Omschrijving

Het startpunt voor deze fietstocht is Cafe Restaurant Hotel De Buitenlust, een gezellige uitbating in het pittoreske Amerongen. Dit kleine dorp ligt aan de voet van Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug en kent warempel hier en daar steile straatjes. De Utrechtse Heuvelrug bestaat voor een groot deel uit een stuwwal, ontstaan in de ijstijd, die hoogten bereikt van rond de 60 meter boven NAP. Maar het nationaal park kent ook heidevelden, stuifzanden en uiterwaarden. De Heuvelrug is op de Veluwe na het grootste bosgebied van Nederland. Het eerste stuk van de fietstocht gaat van Amerongen naar Overberg dwars door het bos en is best pittig door de hoogteverschillen.

Nadat je onder de snelweg A12 en over het spoor bent gegaan, fiets je langs restanten van de Grebbelinie, een oud verdedigingswerk dat al dateert van rond 1700 en diende ter verdediging van de Gelderse Vallei. Het heeft nog tot en met de Tweede Wereldoorlog dienst gedaan. Enige jaren geleden is de linie grondig gerestaureerd en is een compleet educatief traject aangelegd. De Batterij aan de Schalmdijk, net voorbij het buurtschapje Emminkhuizen, is een aarden verdedigingswerk in de Grebbelinie, omgeven met natte grachten.

Het iets verderop gelegen Fort aan de Buursteeg is één van de grootste en belangrijkste verdedigingswerken van de Grebbelinie. Het werd in 1786 aangelegd op de plaats waar de Buursteeg en de Slaperdijk elkaar kruisten. Vanwege de omvang van het fort konden enige honderden militairen bivakkeren binnen de vestingwallen. Het bood ruimte voor soldaten in de oorlog van 1794-'95 tegen de Fransen, lag in de frontlijn tijdens de meidagen van 1940 en was een Duits steunpunt toen de geallieerden vanuit Ede naderden.

Je gaat weer de A12 onderdoor en fietst in Veenendaal langs de twee stellingmolens De Vriendschap en de Nieuwe Molen. De laatste maalt meel voor de verkoop aan consumenten. Via de buitenwijken van Veenendaal kom je ten zuiden van deze plaats uit op landgoed Prattenburg. Het landgoed bestaat grotendeels uit bos met enkele kleine vennen en heideveldjes. Op het landgoed staat een in 1887 gebouwd huis met kasteelachtig uiterlijk omgeven door een tuin in landschapsstijl.

Dan is het weer even klimmen op de Utrechtse Heuvelrug alvorens je weer kunt afdalen richting de Nederrijn. Bij Elst neem je het veerpontje dat je overzet naar de andere kant van het water waar de Betuwe ligt. In de uiterwaarden bij Ingen liggen de resten van kasteel Geldersweert, een versterkt huis van de hertogen van Gelre. Het kasteel werd in het begin van de 19e eeuw gesloopt. De naam Geldersweert wordt sinds 2003 levendig gehouden door de naam van de veerboot Ingen-Elst. Via de Rijnbanddijk met aan de ene kant zicht op de uiterwaarden en aan de andere kant op de Betuwe fiets je naar het volgende pontje dat je weer mee terugneemt naar Amerongen.

Daar passeer je kasteel Amerongen dat prachtig is gerestaureerd en past in het rijtje van Muiderslot en Slot Loevenstein. Je kunt het kasteel bezoeken en de wisselende exposities bekijken. Regelmatig zijn er concerten en festivals op het kasteel. Ook de schitterende tuin van zo’n tien hectare is bijzonder de moeite waard. Dus heb je nog tijd, zo aan het einde van de fietstocht, dan is kasteel Amerongen echt een aanrader!

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Cafe Restaurant Hotel Buitenlust (Burg. Jhr. H v.d. Boschstraat , 3958 CA , Amerongen, Utrecht, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Cafe Restaurant Hotel Buitenlust
Burg. Jhr. H v.d. Boschstraat
3958 CA Amerongen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Dorpshuisplein
3958CA Utrechtse Heuvelrug

Broedgebied

Heulweg 2
3956KR Leersum

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Cafe Restaurant Hotel De Buitenlust

Cafe Restaurant Hotel Buitenlust

Restaurant

In ons gemoedelijke café is het goed toeven, met name na een f...

Meer informatie
Cafe Restaurant Hotel De Buitenlust

Cafe Restaurant Hotel Buitenlust

Hotel

In ons gemoedelijke café is het goed toeven, met name na een f...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Nieuwe Molen

Nieuwe Molen

Windmolen

Deze ronde stenen stellingmolen dateert uit 1911. Op dezelfde ...

Meer informatie
Geen foto van De Vriendschap

De Vriendschap

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Maallust (romp/restant)

Maallust (romp/restant)

Windmolen

In 1541 stond er al een molen op deze plaats en deze werd in 1...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Saskia

op:

"Mooie afwisselende omgeving"

 geplaatst op:

Mooie route door de omgeving van Amerongen. Afwisselend landschap van bosrijke heuvels, landelijk gebied en een stukje door de Betuwe langs de Rijn.

Kitty , Anders

op:

"Gevaarlijke doorgaande wegen!"

 geplaatst op:

Veel over doorgaande en soms slechte wegen. Verder ook zeer hard rijdend verkeer. Niet ongevaarlijk!

"Kloteprogramma"

 geplaatst op:

Werkt voor geen meter

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 228214 | Toegevoegd op 11-6-2015 | Laatst gewijzigd op 24-6-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding