Geniet van het mooie België

Fietsroute 255267

Aangeboden door:

1680 30

Omschrijving

De bossen van de Belgische Kempen zijn het heerlijke rustgevende decor van deze fietstocht. Je begint de fietstocht in het kleine plaatsje Postel. Het lijkt een klein vlekje op de landkaart, maar het is allerminst onbetekenend. Mensen komen van heinde en ver hierheen vanwege de grote abdij van Postel. De norbertijnenabdij is gesticht in de twaalfde eeuw en heeft altijd bekend gestaan om haar gastvrijheid jegens de armen en de reizende gasten. De broedergemeenschap van zo’n 20 norbertijnen is nog steeds zeer open en ingericht op gasten.

Zo ben je van harte welkom in het bezinningshuis voor een retraite, verder zijn er diverse vieringen waar je aan deel kunt nemen. Op zon- en feestdagen worden er rondleidingen gegeven in de abdij. Een echte aanrader is de abdijwinkel waar eigengemaakte producten worden verkocht: Postelse abdijkazen, abdijbier, brood, melk en boter. Je begint de fietstocht op het terrein van de abdij. Gasthof de Beiaard, een knusse taverne en restaurant, ligt namelijk helemaal binnen de muren van het klooster. Op de menukaart staan heel veel heerlijke producten van de abdij! Het gasthof is te bereiken via een houten brug over de vestinggracht.

De grensstreek was aan het einde van de 19e en begin 20e eeuw een populair smokkelgebied. Het lag op een belangrijke verbindingsroute tussen ’s-Hertogenbosch en Leuven. Van grof pekelzout, gedistilleerde alcohol, suiker, granen en kant, margarine, tabak van België naar Nederland tot roomboter, vee, kaas van Nederland naar België.

De bossen van de Belgische Kempen bestaan voor een groot deel uit grove den die prima gedijt op de zanderige bodem. Voor de vele bossen in deze streek is een historische verklaring: Vroeger was het hier een heidegebied, met enkel woeste grond waar de plaatselijke bevolking hun schapen op lieten grazen. Eind negentiende, begin twintigste eeuw werden er massaal bossen aangeplant voor de mijnbouw. Het hout werd gebruikt om de mijngangen te stutten. De overgrote meerderheid van de bossen rondom Postel is nog in privébezit maar opengesteld voor bezoek.

Net voor Arendonk fiets je weer even op Nederlandse bodem. Dit zal geen schokkende verandering in het decor geven want het landschap van Brabantse en Belgische Kempen sluit naadloos op elkaar aan. Geniet gewoon lekker van de landelijke weggetjes en de piepkleine gehuchtjes waar je doorheen komt. Wie weet beloon je jezelf bij terugkomst wel met een lekker abdijbiertje of één van de heerlijke streekgerechten van Gasthof de Beiaard. Tip: ten zuiden van Postel liggen heerlijke recreatieplassen waar van alles te beleven is. Fietsroute nummer 255266 ‘Verken Postel en de mooie omgeving’ gaat er langs en laat je nog meer van deze mooie omgeving zien.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Gasthof de Beiaard (Abdijlaan, 2400, Mol, Antwerpen, België)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Gasthof de Beiaard
Abdijlaan
2400 Mol
Plan route naar startpunt

Familiestrand

Postelsebaan
2400 Mol

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Geen foto van Brabantse Hei

Brabantse Hei

Fietscafe

Aan de grens van België verscholen vind je dit heerlijke boere...

Meer informatie
Gasthof-de-Beiaard

Gasthof de Beiaard

Fietscafe

Gasthof De Beiaard, net voor de Nederlandse grens in de Belgis...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 255267 | Toegevoegd op 16-7-2015 | Laatst gewijzigd op 11-4-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding