Deventer - Zutphen langs de IJssel

Fietsroute 2234420

Aangeboden door: de Waterjuffer, Gelderland

347 1

Omschrijving

Start:
  • Camping rechtsaf
  • blijf 450 meter op de Jufferdijk
  • bij de 1e kruising linksaf (Oude Larenseweg) richting KP 28. Blijf de weg volgen tot aan het einde (T-splitsing)
  • steek over en blijf de Oude Larenseweg volgen richting KP 30

Twee prachtige oude Hanzesteden in één route! Deventer en Zutphen zijn een plaatje. Ze worden verbonden door de machtige IJssel. Rust en afwisselende natuur vind je volop in de IJsselvallei. In de historische stadscentra van Deventer en Zutphen kun veel cultuurhistorie opsnuiven.

De oude Hanzestad Deventer is een prachtig pareltje aan de IJssel met een historisch centrum en één van de vijf oudste steden van Nederland. Het centrum van de stad wordt gevormd door de Brink, een langgerekte markt met bomen en terrassen die uitnodigen om te blijven hangen. Hier zie je o.a. De Waag, een schitterend museum uit 1531. Aan het Grote Kerkhof zie je het oude stadhuis en de Lebuïnuskerk. Wat een heerlijk sfeertje. Bij KP 24 ga je met het veer over de IJssel in een fraai gebied van de uiterwaarden van de IJssel. Je komt langs de Bolwerksmolen, een zaagmolen uit 1863. De molen heeft een achtkantige bovenkruier met stelling en werd in 1968 ingeschreven in het register van rijksmonumenten. Je fietst door het oude boerenland van de Wilpse  Klei, waar oude boerderijen op terpen liggen. Kasteel Nijenbeek, in de omgeving ook wel bekend als Het Hooge Huis is een ruïne aan de oever van de Voorsterbeek, een oude bedding van de IJssel. Het kasteel speelde een grote rol in het hertogendom Gelre, bij de opstand tegen de Spanjaarden en en het verzet tegen Franse troepen. Maar uiterlijk was het de Tweede Wereldoorlog die het kasteel definitief in een ruïne veranderde. Het kasteel werd waarschijnlijk rond 1230 gebouwd. Je volgt de IJssel helemaal tot aan Zutphen. Neem hier even de tijd om te genieten van de historische sfeer. Je vindt hier volop monumenten en leuke musea. Dit Hanzestadje heeft nog één van de best bewaarde oude stadskernen van Nederland. De Berkelpoort is een waterpoort en onderdeel van de Zutphense stadsmuur en gelegen aan de oostelijke rand van het stadscentrum, over de kleine rivier de Berkel. De poort werd in de 14e eeuw gebouwd om de twee nederzettingen aan beide zijden van de Berkel met elkaar te verbinden. De pittoreske plaats Warnsveld heeft een intieme dorpskern en ligt aan de rand van prachtige natuurgebieden. In het centrum van het dorp staat de Martinuskerk met een toren uit de 11e eeuw.
Bij KP 43 ligt Huis de Voorst, een statig 17e-eeuws huis in een prachtig gevarieerd landschap. Achter het huis ligt een bijzondere tuin. Verderop fiets je langs Sluis Eefde, een sluizencomplex gelegen in het Twentekanaal en een rijksmonument uit 1933. De sluis bij Eefde is de verbinding voor de scheepvaart tussen de IJssel en het Twentekanaal en wordt tevens voor de waterhuishouding in Oost-Nederland gebruikt.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

't Proathuus Café Restaurant / Camping de Waterjuffer (7217 PG, Lochem, Geldern, Niederlande)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
't Proathuus Café Restaurant / Camping de Waterjuffer
7217 PG Lochem
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Kasteelweg
7216PD Lochem

Tourist Info Bathmen

Schoolstraat 6A
7437 AE Bathmen
+31 (0)570 54 08 39

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

HANZETOUR ROUTE NL POI.025

De Berkelpoort

Middeleeuwen

Bij de oude entree van Hanzestad Zutphen treft u de Berkelpoor...

Meer informatie
Bolwerksmolen-Deventer

Bolwerksmolen

Windmolen

De Bolwerksmolen is een zaagmolen in Deventer op de westelijke...

Meer informatie
Cycling around Zutphen - Huis De Voorst 3

Landgoed Huis De Voorst

Landgoed

Landgoed Huis De Voorst is rond 1700 gebouwd in opdracht van A...

Meer informatie
HANZETOUR ROUTE NL POI.010

Bergkwartier

Toeristische bezienswaardigheid

In het Bergkwartier lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Je v...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 2234420 | Toegevoegd op 17-3-2021 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding