Geniet in de omgeving van Wormerveer

Fietsroute 232679

Aangeboden door:

1950 81

Omschrijving

Waterwegen, twee forten en als uitsmijter de Zaanse Schans: wie de vele gezichten van de Hollandse polderhistorie wil ervaren, zit goed op deze route!

Je rijdt door het open landschap in de omgeving van Wormerveer en Zaandam. Het is hier heerlijk fietsen langs de loop van de Zaan en door de strak ingedeelde polders en grillige veenweidegebieden. Langs de vele waterwegen staan soms weelderige rietstroken aan de oevers. Je komt onder meer door Westzaan, een lintdorpje dat samen met Oostzaan het oudste dorp in de Zaanstreek is. Een deel van dit pittoreske plaatsje geniet beschermd dorpsgezicht. West- en Oost-Knollendam vormden ooit één geheel: Knollendam. Toen in 1632 de dam in de Zaan werd geruimd, ontstond de huidige tweedeling. Opvallend genoeg werkte die tweedeling ook door in het religieuze leven: in West-Knollendam werd de kerkgemeente vooral Doopsgezind, in Oost-Knollendam Hervormd.

Behalve monumentale panden zie je in dit gebied ook enkele historische molens en forten uit de Stelling van Amsterdam. Vlakbij Krommenie kom je langs De Woudaap, een uit 1651 daterende poldermolen. Het Fort bij Krommeniedijk dateert uit 1897, al bestond het toen nog maar uit aarden wallen. De bomvrije gebouwen werden in 1903 gebouwd. Verderop kom je langs Fort aan den Ham. Dit fort werd in 1903 gebouwd om de net aangelegde spoorlijn tussen Amsterdam en Alkmaar te kunnen beheersen. Het fort is alleen tijdens de Eerste Wereldoorlog door Nederlandse soldaten bemand geweest. Bij de Zaanse Schans zie je De Bleeke Dood, ook wel De Dood genoemd. Deze in 1656 gebouwde korenmolen is de oudste nog overeind staande houten stellingmolen van Nederland.

Aan de Zaanse Schans zie je natuurlijk nog veel meer. Je rijdt hier door een indrukwekkend historisch industrielandschap. In de zeventiende en achttiende eeuw was dit hét industriegebied in Europa: nergens anders bevond zich op zo’n kleine oppervlakte zoveel nijverheid. In en rondom de Zaanse Schans is het oorspronkelijke straatbeeld grotendeels behouden, het is een wereldberoemde bezienswaardigheid. In de negentiende eeuw werden de molens vervangen door grote fabrieken, pakhuizen en kantoren. De oude panden van oer-Hollandse bedrijven als Albert Heijn, Verkade en Bruijnzeel kun je nog bezoeken.

De route start en eindigt bij De Koffiezaak in Wormerveer, waar je een fraai uitzicht hebt op het water van de Zaan en de historische industriepanden van Wormer. In deze gezellige espressobar drink je de lekkerste ambachtelijke espresso, koffie en thee. En als je zoete trek hebt, neem je er iets lekkers bij. Alle dranken worden gemaakt van volledig duurzaam geteelde producten. Je kunt er ook diverse biologische koffie- en espressomelanges en theevarianten kopen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Zaanweg, 1521 DN, Zaanstad, Noord-Holland, Nederland
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Zaanstad
Zaanweg
1521 DN Zaanstad
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Stationsstraat
1521DT Zaanstad

wormerveer

Wandelweg
1521DT Zaanstad

Oplaadpunt

Steijnstraat
1521DZ Zaanstad

VVV Wormer in Reisburo Apollo

Faunastraat
1531WH Wormerland
020 201 88 00

Van den Berg Fietsverhuur

W.M. Dudokstraat 27D
1703 DA Heerhugowaard
+31 (0)6 25 40 57 81
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Fort aan den Ham

Fort aan den Ham

Fort
De Bleeke Dood

De Bleeke Dood

Windmolen

De Bleeke Dood is een van de twee overgebleven korenmolens in ...

Meer informatie
Geen foto van Westzaanse Bodemvondsten

Westzaanse Bodemvondsten

Museum
Fort bij Krommeniedijk-Fort K'ijk

Fort Kijk

Fort

Dit fort werd tussen 1897 en 1956 gebruikt als vestingwerk. De...

Meer informatie
Geen foto van Molen De Woudaap

Molen De Woudaap

Windmolen

Deze poldermolen werd gebouwd rond het jaar 1651 om de polder ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Emmie

op:

Elmo

op:

Ton

op:

"Water en weilanden + typische Zaanse bebouwing."

 geplaatst op:

Het pontje naar punt 87 is uit de vaart (letterlijk). Alternatief: vóór het water links af over een smal fietspad tot de brug. Over die brug rechtsaf naar punt 87 (is geen straf). Leuke route langs heel veel water en Zaanse bebouwing.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 232679 | Toegevoegd op 18-6-2015 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding