Via het Reindersmeer en door de natuur nabij Well

Fietsroute 242728

Aangeboden door:

6361 105

Omschrijving

Net ten noorden van het plaatsje Well vormt de Maas kilometers lang de grens tussen Noord-Brabant en Limburg. Deze route neemt je mee door een deel van dit grensgebied waar natuur en cultuurhistorie hand in hand gaan. Rechts van de rivier rij je door Nationaal Park Maasduinen, aan de linkeroever fiets je door een schakering van landbouwgronden, bossen en oude kerkdorpjes.

Uitvalsbasis voor deze route is Restaurant De Wellsche Hut. In dit sfeervol ingerichte restaurant ben je welkom voor een kopje koffie, lunch en diner. Je kunt hier verschillende arrangementen boeken, zoals een culinaire fietstocht door het grensgebied met Duitsland. Grenzend aan Restaurant De Wellsche Hut ligt een camperplaats waar plaats is voor 18 campers. Hier zijn een watertap en put aanwezig voor het vullen en legen van toilet en vuilwatertank. Ook is er gratis WI-FI beschikbaar.

De combinatie duinen en Limburg ligt niet erg voor de hand, maar bestaat wel degelijk: je ziet ze in Nationaal Park de Maasduinen. Deze rivierduinen ontstonden aan het eind van de laatste ijstijd, toen Rijn en Maas hier grote hoeveelheden zand en klei achterlieten. In droge periodes blies de westenwind het rivierzand tot stuifduinen op. De duinen zijn tegenwoordig vrijwel allemaal met bos begroeid, dit was de enige manier om de omliggende akkers en weidegronden tegen stuivende zandkorrels te beschermen. Behalve door glooiende bossen rij je hier ook door heide en langs vennen.

Net nadat je de Maas bent overgestoken, zie je nog enkele authentieke Maasheggen, een eeuwenoud cultureel erfgoed. Dankzij menselijk ingrijpen groeien deze mei- en sleedoorns in elkaar en vormen ze een ondoordringbare heg die als een lint door het landschap kronkelt, net als de Maas. De stekelige heggen dienden vroeger onder meer als perceelafscheiding. Dit vlechten van heggen bestond al in de Romeinse tijd: Julius Caesar beschreef er zijn ergernis over, het kostte hem veel moeite om deze groene muren met zijn leger te passeren.

Overloon is een van de grotere dorpen op je route. Dit dorp heeft lange tijd tussen de heidevelden gelegen, tamelijk afgezonderd van de rest van de streek. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Overloon bijna helemaal verwoest bij de Slag om Overloon, een tiendaagse tankslag tussen een Amerikaanse tankdivisie en het Duitse leger. Het is de enige tankslag die op Nederlands grondgebied heeft plaatsgevonden. Tijdens deze slag werd ook Kasteel Hattert compleet vernietigd. Net voordat je Overloon inrijdt, hoor je hier meer over bij L119, een luisterplek van de Liberation Route.

Vanuit Overloon rij je de Overloonse Duinen binnen. In dit natuurgebied wisselen stuifduinen, jeneverbesstruwelen, heide en naaldbossen elkaar af. Het is lekker doortrappen in dit rustig gebied. Even verderop kom je door Holthees waar zich L118 bevindt. Bij deze luisterplek van de Liberation Route hoor je het tragische verhaal over de snelle evacuatie van de 3000 inwoners van Overloon eind 1944.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

De Wellsche Hut (Wezerweg, 5855 EM, Well, Limburg, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
De Wellsche Hut
Wezerweg
5855 EM Well
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Wezerweg
5855EM Bergen

Parkeerplaats

Bosserheide
5855EA Bergen

Bezoekerscentrum De Maasduinen

Bosserheide 3E
5855 EA Well

Watertap: gratis water voor onderweg

Aijerdijk 2
5854PL Bergen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Eetcafé van Wanssum

Van Wanssum Café

Fietscafe

Van Wanssum Café ligt midden in het vernieuwde groene dorpscen...

Meer informatie
De Wellsche Hut

De Wellsche Hut

Restaurant

De Wellsche Hut bestaat al meer dan 100 jaar. Op de menukaart ...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Nooit Gedacht

Nooit Gedacht

Windmolen

Nooit Gedacht is een korenmolen die werd gebouwd in 1958. De m...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Hans, Anders

geplaatst op:

Gering zooi bewijzering is een drama

"Mooie afwisselende route..!!????"

  op:

Bart

op:

"Heel mooie gevarieerde route."

 geplaatst op:

Tussen knooppunt 61 en knooppunt 71 (Well) gaat het mis. Als je op de halfverharde landbouw weg langs de Maas fiets geeft de navigatie aan dat je ter hoogte van de brug links af moet. Dan sta je onder de brug en je moet er eigenlijk overheen. Een oplossing, fiets de weg af tot Blitterswijck en ga met het fietsveer(kijk vaartijd) naar knooppunt 15 en dan naar knooppunt 71. Andere oplossing, Als je van de Meerlosebaan, Wanssum in komt, dan linksaf de Brugstraat in en deze blijven volgen tot over de brug, richting Well. Iets over de brug rechtsaf naar knooppunt 71

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 242728 | Toegevoegd op 2-7-2015 | Laatst gewijzigd op 1-8-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding