Verken Woudrichem via de pont

Fietsroute 232714

Aangeboden door:

3568 173

Omschrijving

Drie rivieren, twee historische vestingsteden en het Land van Heusden en Altena: deze route heeft je veel natuur en cultuur te bieden! Je rijdt door Woudrichem en Gorinchem, maar ook langs Slot Loevestein, Slot te Rijswijk en Fort Vuren. Een relatief korte route, maar wel eentje die dankzij de vele bezienswaardigheden garant staat voor een mooi dagje uit.

Het eerste cultuurhistorische punt op je route is Slot te Rijswijk, een omgracht herenhuis uit 1756 dat is gebouwd op de fundamenten van een oud kasteel. Het herenhuis is omgeven door een park in Engelse landschapsstijl. Slot Loevestein is een van de bekendste en mooiste kastelen van Nederland. Het kasteel dateert uit 1361 en lag in de invloedssfeer van het Graafschap Holland en de Hertogdommen Brabant en Gelre. In het museum leer je meer over de lange en roerige geschiedenis van Loevestein. Vooral de ontsnapping van Hugo de Groot per boekenkist zal jong en oud tot de verbeelding spreken.

Aan de overkant van de Waal kom je langs Fort Vuren dat deel uitmaakte van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort uit 1844 moest Gorinchem beschermen tegen aanvallen vanuit het oosten. Aan het begin en einde van de Tweede Wereldoorlog is in deze regio flink gevochten, waarbij onder meer de omgeving onder water werd gezet.

Als laatste wachten je twee historische vestingstadjes: Gorinchem en Woudrichem. In het historische centrum van Gorinchem, dat ook wel als Gorkum geschreven wordt, is het stratenpatroon uit de vijftiende en zestiende eeuw nog altijd zichtbaar. Je ziet hier vele monumentale panden, ook de zestiende-eeuwse stadswallen zijn bewaard gebleven. Op deze stadswal staat De Hoop, een korenmolen uit 1764.

Woudrichem ontstond in de negende eeuw. Door zijn strategische ligging aan de grenzen van Holland, Gelre en Brabant is het plaatsje regelmatig belegerd. In 1814 werd Woudrichem opgenomen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie, zodat de middeleeuwse vesting uiteindelijk pas in 1955 is opgeheven. Het historische centrum geldt als beschermd stadsgezicht. Je ziet er oud-Hollandse vestingwerken, zestiende-eeuwse woonhuizen en de Gevangenpoort uit omstreeks 1580.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

32
32 (Waterpoort, 4285AD, Altena, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

32
Jouw startpunt
Knooppunt 32
Waterpoort
4285AD Altena
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Waterpoort
4285AD Woudrichem

VVV Altena Biesbosch

Kerkstraat
4285AC Woudrichem
0183 30 12 02
Stuur een mail

Veerpont

5307 TG Poederoijen

Drinkwatertappunt Oasen (Gorinchem)

Buiten de Waterpoort
4201CT Gorinchem

Piazzahof

Westwagenstraat 80
4201HJ Gorinchem
0183 - 64 87 36
Stuur een mail

gorinchem

Stationsweg
4201HL Gorinchem

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://fietsknooppunt.routeplanner.nl/html/PictureBase/42-Fort-Vuren.png

Fort Vuren

Fort

Fort Vuren is één van de gezelligste forten van de Nieuwe Holl...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Molen De Hoop Gorinchem

Molen De Hoop

Windmolen

Pas in 1985 kreeg de molen de naam Ter Leede, genoemd naar het...

Meer informatie
Geen foto van Rijswijk

Rijswijk

Kasteel

Het huidige huis staat aan het eind van een lange oprijlaan, w...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Caroline

op:

Ellen

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 232714 | Toegevoegd op 18-6-2015 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding