Verken België aan de kust van plaats naar plaats

Fietsroute 213315

Aangeboden door:

1222 27

Omschrijving

Deze route neemt je mee door Nieuwpoort en omgeving. Een tocht vol natuur, cultuurhistorie en oude gemoedelijke Belgische plaatsjes. Ruim er een hele dag voor in, want er valt onderweg van alles te zien en beleven.

Als je de duinen van Westende uitkomt, zie je aan de IJzermonding een bijzonder bouwwerk staan: de Vuurtoren Nieuwpoort. De negentiende-eeuwse vuurtoren werd eind oktober 1914 stukgeschoten tijdens de Slag om de IJzer. Hij werd in 1923 herbouwd, maar in 1944 door de zich terugtrekkende Duitsers met dynamiet opgeblazen. De huidige lichttoren stamt uit 1949.

De route leidt je door badplaatsjes als Westende, Oostduinkerke en Koksijde waar je Abdijmuseum Ten Duinen passeert. Je treft hier geen stoffige bedoening aan, maar een unieke archeologische site waar je de rol ontdekt van de Koksijdse Duinheren binnen de Orde van Cîteaux, een Europees project avant la lettre.

Tussen Oostduinkerke en Koksijde rij je door natuurreservaat De Hoge Blekker. Dit duingebied heeft zijn naam te danken aan de Hoge Blekker, met 33 meter de hoogste duinrug aan de Vlaamse kust. Je ziet er stuifduinen met schaars verspreide helmgraspollen en struweel dat onder meer bestaat uit duindoorn, gewone vlier en sleedoorn. Net onder De Panne rij je door het fraaie Calmeynbos.
Veurne is een pittoreske oude vestingstad. In de veertiende eeuw werd de stad omwald, maar in de achttiende eeuw werden de versterkingen ontmanteld. Toch is er nog voldoende van de rijke historie te zien. Rond de Grote Markt staan bijvoorbeeld enkele gotische gebouwen uit de bloeitijd van de lakenhandel in de dertiende eeuw. Gedurende de Eerste Wereldoorlog was in Veurne het hoofdkwartier van het Belgische leger gevestigd. In deze regio lag de zogenoemde Belgische Sector, een klein stukje België dat er met behulp van de geallieerden in slaagde om stand te houden tegen de Duitsers.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Dahliastraat, 8434, Middelkerke, West-Vlaanderen, België
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt
Dahliastraat
8434 Middelkerke
Plan route naar startpunt

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Museum Paul Delvaux

Museum Paul Delvaux

Museum
Geen foto van Museum Van de Duinenabdij

Museum Van de Duinenabdij

Museum

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 213315 | Toegevoegd op 21-5-2015 | Laatst gewijzigd op 4-12-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding