Genieten door Giethoorn

Fietsroute 213310

Aangeboden door:

6477 117

Omschrijving

Giethoorn staat bekend als het Venetië van het Noorden. Met zijn vele bruggetjes en waterwegen is dit pittoreske waterdorp een belevenis op zich. Om de turf te vervoeren, groef men hier vaarten en sloten. Zo ontstonden kleine eilandjes, waarop huizen werden gebouwd die alleen via bruggetjes te bereiken zijn. In Giethoorn staan dan ook tientallen karakteristieke rijksmonumenten. De enige doorgaande verbinding over land is een fiets- en wandelpad dat dwars door het dorp loopt. Veel verkeer vindt plaats over het water, via zogenoemde punters die – net als de gondels in Venetië – worden voortbewogen met een punterboom.

Ook de omgeving van Giethoorn is meer dan moeite waard. Je rijdt door de prachtige natuur van De Wieden dat deel uitmaakt van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Dit waterrijke natuurgebied in de Kop van Overijssel is een oase van ruimte en rust. Je ziet hier plassen en sloten, uitgestrekte rietlanden, hooilanden vol bloemen en dichtbegroeide moerasbossen. Hoe ongerept het landschap ook oogt, De Wieden is een cultuurlandschap. Vanaf de vijftiende eeuw werd hier veen gebaggerd dat te drogen werd gelegd op smalle legakkers, zodat het turf als brandstof gebruikt kon worden.

In oude ontginningsdorpjes als Nijeveense Bovenboer, Nijeveen en Kolderveen zie je nog fraaie oude boerderijen staan. In Meppel kom je langs de markante watertoren uit 1883. De toren heeft een hoogte van bijna 40 meter en een waterreservoir van 230 kubieke meter. Zwartsluis is een pittoresk dorpje dat op het punt ligt waar het Zwarte Water en het Meppelerdiep samenkomen. Het plaatsje was ooit de doorvoerhaven voor het transport van Drentse turf naar Holland.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats centrum
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats centrum
Molenweg
8355AW Steenwijkerland
Plan route naar startpunt

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Histo Mobil

Histo Mobil

Museum
Geen foto van De Foeke

De Foeke

Windmolen

Molen De Foeke is een tjasker bij het Bezoekerscentrum De Wied...

Meer informatie
Geen foto van Bezoekerscentrum de Wieden

Bezoekerscentrum de Wieden

Museum

Aan de rand van het natuurgebied de Wieden vind je Bezoekersce...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

A.C. , Gelderland

geplaatst op:  

Bij nummer 82 ontbreekt het bordje naar 94. Tussen punt 53 en 52 slaat juist een mooi stukje over ga over de hoge brug. Wel een smal pat. Na 52 is er een betaal pont €1,10 pp

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 213310 | Toegevoegd op 21-5-2015 | Laatst gewijzigd op 23-1-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding