Groene vergezichten tussen twee provinciën

Fietsroute 2257085

Aangeboden door: de Waterjuffer, Gelderland

157 3

Omschrijving

Start:
  • Camping rechtsaf tot aan de kruising
  • sla rechtsaf (Oude Larenseweg) en volg deze weg voor ca. 1 km
  • sla linksaf (Bielderweg); blijf deze volgen voor ca. 2,3 km (wordt op het einde "Kasteelweg")
  • sla rechtsaf (Peppeldijk); na 1 km oversteken en de weg blijven volgen tot KP 25

Deze route voert je door twee provinciën... Gelderland en Overijssel. Geniet van glooiende akkers, stukken bos en weidse vergezichten over open velden. Je fietst door Markelo, één van de oudste dorpen in Twente. Het landschap rondom Markelo is licht heuvelachtig en wordt gekenmerkt door glooiende essen en vijf heuvels. De plaats telt tientallen rijksmonumenten, waaronder boerderijen, bijgebouwen, havezaten en grafvelden. Stellingmolen De Hoop is een korenmolen uit 1839. De molen heeft tot 1924 graan gemalen op windkracht, daarna werd er verder gemalen met een elektrische motor. In 1991 was van de vervallen molen alleen de romp nog over. Hij is toen grondig gerestaureerd end wordt tegenwoordig regelmatig door een vrijwillige molenaar in bedrijf gesteld.
Bij Fuchsiaboerderij Erve Knopert kun je je vergapen aan de bloemenpracht van een fuchsiatuin. Met honderden soorten fuchsia's en kuipplanten is deze tuin een ware lust voor het oog. ook liefhebbers van dahlia's komen hier aan hun trekken.
Gelselaar is een charmant plaatsje dat beschermd dorpsgezicht geniet. Net buiten het dorpje kom je langs museumboerderij Erve Brooks, een rijksmonument. De boerderij stamt uit 1538 en is alle dagen geopend voor een bezichtiging. De kleinschalige collectie bestaat uit oude radio's en televisies, ouderwetse klederdracht en voorwerpen die een verhaal vertellen over Oost Nederland op walvisjacht, de heerlijkheid Borculo en de textielgeschiedenis. Lochem heeft veel natuur en is rijk aan geschiedenis. Lochem is een gezellig stadje met een rijke historie. Het oudste gebouw is de Sint Gudulakerk, een oorspronkelijk houten kerk uit 950. De laatste grote verbouwing vond plaats in 1550. Net buiten Lochem ligt het Ampsense Veld, als een groen hart in een open agrarische omgeving. Het landschap is erg afwisselend met naald- en loofbossen, vochtige heiden en biologische landbouwgronden. Enkele gebieden worden als rustgebied aangeduid. Hier leven reeën, moeflons en wilde schapen met gekromde horens. De geschiedenis van Huis Ampsen gaat terug tot 1105. Vijfhonderd jaar later werd het huis verwoest door de Spanjaarden, maar al snel weer opgebouwd. In Laren kun je o.a. de dorpskerk bewonderen, een neoclassicistische waterstaatskerk uit 1835. Deels verscholen in het groen liggen een aantal mooie landhuizen en kastelen. Net buiten Laren (Deventerweg 88) ligt wijngaard De Broake. Zeker een aanrader om hier een bezoek aan te brengen en de heerlijke wijnen te proeven.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

't Proathuus Café Restaurant / Camping de Waterjuffer (Jufferdijk, 7217 PG, Harfsen, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
't Proathuus Café Restaurant / Camping de Waterjuffer
Jufferdijk
7217 PG Harfsen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Kasteelweg
7216PD Lochem

Oplaadpunt

Dortherweg
7216PT Lochem

Tourist Info Bathmen

Schoolstraat 6A
7437 AE Bathmen
+31 (0)570 54 08 39

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Hoop

De Hoop

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 2257085 | Toegevoegd op 27-3-2021 | Laatst gewijzigd op 29-3-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding