud stukje Brabant: bij de heilige eik van Spoordonk, waar honderden jaren geleden al recht werd gesproken.

Ga nog wat verder, steek het Wilhelminakanaal, en volg dit richting Tilburg tot u bij de sluizen van Haghorst komt. Met enig geluk wordt hier net een schip geschut. In Haghorst zijn enkele café-restaurants waar u wat kunt nuttigen. We steken hier het kanaal weer over en rijden naar knooppunt 4, in Den Opslag. De weg slingert verder naar knooppunt 10, in Broekzijde. Hier vindt u onder meer een oplaadpunt en De Reuselhoeve, waar u allerlei activiteiten voor kinderen én volwassenen vindt.

Via de gehuchten Zelt en Vinkenberg komen we alweer bij Moergestel. Ditmaal gaan we wél het dorp in, langs de molen, naar het centrale dorpsplein met de kerk en verschillende café-restaurants. Ook verderop in het dorp bevinden zich enkele cafés. We verlaten het dorp aan de westzijde, waar we door de bossen terug rijden in de richting van Tilburg.

Op deze weg passeert u eerst een kruisbeeld; vervolgens vindt u aan uw linkerhand de abdij van Koningshoeven. Hier geven de trappisten dagelijks op vaste tijden rondleidingen door de oude brouwerij, er is een souvenirwinkeltje, en u kunt er natuurlijk ook bier kopen. Verder vindt u er een proeflokaal, waar u de verschillende soorten bier kunt proeven, maar waar u ook wat anders kunt eten of drinken. Op zondag kunt u hier ook de mis bijwonen. Bij de abdij bevindt zich ook nog De Schaapskooi, waar de monniken melk en wol vandaan halen.

We rijden verder naar Tilburg waar we over het Wilhelminakanaal en over de Piushaven naar de Sint-Josefstraat rijden. Aan deze straat bevindt zich het regionaal archief. Langs poptempel 013 rijden we ten slotte naar de Heuvel, een van de oude Frankische driehoeken waaruit Tilburg is ontstaan, en tegenwoordig het centrale plein van de stad, waar ook de Heuvelstraat begint, de belangrijkste winkelstraat van de stad. Hier bevindt zich ook de Heuvelse of Sint-Josefkerk. We zijn hiermee bijna weer terug op het eindpunt van onze route: het station Tilburg.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Tilburg (Spoorlaan, 5038CG, Tilburg, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Tilburg
Spoorlaan
5038CG Tilburg
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Stationsstraat
5038EB Tilburg

VVV Tilburg

Spoorlaan 434a
5038 CH Tilburg
013 532 37 23
Stuur een mail

Groeseind

Bisschop Godschalkstraat 20
5014PR Tilburg
06 - 83 96 65 41
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

POI-Picknickplaatsen-shutterstock_123413617

Picknickplaats

Picknickplaats

Plek om te kunnen picknicken, in de vorm van een tafel met banken

Meer informatie
Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven

Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven

Abdij

In 1880 verbouwde abt Dominicus Lacaes de schaapskooi die op d...

Meer informatie
Geen foto van Kapel van de Heilige Eik

Kapel van de Heilige Eik

Kapel of kruis

De huidige kapel werd in 1854 gebouwd op de fundamenten van de...

Meer informatie
Geen foto van Moergestel

Moergestel

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 295304 | Toegevoegd op 18-8-2015 | Laatst gewijzigd op 30-10-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding