Amsterdam Windmills & Parks

Fietsroute 211575

Aangeboden door:

1942 29

Omschrijving

Hoe heerlijk het ook is om door Amsterdam te slenteren, je verkent de stad toch het beste per fiets. Deze route neemt je onder meer mee door de Jordaan en de Staatsliedenbuurt. Behalve monumentale gebouwen zie je op deze route ook een aantal historische molens. En je leert de groene kant van Amsterdam kennen als je door de stadsparken rijdt. Plan lekker veel tijd voor deze tocht, want je zult regelmatig afstappen om de mooie omgeving beter te kunnen bekijken.

De Gooyer is het laatste exemplaar van een grote groep korenmolens die tussen de zeventiende en negentiende eeuw op de Buitensingelgracht stond. In die periode vingen de molens nog voldoende wind, na de uitbreiding van de stad niet meer. De Gooyer bestaat al sinds de zestiende eeuw, maar is een aantal maal verplaatst. In 1814 kreeg hij zijn huidige locatie.

De Otter, een houtzaagmolen uit 1631, is de laatste der Amsterdamse zaagmolens. Het is de oudste van de vijf paltrokmolens die nog in Nederland staan. Even verderop kom je langs De Bloem, een korenmolen uit 1768. De molen stond eerst op het bolwerk Rijkeroort, maar is in 1878 naar de huidige locatie verplaatst.

De 1200 Roe is een poldermolen uit 1632 die aan de Haarlemmerweg staat. Hij bemaalde de Osdorper Binnenpolder. In 1951 verloor hij zijn functie, maar mocht wel blijven staan als herinnering aan het verleden. De 1100 Roe die je even later ziet is een poldermolen uit 1674 die wel verplaatst werd. Oorspronkelijk stond ook deze molen aan de Haarlemmerweg, hij bemaalde de Sloterbinnen- en Middelveldse gecombineerde polder. In 1965 is hij opnieuw opgebouwd op zijn huidige locatie om het nabij gelegen sportpark te bemalen.

Op het laatste deel van je route kom je door twee bekende stadsparken. Het Rembrandtpark was tot de jaren vijftig een tuinbouwgebied, aan het begin van de jaren zeventig werd het park aangelegd. De geschiedenis van het Vondelpark, ooit een veenweidegebied, gaat verder terug. In 1865 ging het eerste deel van het in Engelse landschapsstijl aangelegde park open. Al in 1893 mocht men ook door het park fietsen, zij het aanvankelijk alleen in de ochtenduren. Omdat het een particulier park was, konden fietsen zonder licht er immers niet beboet worden. Nu liggen er bij mooi weer vele mensen in het park te zonnen, lezen of met elkaar te kletsen. Het is moeilijk om in dit gezellige park niet de vakantiekriebels te krijgen.

De route start en eindigt bij Mikes Bike in hartje Amsterdam. Ideaal voor als je met de trein wilt komen, want je kunt hier verschillende soorten fietsen huren. Op de fietsen is nergens een tekst aangebracht waaruit blijkt dat het om een huurfiets gaat, dus je kunt ‘undercover’ door de stad rijden. Genoten van je tripje? Kom dan gerust eens terug om vanuit Mikes Bike ook route 211575 te rijden. Of voor een van de gezellige tours die je bij Mikes Bike kunt boeken.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Mikes Bike
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Mikes Bike
Kerkstraat
1017 GP Amsterdam
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Leidsegracht
1017ND Amsterdam

VVV Amsterdam - Nationale Opera & Ballet

Blauwbrug
1011PV Amsterdam
020 201 88 00
Stuur een mail

amsterdam centraal

Stationsplein
1012 AB Amsterdam

Bezoekerscentrum De Molshoop

Van Nijenrodeweg
1182DA Amstelveen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/fietscafes373.png

Mikes Bike

Fietsverhuur

Mikes Bike Tours and Rentals are famous for its fantastic bike...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/fietscafes373.png

Mikes Bike

Fietsverhuur

Mikes Bike Tours and Rentals are famous for its fantastic bike...

Meer informatie
Geen foto van De 1100 Roe

De 1100 Roe

Windmolen

De 1100 Roe is de naam van een poldermolen in Amsterdam die vo...

Meer informatie
Geen foto van De 1200 Roe

De 1200 Roe

Windmolen

De molen is gebouwd in 1632 na de aanleg van de Haarlemmertrek...

Meer informatie
Geen foto van De Bloem

De Bloem

Windmolen

Een stellingmolen in Amsterdam aan de Haarlemmerweg. De molen ...

Meer informatie
Geen foto van De Gooyer

De Gooyer

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van De Otter

De Otter

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 211575 | Toegevoegd op 18-5-2015 | Laatst gewijzigd op 2-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding