Een prachtig rondje door de Wieden

Fietsroute 230879

Aangeboden door:

3334 133

Omschrijving

In de Kop van Overijssel kun je een prachtig rondje door de Wieden fietsen, het ruige natuurgebied dat bestaat uit een mozaïek van moerasbossen, rietvelden, bloemrijke hooilanden en heel veel water. Op het einde van je route wacht je het Venetië van het Noorden: Giethoorn!

Pontje in Jonen
Midden in Dwarsgracht staat een van de dikste en oudste essen van Nederland. De boom werd geplant rond 1800, inmiddels is de stam ruim 4 meter dik en 25 meter hoog. In Jonen steek je de Walengracht met een voetveer over. In het hoogseizoen kost de overtocht € 1,10. In de winterperiode wordt het bootje vervangen door een zelfbedieningspontje. Blokzijl is een leuk plaatsje dat beschermd dorpsgezicht geniet vanwege de fraaie historische panden aan het haventje.

Watertoren Sint-Jansklooster
De Wieden verschilt vooral van de Weerribben door zijn grotere plassen, zoals de Beulakerwijde en Belterwijde. Beide meren ontstonden door stormvloeden in 1775, 1776 en 1825. Bij Sint-Jansklooster kom je langs de voormalige Watertoren uit 1932. Sinds 2014 kun je naar de top van deze 45 meter hoge toren klimmen: zowel de trap als het weidse uitzicht vormen een spectaculaire belevenis.

De Grote Otterskooi
Aan de rand van Dwarsgracht ligt De Grote Otterskooi, de grootste eendenkooi in West-Europa. Hij is genoemd naar de vroegere eigenaar, Sjoerd Otter. De historie van eendenkooien gaat terug tot de middeleeuwen. Met behulp van tamme eenden en een kooikershondje werden wilde eenden naar een beschutte plek gelokt om ze te vangen, waarna ze werden opgegeten. Deze praktijk vindt tegenwoordig niet meer plaats: eendenkooien worden alleen nog in stand gehouden om hun cultuurhistorische betekenis. De Grote Otterskooi is alleen te bekijken door een betaalde vaarexcursie te boeken vanaf Bezoekerscentrum De Wieden.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

62
62 (Kerkweg, 8355BJ, Steenwijkerland, Overijssel, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

62
Jouw startpunt
Knooppunt 62
Kerkweg
8355BJ Steenwijkerland
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Molenweg
8355AW Steenwijkerland

Oplaadpunt

Beulakerweg
8355AB Steenwijkerland

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Marcel

op:

"mooie route"

 geplaatst op:

veel vergezichten maar niet heel afwisselend maar wij hebben helaas waarschijnlijk een mooi deel gemist door van punt 94 naar 82 te fietsen ipv over 84. Pontje vaart van 52 Jonen alleen richting Giethoorn en niet de andere kant op.

Peter, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 230879 | Toegevoegd op 15-6-2015 | Laatst gewijzigd op 10-1-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding