De molens nabij Leimuiden

Fietsroute 237112

Aangeboden door:

1249 73

Omschrijving

De molen in het wijde landschap is zo’n typerend beeld voor Nederland wat je na deze fietsroute alleen maar zult beamen. De tocht gaat midden door het Groene Hart, een ongekend rustiek en puur Hollands polderland, net onder de rook van de grote randsteden als Rotterdam, Den Haag en Amsterdam.

Daarna vertrek je in zuidelijke richting om een stukje langs het Braassemermeer te fietsen. Dit meer is ontstaan door veenafgraving en wordt nu dankbaar gebruikt door vele watersporters. Je vindt langs het meer verscheidene jachthavens, watersportverenigingen en bootverhuurders. De eerste molen die je tegenkomt is de Dekkermolen in Hoogmade, een schattig houtzaagmolentje, die omstreeks 1911 werd gebouwd door Adriaan Dekker. Het molentje werd gebruikt voor de aandrijving van een cirkelzaag, waarmee het lichtere zaagwerk in de werkplaats werd uitgevoerd. Langs de zuidoever van het Braassemermeer ligt natuurreservaat Zuiderhem dat bestaat uit zes eilanden, die zijn ontstaan na een dijkdoorbraak in 1790.

Bij Woubrugge fiets je langs één van de vele vaarten die het gebied rijk is. Mocht je meer willen weten over de agrarische geschiedenis van deze streek, dan is museum van Hemessen een leuke tussenstop. De collectie is voor het grootste deel bij elkaar gebracht door de heer Van Hemessen, die rond 1930 veldwachter was in Woubrugge.

De Vrouwgeestmolen is gebouwd in 1797. Het is een watermolen die door middel van een stalen vijzel, een 'Schroef van Archimedes' het water van de Vrouwgeestpolder omhoog maalt naar de Heimanswetering, om de polder droog te houden. Sinds 1966 heeft de polder een elektrisch gemaal. Het basispeil wordt geregeld door het elektrische gemaal, maar bij zware regenval springt de molen nog vaak bij. De volgende molen enkele kilometers verderop is helaas niet zo mooi bewaard gebleven. Van de Gnephoeksemolen rest nog slechts een onderstel van wat eerst een schitterende watermolen was, de trots van de omgeving. Tussen de molens door gaat de route door heerlijk polderland met weiden, slootjes en mooie boerderijen. Geniet van de rust van dit agrarische cultuurlandschap zoals dat zich aan je presenteert. 

Op en rond Hoogmade passeer je verschillende typen water- of ook wel poldermolens die allemaal gebruikt zijn voor het bemalen van de polder: de Hondsdijkse molen, een grondzeiler, de Vlietmolen en de Hoogmadesche molen, allebei wipmolens en De Jonge Willem, die helaas geen wieken meer heeft. Een groot deel van de molens is bewoond. Gelukkig is er de laatste tientallen jaren veel werk gestoken in het restaureren van deze schitterende stukjes industrieel erfgoed en staan de meesten er tiptop bij. Let op hoe mooi kleurig de bovenhuizen van de wipmolens zijn geschilderd of hoe de bovenkanten zijn bewerkt met gekruld houtwerk. 

Via de andere oever van het Braassemermeer fiets je weer terug naar de startplek. Net hiervoor passeer je de Geestmolen waar één van Nederlands grootste komieken, André van Duin nog even heeft gewoond.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

19
19 (Dijksloot, 2451VE, Kaag en Braassem, Zuid-Holland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

19
Jouw startpunt
Knooppunt 19
Dijksloot
2451VE Kaag en Braassem
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Tuinderij
2451AW Leimuiden

Drinkwatertappunt Oasen (Langeraarseweg )

Langeraarseweg
2461CR Nieuwkoop

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Lagenwaardse Molen

Lagenwaardse Molen

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Vrouwgeestmolen

Vrouwgeestmolen

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van De Jonge Willem (romp/restant)

De Jonge Willem (romp/restant)

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Hoogmadese Molen

Hoogmadese Molen

Windmolen

Deze molen staat in Hoogmade die met een scheprad zowel de Hoo...

Meer informatie
Dekkersmolen

Dekkermolen

Windmolen

De Dekkermolen is een kleine houtzaagmolen die omstreeks 1911 ...

Meer informatie
Geen foto van Gnephoekse Molen (romp/restant)

Gnephoekse Molen (romp/restant)

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Museum van Hemessen

Museum van Hemessen

Museum

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooie route"

 geplaatst op:

Heerlijk rustig, mooi weer en mooie uitzichten. Plus rondom het mooie water fietsen voor ons een geslaagde fietstocht

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 237112 | Toegevoegd op 25-6-2015 | Laatst gewijzigd op 29-12-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding