Omschrijving

Deze frisse provincie-overschrijdende route gaat door verrassend afwisselend landschap. Het ligt pal aan Nationaal Park De Oosterschelde. Dit is het grootste én natste Nationaal Park van Nederland. Na uitvoering van het Deltaplan is de Oosterschelde door de Philips- en Oesterdam van de rivieren afgesneden en is de invloed van de zee beter te reguleren. 

De Oosterschelde is hierdoor een rustige zeearm geworden met een min of meer gelijkmatig zoutgehalte. Het water is bijzonder helder. Grote zeedieren als de zeehond en de bruinvis zijn regelmatige gasten in de Oosterschelde. Fietsend langs de Oosterschelde is het heerlijk om even af te stappen en te turen in de verte. Wie weet of je nog wat spot! In Scherpenisse zijn korenmolen De Korenbloem en de watertoren echte blikvangers zoals ze daar uitsteken boven de bebouwing in het lage polderland. Het kleinere Zeeuwse eiland Tholen is mooi authentiek en nog niet zo ontdekt door het massatoerisme als andere eilanden. De typische polderwegen zijn heerlijk om te fietsen en het uitzicht op de karakteristieke bloemendijken is verrukkelijk. De snijbloementeelt neemt een belangrijke plek in op het eiland. Je zult ongetwijfeld langs diverse kleurige bloemenvelden fietsen al hangt het af van het seizoen en of er net is geoogst, hoe mooi ze zijn.

Je verlaat het eiland Tholen via de Tholense brug, een witte boogbrug die het eiland met het vasteland verbindt. Je fietst eerst door de Auvergnepolder, ten westen van Halsteren, die aangelegd is op slikken van het Schelde-Rijnkanaal. Dan moet je de Brabantse Wal, ook wel aangeduid als Zoom, al snel zien liggen. Het is een opvallende verhoging in het landschap die loopt van Ossendrecht naar Halsteren. De Brabantse Wal is een zogeheten steilrand, een abrupte overgang van de hoger gelegen zandgronden naar de lager gelegen zeekleipolders. De steilrand is waarschijnlijk ontstaan door erosie door de rivier de Schelde en door de zee. 

Hij bereikt hoogten van ongeveer 20 meter boven NAP. Halsteren ontstond waarschijnlijk doordat de ligging op de steilrand tegelijkertijd én een veilige haven bood tegen overstromingen, en directe toegang gaf tot de vruchtbare zeekleigronden. Ben je door Halsteren heen, dan fiets je langs de Groote Melanen, een visrijke plas ten zuidoosten van Halsteren. Vervolgens kom je weer langs de zuidkant van Halsteren en passeer je de Sint Antioniusmolen, waar in het molenwinkeltje meel wordt verkocht. Opnieuw via de Tholense brug gaat de tocht weer terug naar het Zeeuwse land. De stad Tholen is leuk historisch met een oude stadskern, die nog steeds voor een groot deel wordt omringd door wallen en vesten.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Restaurant SMAEK (Gorishoeksedijk, 4694 PJ, Scherpenisse, Zeeland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Restaurant SMAEK
Gorishoeksedijk
4694 PJ Scherpenisse
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Gorishoek
4694PJ Tholen

Parkeerplaats centrum

Geertruidaweg
4694PH Tholen

VVV St. Maartensdijk

Kaaistraat
4695CH Tholen
0166 66 37 71
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Smaek

Restaurant SMAEK

Leuke afstappers

Een eindje buiten Sint-Maartensdijk en Scherpenisse vind je De...

Meer informatie
1633 eten en drinken

1633 Eten en Drinken

Restaurant

Welkom bij 1633 Eten & Drinken in Halsteren. Halsteren ligt in...

Meer informatie
Huys van Roosevelt

Huys van Roosevelt

Restaurant

Huys van Roosevelt is een plaats waar iedereen in een ontspann...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Molen Sancto Antonio

Molen Sancto Antonio

Windmolen

Deze molen in Halsteren staat ook wel bekend als de Sint-Anton...

Meer informatie
Geen foto van De Korenbloem

De Korenbloem

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 222806 | Toegevoegd op 4-6-2015 | Laatst gewijzigd op 14-5-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding