Verken het buitengebied van Nieuwpoort

Fietsroute 213316

Aangeboden door:

924 22

Omschrijving

Nieuwpoort is een gezellig badstadje aan de monding van de IJzer. Je vindt er de grootste jachthaven van Noord-Europa, een Belfort en natuurlijk veel cultuurhistorie. Nieuwpoort is vooral bekend om de Slag bij Nieuwpoort in 1600 tussen de Republiek en de Spaanse legers. In de twintigste eeuw stonden de Duitsers voor de spreekwoordelijke deur. Bij de Slag om de IJzer in de Eerste Wereldoorlog raakte Nieuwpoort zwaar beschadigd. Het stadje, een steunpunt voor het Belgische leger, kon zich handhaven door een oude tactiek: inundatie. Overigens ligt ook in Nederland een stadje met de naam Nieuwpoort. De twee Nieuwpoorten zijn partnersteden.

Ook in de omgeving van Nieuwpoort is het mooi fietsen. De route neemt je mee door de Poldervlakte zoals de streek achter de Belgische kust ook wel genoemd wordt. Het landschap is hier vlak en dooraderd met een netwerk van grachten en waterwegen om het land te draineren. In dit deel van West-Vlaanderen heersen nog de ouderwetse rust en gemoedelijk. Een ideaal gebied dus om lekker het hoofd leeg te maken en helemaal tot rust te komen.

Tijdens de route doe je ook pittoreske polderdorpjes als Mannekensvere, Keiem en Stuivekenskerke aan. In deze regio dragen het landschap en de dorpjes nog steeds de sporen die de Eerste Wereldoorlog heeft achtergelaten. Zo kreeg ook Stuivekenskerke het destijds zwaar te verduren. In oktober 1914 staken Belgische officieren de kerk van Stuivekenskerke in brand, zodat de Duitsers deze niet als observatiepost zouden gebruiken. Toen de Belgen enkele dagen later de IJzervlakte onder water zetten, werd de Duitse opmars gestuit, maar liep een deel van het dorp onder. De vier jaar daarna bleef Stuivekenskerke verdeeld in een noordelijke deel met Duitse posten en Oud-Stuivekenskerke met Belgische voorposten. Een van die voorposten werd van december 1914 tot mei 1915 bemand door de artilleriewaarnemer Edouard Lekeux, een reserveluitenant die in feite een kloosterling was. Na de oorlog werd hij weer franciscaan.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Waternekkersplein (Rattevallestraat, 8430, Middelkerke, West-Vlaanderen, België)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Waternekkersplein
Rattevallestraat
8430 Middelkerke
Plan route naar startpunt

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 213316 | Toegevoegd op 21-5-2015 | Laatst gewijzigd op 4-12-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding