Ontdek de omgeving van Lochem en Borculo

Fietsroute 2235356

Aangeboden door: de Waterjuffer, Gelderland

99 1

Omschrijving

Start:
  • Camping linksaf
  • steek over op het zandpad (Jufferdijk) en volg deze weg tot aan het einde
  • steek nogmaals over op Braakhekkeweg en volg deze weg ca. 2 km tot KP 39
  • blijf ca 500 meter de Asselerweg volgen en sla linksaf de Harfsensesteeg op.
  • blijf deze weg ca. 4 km volgen (gaat na 2.5 km over in Rossweg) richting KP 17

De Achterhoek is op zijn mooist rondom Lochem. Je fietst hier door een prachtig kleinschalig landschap met sprookjesachtige doorkijkjes. Ook kom je langs enkele bezienswaardigheden.
Tussen KP 17 en 16 ligt de Staringkoepel. Deze is te bereiken via een zelf over te trekken veerpontje over de Berkel. Het theekoepeltje is 150 jaar geleden gebouwd door de jongste dochter van de dichter A.C.W. Staring. Vanaf de kleine verhoging waarop het koepeltje zich bevindt heeft u een fraai uitzicht over de Berkel en de bosrijke terreinen van de Velhorst en de Boekhorst. Aan de oostelijke rand van Lochem kom je langs het landgoed de Cloese. Het bijbehorende kasteel werd in 1520 door een pastoor gebouwd. Een imposante brug leidt over een brede gracht naar het kasteel, dat met zijn vele torentjes en raampartijen een ongekende allure heeft. De Zwiepse Molen is een korenmolen uit 1851. De achtkante windmolen werd geplaatst op de Zwiepse Berg bij Barchem. Vanwege de slechte windvang is de stellingmolen verschillende keren verplaatst, tot hij in 1880 zijn huidige bestemming kreeg. De molen is ingericht voor het malen van graan en een vrijwillige molenaar is er nog altijd aan de slag.  Vanaf KP 75 fiets je een stukje door Beekvliet: een karakteristiek Achterhoeks landgoed. Je ziet hier een mozaïek van boerengrond, loof- en naaldbos, imposante bomenlanen en houtwallen. In Borculo kun je genieten van een heerlijk historisch sfeertje. Borculo is gelegen aan de Berkel en kreeg zijn stadsrechten al in 1375. Prins Willem V van Oranje-Nassau kocht de heerlijkheid Borculo in 1777 aan. Hierdoor draagt koning Willem-Alexander nog steeds de titel "Heer van Borculo". Aan de kade in de gezellige historische dorpskern zijn enkele prachtige monumenten te zien, zoals de Stenen Tafel een watermolen uit de 18e eeuw. Even verderop staat het Kristalmuseum dat is gevestigd in het voormalige gemeentehuis uit 1887. Een prachtige en authentieke locatie: dat is de Lebbenbrugge. Het achterhuis dateert uit 1400, het dwarshuis aan de voorkant is rond 1550 aangebouwd. Ooit diende het gebouw als boerenhuis, tolboerderij, herberg en jachthuis voor de Heren van Borculo. Nu is er een museum in de oude Saksische boerdeij gevestigd. Je krijgt hier een beeld van de manier waarop de boerenbevolking hier in het begin van de 20e eeuw werkte en leefde. In Barchem kom je langs het dorpskerkje uit 1861. Lochem heeft veel natuur en is rijk aan geschiedenis. Op de markt in het centrum van Lochem herinneren de hobbelige keien aan de tijd toen burgers nog veldkeien binnensleepten om de stadsmuren te versterken. Hier staat ook de Grote of Sint-Gudulakerk, een middeleeuwse stadskerk. De kerk is in 1966 aangewezen als rijksmonument. In Laren kun je o.a. de dorpskerk bewonderen, een neoclassicistische waterstaatskerk uit 1835. Deels verscholen in het groen liggen een aantal mooie landhuizen en kastelen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

't Proathuus Café Restaurant / Camping de Waterjuffer (7217 PG, Lochem, Geldern, Niederlande)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
't Proathuus Café Restaurant / Camping de Waterjuffer
7217 PG Lochem
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Kasteelweg
7216PD Lochem

Oplaadpunt

Dortherweg
7216PT Lochem

Tourist Info Bathmen

Schoolstraat 6A
7437 AE Bathmen
+31 (0)570 54 08 39

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Zwiepse Molen

De Zwiepse Molen

Windmolen

De molen is ingericht voor het malen van graan en een vrijwill...

Meer informatie
Geen foto van Beekvliet

Beekvliet

Landgoed

Beekvliet is een prachtig landgoed met boerengrond, bossen en ...

Meer informatie
Kasteel De Cloese-Lochem

De Cloese

Kasteel

Zelfstandig versterkt bouwwerk uit de middeleeuwen dat in die ...

Meer informatie
Geen foto van M83 - Borculo - Het hof te Borculo

M83 - Borculo - Het hof te Borculo

Middeleeuwen

Het Hof te Borculo stamt uit de 11 of de 12e eeuw. Ooit stond ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 2235356 | Toegevoegd op 18-3-2021 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding