Fietsen door het Romeins verleden van Zuid-Limburg

Fietsroute 240604

Aangeboden door:

9541 30

Omschrijving

Deze route neemt je mee over de Via Belgica, de oude Romeinse hoofdweg die eeuwen geleden dwars door Zuid-Limburg liep. Deze weg liep door het Romeinse gebied ‘Germania Inferior’ om de Atlantische kust te verbinden met Keulen. Onderweg kun je een kijkje nemen bij verschillende bezienswaardigheden om meer te weten te komen over de Romeinse geschiedenis in Zuid-Limburg.

Van Rimburg naar Heerlen
Het startpunt van deze fietstocht ligt aan de rand van het dorpje Rimburg, waar je een oud straatdorp vindt, oftewel een vicus. In Rimburg tref je nog een andere archeologische vondst, een graf van een Romeinse rijke vrouw. Vanuit Rimburg fiets je naar Eygelshoven om te vervolgen naar Heerlen. In het centrum van Heerlen vind je het grootste Nederlandse archeologische monument, het Thermenmuseum. In de Romeinse tijd lag er op deze plek een groot badhuis op de kruising van de Via Belgica met een noord-zuidroute. Met de opgravingen in dit gebied zijn er enkele Romeinse Heerlenaren gevonden, zoals een oogarts en een pottenbakker. Alle vondsten worden in het museum getoond. Naast dit museum kan je ook het stadsarchief bezoeken waar veel informatie te vinden is over de Romeinen in Zuid-Limburg.

Momenteel werkt Heerlen hard aan de ontwikkeling van een waar Romeins Kwartier. Vanuit Heerlen kun je overwegen om van de fietsroute af te wijken om een bezoek te brengen aan Kerkrade, Simpelveld en Bocholtz. Deze dorpen hebben de hoge Romeinse villa dichtheid. Je kunt er tevens kennismaken met Villa Rolduc (Kerkrade), de sarcofaag van Bocholtz en de Dame van Simpelveld.

Op naar Maastricht
Vervolgens fiets je verder naar Klimmen, Valkenburg en Maastricht. Onderweg kun je een kijkje nemen bij de Kunrader Steengroeve, Villa de Proosdij, bij de Romeinse Katakomben of plaatsnemen op het Via Belgica zitmeubel in de tuinen van Château Sint Gerlach. Bij Villa de Proosdij ervaar je het leven zoals het er in de Romeinse tijd aan toe ging. In deze historische villa kun je door Romeinse tuinen wandelen, genieten van Romeinse gerechten en kennismaken met de Romeinse oerkip. In de Romeinse Katakomben in Valkenburg maak je kennis met een andere kant van de Romeinse tijd. Hier zijn namelijk eeuwenoude crypten uit Rome nagemaakt met prachtige fresco’s.

De Romeinse Katakomben in Valkenburg aan de Geul zijn divers. Zo is de Via Belgica hier opgegraven. De Katakomben in de stad geven een inkijk in de manier waarop mensen in de Romeinse tijd werden begraven. Maar ook de resten van een Romeinse wachtpost (op de Goudsberg) die kilometers ver over het Zuid-Limburgse land kon uitkijken is hier gevonden.

Bij Maastricht kruiste de Via Belgica vroeger de Maas met de enige brug in de wijde omgeving. Rondom de brug ontstond een nederzetting en later een fort, de grondvesten van Maastricht zoals we de stad nu kennen. Breng ook een bezoek aan de Romeinse tempel in de kelder van Hotel Derlon of download de app MaastrichtAR. Je eindigt je tochtje uiteindelijk net buiten Maastricht.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Visit Zuid-Limburg

Waar denk je aan als je aan Zuid-Limburg denkt? Aan de groene heuvels die zo typisch zijn voor dit gebied, natuurlijk. Maar Zuid-Limburg heeft je nog veel meer te bieden. Ontdek het zelf!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

41
41 (Limburg, 6374LV, Landgraaf, Limburg, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

41
Jouw startpunt
Knooppunt 41
Limburg
6374LV Landgraaf
Plan route naar startpunt

Übach-Palenberg

Bahnhofstraße
52531 Übach-Palenberg

Am Bucksberg
52531 Übach-Palenberg

Rathaus Übach-Palenberg

Rathaus Übach-Palenberg
52531 Übach-Palenberg
+49 (0)2451 - 979 1027
Stuur een mail

Püttchen
Geilenkirchen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Romeinse Katakomben

Romeinse Katakomben

Museum

Onderaardse gangen uit het oude Rome komen tot leven in Valken...

Meer informatie
Geen foto van Villa de Proosdij

Villa de Proosdij

Landgoed

Bezoek het 2000 jaar oude landgoed de Proosdij aan de via belg...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 240604 | Toegevoegd op 29-6-2015 | Laatst gewijzigd op 27-5-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding