Langs de kust van Nationaal Park Oosterschelde

Fietsroute 222804

Aangeboden door:

2174 44

Omschrijving

Met deze fietsroute verken je het eiland Tholen. Dit is met zijn pittoreske plaatsjes en zijn prachtige landschap een bijzonder eiland. De ruim veertig kilometer lange zeewering beschermt het land tegen het water. Uitgestrekte polders met zware kleigrond worden doorkruist met typische polderwegen en omzoomd door karakteristieke bloemendijken. De snijbloementeelt neemt een belangrijke plek in op het eiland. Dit doet je genieten van mooie gekleurde bloemenvelden.

Je fietst eerst langs het haventje van Strijenham. Het is de moeite waard om hier even af te stappen en in het heldere zeewater te turen. Nadat de Oosterschelde werd ingedamd is het water rustiger en helderder geworden en heeft een bijna gelijkmatig zoutklimaat. Er zwemt van alles rond. Garnalen, krabben en als je goed kijkt misschien wel een zeester. De Oosterschelde is het grootste Nationaal Park van Nederland.

De wind heeft altijd vrij spel hier op het eiland zo dicht bij de zee. Daarom is de bouw van een molen altijd een goede investering. Tegenwoordig zal je veel windturbines zien, bijvoorbeeld op de Oesterdam, ten zuiden van het eiland. Maar ook de authentieke windmolens die je onderweg tegenkomt met mooie namen als de Korenaar, de Korenbloem, hebben in het verleden hard gewerkt. De route gaat verder over binnen- en buitendijkse fietspaden. Sint Maartensdijk waar je op de route doorheen komt, staat bekend als de plaats waar de voorouders van president Rooseveld vandaan kwamen. Het vier vrijhedenmonument in het centrum herinnert hieraan. Voorbij Stavenisse passeer je twee kleine natuurgebieden, zogeheten welen, overblijfselen van eerdere dijkdoorbraken: Het Diepe Gat en de Geulse Weel.

Sint-Annaland heeft een jachthaven aan de Krabbenkreek, het water tussen Tholen en Sint Philipsland. De stad Tholen heeft een historische stadskern, die nog steeds grotendeels omringd is door wallen en vesten. De stadskern wordt daarnaast gedeeltelijk begrensd door een haven met een historische scheepswerf. Het moderne Tholen is verbonden met het vasteland door middel van de Tholense brug over het Schelde-Rijnkanaal, een witte boogbrug. Door de aanleg van de Oesterdam verdween de oesterteelt voorgoed uit Tholen. Tussen de jachthaven en het centrum liggen nog enkele restanten van voormalige oesterputten.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

82
82 (Onder de Linden, 4695BV, Tholen, Zeeland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

82
Jouw startpunt
Knooppunt 82
Onder de Linden
4695BV Tholen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Maartenshof
4695HV Tholen

VVV St. Maartensdijk

Kaaistraat
4695CH Tholen
0166 66 37 71
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

chaletpark de krabbenkreek

Chaletparc Krabbenkreek

Vakantiepark
De Deu-braek

Brasserie De Deu-Braek

Restaurant

Brasserie De Deu-braek is een leuk plekje om even af te stappe...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Korenbloem

De Korenbloem

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Stavenisse

Stavenisse

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van De Korenaar

De Korenaar

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 222804 | Toegevoegd op 4-6-2015 | Laatst gewijzigd op 9-11-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding