Dijkenroute

Fietsroute 247955

Aangeboden door: Stichting TOP Routenetwerken

1314 33

Omschrijving

De Zuidhoekroute kunt u starten vanaf TOP Strijensas.
Het dorp Strijensas, gelegen aan het Hollands Diep, is ontstaan rond de sas (sluis) van Strijen uit 1649. De streek kent een lange historie. Er bestaat een stichtingsoorkonde uit 992 waarin de gravin van Strijen een klooster verschillende onroerende goederen schenkt. Omstreeks 1200 komt Strijen als heerlijkheid voor. Als oudste gemeente van de Hoeksche Waard is Strijen rijkelijk voorzien van monumenten, waaronder het idyllische ophaalbruggetje met sluis in Strijensas. En verder kunt u genieten van uitgestrekte vergezichten over het agrarische landschap, wuivende rietkragen langs kreken en van de natuur langs het Hollands Diep.

Tip 1: Oeverlanden Hollands Diep
Net als zijn grote broer de Biesbosch is ook het natuurgebied Oeverlanden Hollands Diep een zoetwatergetijdegebied. De Oeverlanden strekken zich uit van Numansdorp tot Strijensas in het zuidoosten van de Hoeksche Waard. Hier vind je ongerepte natuur, met verruigde rietlanden, open water, geulen en kreken, buitendijkse natuur en wilgenbossen. En met eb en vloed dus, wat zeldzaam is voor zoet water. Het gebied is een toevluchtsoord voor zeldzame planten en vogels.
Internet: www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/ oeverlanden-hollands-diep

Tip 2: Museum ‘Het Land van Strijen’
Het museum is gevestigd in een voormalige dorpssmederij met, aan de achterzijde, een aangebouwde woning. De onderbouw van de smederij dateert vermoedelijk al uit de 16e eeuw. U kunt er de smid iedere 2e zaterdag van de maand aan het werk zien aan het smidsvuur en aambeeld. Ook zijn er nog tal van oude machines aanwezig.
Adres: Kerkstraat 47, Strijen. Telefoon: 078-6744520. Internet: www.hetlandvanstrijen.com

Tip 3: Oudeland van Strijen
Deze polder (1437) is de oudste weer drooggelegde polder na de Sint Elisabethsvloedvan 1421. De polder bestaat vooral uit graslandpercelen en heeft een zeer open karakter. Er is nauwelijks bebouwing en begroeiing in het gebied aanwezig. Als vanouds is het gebied in de winter een belangrijke pleisterplaats voor overwinterende ganzen en eenden. In het voorjaar en de vroege zomer is het een belangrijk broedgebied voor weidevogels.

Tip 4: Vlieten
Hier vindt u kronkelende kreken, slingerende dijken met bomen en eindelozevergezichten. Karakteristieke polderwegen leiden u naar prachtigedorpen en statige oude boerderijen. Kreken worden in de HoekscheWaard ook wel vlieten genoemd. Ze maken deel uit van het natuurnetwerk dat door heel de provincie Zuid-Holland loopt.

Klik hier voor een overzicht van alle TOP's
Bij de VVV kunt u een uitgebreide routebeschrijving bestellen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Stichting TOP Routenetwerken

Toeristische Overstappunten (TOP’s) zijn de perfecte plekken om een fietstocht of een wandeling te starten. Op deze plekken kun je namelijk gratis je auto parkeren aan de rand van prachtige gebieden. Vanuit hier kun je heerlijk fietsen en wandelen via de knooppunten. De TOP’s zijn makkelijk te vinden door de borden langs de wegen te volgen. Je herkent de TOP aan een groene stalen halm van 5.5 meter hoog.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

TOP Strijensas - Oeverlanden (Buitendijk, 3292, Strijen, Zuid-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
TOP Strijensas - Oeverlanden
Buitendijk
3292 Strijen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Buitendijk
3292 Strijen

Bezoekerscentrum VVV ZH

Sasseplaat
3292 Strijen

VVV Strijen bij Puk & Poppedijn

Boompjesstraat
3291ED Strijen
078 674 73 70

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 247955 | Toegevoegd op 9-7-2015 | Laatst gewijzigd op 9-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding